GuidePedia

0

Απευθείας γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο. Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της.

Ραγδαία επιδείνωση εμφανίζουν οι σχέσεις Ρωσίας-Γαλλίας μετά το ρωσικό κτύπημα σε βάση μισθοφόρων στο Χάρκοβο με συνέπεια να σκοτωθούν πάνω από 60 και να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 στρατιώτες.

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρέσβη στο υπουργείο εξωτερικών για εξηγήσεις σχετικά με τον πρωτοφανή αριθμό νεκρών Γάλλων στρατιωτών στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα θεωρεί πως πρόκειται για στρατιώτες του τακτικού γαλλικού Στρατού, αξιωματικοί, ειδικές δυνάμεις, σύμβουλοι κτλ, που είχαν σταλεί για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης. Αυτό εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο Χάρκοβο και όχι στις πρώτες γραμμές του πολέμου.

Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Γάλλος πρέσβης

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα, Pierre Levy, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας.

Χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα πλήγμα ακριβείας με στόχο ένα κτίριο που στέγαζε «ξένους μαχητές» στο Χάρκοβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι μαχητές ήταν κυρίως Γάλλοι μισθοφόροι και το κτίριο καταστράφηκε.

«Σε σχέση με την καταστροφή από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενός προσωρινού σημείου ανάπτυξης ξένων μαχητών στο Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων ήταν δεκάδες Γάλλοι, ο Γάλλος πρέσβης εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το Παρίσι αντέκρουσε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί παρουσίας Γάλλων μισθοφόρων στην Ουκρανία.

«Η Γαλλία βοηθά την Ουκρανία με προμήθειες στρατιωτικού υλικού και στρατιωτική εκπαίδευση, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία στη μάχη της να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Γαλλία δεν έχει μισθοφόρους, ούτε στην Ουκρανία ούτε πουθενά αλλού, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους», πρόσθεσε.

“Βόμβα” Ritter: Δεν ήταν μισθοφόροι όλοι οι Γάλλοι που σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο

Το χτύπημα σε κτίριο στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας την Τρίτη (16/1/2024) είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 μισθοφόροι — κυρίως γαλλικής υπηκοότητας.

Η παρουσία ενόπλων Γάλλων στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας έχει προκαλέσει εικασίες για ποιους εργάζονται είπε στο Sputnik ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός της CIA και άλλοτε επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας ρίχνει μία πραγματική βόμβα λέγοντας ότι δεν ήταν όλοι οι Γάλλοι στρατιωτικοί μισθοφόροι.

Αποκαλύπτει επί της ουσίας απευθείας εμπλοκή της Δύσης στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, που έρχεται ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της λειψανδρίας του ουκρανικού στρατού αλλά και του μεγάλου αντίκτυπου που θα έχει για το ΝΑΤΟ μία ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας.
Απευθείας γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο

Ο Ritter είπε ότι δυνητικά αποκαλύπτει τη συγκαλυμμένη άμεση γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

«Εάν πολεμούν για την ουκρανική πλευρά, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους, είναι πλέον νόμιμος στόχος», σημείωσε ο Ritter.

Ο Αμερικανός ειδικός εστίασε σε δύο βασικές πτυχές της επίθεσης.

Είπε ότι δείχνει ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν κάνουν πλέον διακρίσεις μεταξύ ξένων μισθοφόρων και Ουκρανών στρατιωτών.

«Η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα δισταγμό για την εξάλειψη ξένων μισθοφόρων που πολεμούν για λογαριασμό του ουκρανικού στρατού», είπε. Εγείρει επίσης την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εμπλακούν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση κατά της Ρωσίας.
Βρίσκονταν στην Ουκρανία με εντολή της γαλλικής κυβέρνησης

«Τουλάχιστον μερικοί από αυτούς δεν ήταν μισθοφόροι, αλλά στην πραγματικότητα στρατιωτικό προσωπικό της Γαλλίας, που ήταν στην Ουκρανία κατόπιν εντολής της κυβέρνησής τους.

Και τώρα είναι νεκροί», είπε ο Ritter.

Αυτή η φαινομενική νέα ρωσική πολιτική έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη «επιείκεια» προς τους στρατιωτικούς «συμβούλους» ή άλλο προσωπικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Αμερικανός ειδικός διακρίνοντας αλλαγή εκ μέρους της Ρωσίας ως προς την αντιμετώπιση των ξένων δυνάμεων.

Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της

Σύμφωνα με τον Ritter, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι οι Γάλλοι στρατιωτικοί βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο στο Χάρκοβο.

«Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία έχει λάβει μια απόφαση: Όλοι στην Ουκρανία τώρα είναι στόχος», υπογράμμισε.
Το ευρύτερο συμπέρασμα είναι ξεκάθαρα ότι η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε ένα «τελικό στάδιο» εξόντωσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι είναι στόχος: ο ουκρανικός στρατός, οι ξένοι μισθοφόροι και τυχόν στρατιωτικά μέλη του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος», τόνισε.

Αυτό το χτύπημα σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ουκρανική σύγκρουση που κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ένα κύμα μισθοφόρων από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη κατατάχθηκαν στη λεγόμενη Λεγεώνα των Ξένων του Κιέβου.

Με υποσχέσεις για σημαντικά οικονομικά οφέλη, έδωσαν ελάχιστη σημασία στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι οι ξένοι μισθοφόροι θα γίνονταν στόχοι.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top