Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό δύο ημέρες πριν τη συνέντευξη του τελευταίου στην ΕΡΤ, όπου παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για την τεκνοθεσία
Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκονται Μέγαρο Μαξίμου και Εκκλησία, λόγω της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μέχρι πρότινος κρατούσε χαμηλούς τόνους, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός διεμήνυε -μέσω συνέντευξης του στο Bloomberg- ότι η ισότητα στον γάμο θα γίνει νόμος του κράτους τον Φεβρουάριο. Λίγες ώρες αργότερα μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση Ιερώνυμου διαμηνύοντας ότι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.
Παρά τις αντιδράσεις τόσο μεγάλης μερίδας της κοινωνίας όσο και της ίδιας της ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανυποχώρητος ως προς τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Και -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- το τελευταίο σενάριο είναι το επικρατέστερο, όχι όμως διότι το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά διότι θα το στηρίξουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Είναι προφανές ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο το κόστος για την κυβέρνηση και η συζήτηση να κλείσει.
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση του Ιερώνυμου για δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός δήλωσε «σίγουρος ότι θα περάσει το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο «θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Θα γίνει νόμος τον Φεβρουάριο. Αυτά είναι σημαντικά θέματα για πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν επέβαλα κομματική πειθαρχία. Δεν πρέπει να διχάσει την κοινωνία, γι’ αυτό έχουμε και έναν υγιή διάλογο. Αλλά πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Και νομίζω ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο».
Πάντως, κατά την ψήφιση του νομοσχέδιου στην Ολομέλεια, η ΝΔ αναμένεται να έχει τουλάχιστον 20 «διαρροές», όπου περιλαμβάνονται οι βουλευτές που θα επιλέξουν την εύκολη οδό της αποχής αλλά και οι βουλευτές που θα αποφασίσουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται προς πάσα κατεύθυνση εντός της γαλάζιας παράταξης πως ο πρωθυπουργός δεν θα ξεχάσει ούτε όσους καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά ούτε και όσους το υπερψηφίσουν. Αυτό σημαίνει όσοι το καταψηφίσουν αποκλείεται να πιάσουν στα χέρια τους χαρτοφυλάκιο υπουργού ή υφυπουργού, σε αντίθεση βέβαια με όσους στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.
Το ίδιο μήνυμα αποστέλλεται και προς τα μέλη της κυβέρνησης που προσανατολίζονται να μην υπερψηφίσουν. Ειδικότερα, διαμηνύεται πως ακόμα και δεν ζητηθεί τώρα η παραίτηση, ο πρωθυπουργός θα αξιολογήσει τη στάση του καθενός στην ώρα του επόμενου ανασχηματισμού. Κατα συνέπεια τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Μάκη Βορίδη, όπως πριν λίγες ημέρες τουλάχιστον, δήλωνε ότι δεν θα διστάσει ακόμα και να παραιτηθεί εάν χρειαστεί να ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κι αυτό διότι αν δεν καταψηφίσει και τελικά επιλέξει την εύκολη λύση της αποχής, τότε δύσκολα κάποιο άλλο μέλος της κυβέρνησης θα επιλέξει την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη...
Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει προειδοποιήσει πως όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα απευθύνει κι ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα παρουσιάσει και τους λόγους.
Ο Ιερώνυμος πρότεινε δημοψήφισμα
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να αποφανθεί ο ελληνικός λαός σχετικά με την ισότητα στον γάμο. Ο ίδιος παρέπεμψε στη σύγκληση της Ιεραρχίας την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο Ιερώνυμος έδωσε σήμερα τις δικές του απαντήσεις, από τη Νέα Μάκρη όπου παρέστη στην τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.
Ερωτηθείς, λοιπόν, από δημοσιογράφους για θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την τεκνοθεσία και τη στάση της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Γιατί να μη γίνει ένα Δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;», αλλά υπογράμμισε ότι η Ιεραρχία θα αποφασίσει για τη στάση της Εκκλησίας, η οποία οφείλει να ενημερώσει το ποίμνιο.
«Σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πρωθυπουργός», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Λοιπόν, αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν δεν ξέρω πώς θα είναι, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούργια δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει η Δεξιά, τι θα πει η Αριστερά, τι θα πει η Κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε».
Το ηχηρό «όχι» του Μαξίμου στην πρόταση για δημοψήφισμα
Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για δημοψήφισμα.
«Στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θέσεις των πολιτών εκφράζονται με τη στήριξη ή την αποδοκιμασία προγραμμάτων στις εκλογές και το δικό μας πρόγραμμα στηρίχθηκε στις πρόσφατες εκλογές και σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβανόταν η ρύθμιση αυτή.
Όπως σημείωσε παράλληλα ο κ. Μαρινάκης υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνησης στην Εκκλησία και «ακούμε με σεβασμό τις αποψεις δεδομένης της διαχρονικής συμβολής της σε κρίσεις που προηγήθηκαν και του σπουδαίου ρόλου που έπαιξε για τη στήριξη των πολιτών».
Με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται ένα μεγάλο θέμα για την τύχη των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Εκκλησία τη θέση θα εκφράσει. Υπάρχει εκτελεστική εξουσία στη χώρα που εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το υπερψηφίσουν και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας το σεβασμό του στην Εκκλησία ως θεσμό.
Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιβεβαίωσε και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο υποστήριξε ότι βασικό θέμα δεν ήταν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.
«Μεγαλοποιούν λίγο τα πράγματα. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έγιναν συζητήσεις, αλλά είχαν άλλο αντικείμενο. Η Εκκλησία θέλει να ανοιχτεί περισσότερο προς τον κόσμο και θέλει να συνεργαστεί με το κράτος, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν βρίσκουν σπίτι και δεν μπορεί η οικογένεια να πληρώσει. Το δεύτερο, όλοι λέμε ότι δεν κάνουμε παιδιά… δεν τους δίνουν σπίτια να μπούνε. Και εκεί να κάνει η Εκκλησία μια προσφορά και ακόμα περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια τα οποία θέλουν να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν. Για αυτά συζητήσαμε».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, όπου παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τον Αρχιεπίσκοπο για τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να μην υπάρχουν διακρίσεις και να προστατευτούν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. Στον αντίποδα ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Εκκλησίας και να μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά πολλών ιεραρχών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι «σκληροί» Ιεράρχες της Εκκλησίας ασκούν οξεία κριτική προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορώντας τον για ήπια στάση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις των Ιεραρχών ανάγκασαν τον Ιερώνυμο να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου την ίδια ημέρα που αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου