GuidePedia

0

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα ανακτήσει το αεροδρόμιο του Ειρηνικού που εξαπέλυσε ατομικούς βομβαρδισμούς, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να επαναφέρει σε λειτουργία το αεροδρόμιο του νησιού του Ειρηνικού από το οποίο ξεκίνησε τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Ιαπωνίας, καθώς προσπαθεί να διευρύνει τις επιλογές βάσης σε περίπτωση εχθροπραξιών με την Κίνα.
Ο στρατηγός Kenneth Wilsbach, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ειρηνικού, είπε στο Nikkei Asia ότι το North Airport στο νησί Tinian θα γίνει μια «εκτεταμένη» εγκατάσταση μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του.
Τη βάση εγκατέλειψαν οι τελευταίες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας του Στρατού των ΗΠΑ το 1946.
«Εάν προσέξετε τους επόμενους μήνες, θα δείτε σημαντική πρόοδο, ειδικά στο Tinian North», είπε ο Wilsbach.
Η Πολεμική Αεροπορία προσθέτει εγκαταστάσεις και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Tinian στο κέντρο του νησιού.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ειρηνικού επιβεβαίωσε τα σχόλια του Wilsbach στο CNN, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.



Η σημασία του Tinian

Το Tinian είναι μέρος της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριανών Νήσων, ένα έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, περίπου 6.000 χιλιόμετρα (3.700 μίλια) δυτικά της Χαβάης.
Μόνο περίπου 3.000 άνθρωποι ζουν στο νησί των 39 τετραγωνικών μιλίων.
Ο Wilsbach δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο, σύμφωνα με την έκθεση Nikkei.

Κομβικό το Tinian στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το Tinian, μαζί με τα κοντινά νησιά Saipan και Guam, έχει πλούσια ιστορία αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και τα τρία νησιά, αφού καταλήφθηκαν από τους Ιάπωνες, ήταν το σπίτι των στόλων των βομβαρδιστικών B-29 Superfortress που προκάλεσαν καταστροφές στο ιαπωνικό έδαφος.
Η πιο θανατηφόρα βομβαρδιστική επιδρομή της ιστορίας, ο βομβαρδισμός της 10ης Μαρτίου 1945 στο Τόκιο που σκότωσε έως και 100.000 ανθρώπους και τραυμάτισε ένα εκατομμύριο, πραγματοποιήθηκε από B-29 που εκτοξεύτηκαν από τα τρία νησιά.
Κατά τη διάρκεια του ανηλεούς βομβαρδισμού της Ιαπωνίας το 1945, το North Field στο Tinian, με τους τέσσερις διαδρόμους 8.000 ποδιών και το προσωπικό 40.000, έγινε το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.
Το North Field σφράγισε τη θέση του στην ιστορία στις 6 Αυγούστου 1945, όταν τα ξημερώματα, το βομβαρδιστικό B-29 με το όνομα Enola Gay ξεκίνησε το Runway Able του μεταφέροντας την ατομική βόμβα που θα έριχνε στη Χιροσίμα αργότερα εκείνο το πρωί, σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους.
Η αποστολή αυτή έφερε στον κόσμο την πυρηνική εποχή.
Τρεις μέρες αργότερα, ένα άλλο B-29, με το όνομα Bockscar, θα απογειωνόταν από την Tinian για να ρίξει μια ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 46.000 ανθρώπους με την αρχική έκρηξη.



Ένα ιστορικό παρελθόν, σύγχρονες χρήσεις

Το αίτημα προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2024 δείχνει ότι έχουν αναζητηθεί 78 εκατομμύρια δολάρια για κατασκευαστικά έργα στο νησί του Tinian.
Το έργο αποκατάστασης αποτελεί μέρος της στρατηγικής Agile Combat Employment (ACE) του στρατού των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με ένα έγγραφο δόγματος της Πολεμικής Αεροπορίας «μετατοπίζει τις επιχειρήσεις από κεντρικές φυσικές υποδομές σε ένα δίκτυο μικρότερων, διάσπαρτων τοποθεσιών που μπορούν να περιπλέξουν τον σχεδιασμό του αντιπάλου και να παρέχουν περισσότερες επιλογές για κοινούς διοικητές δυνάμεων».
Μεγάλο μέρος της αεροπορικής δύναμης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό συγκεντρώνεται σε μερικές μεγάλες αεροπορικές βάσεις, όπως η αεροπορική βάση Andersen στο Guam ή η αεροπορική βάση Kadena στο ιαπωνικό νησί Okinawa.
Ένα χτύπημα σε αυτές τις βάσεις θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να αντεπιτεθεί σε έναν αντίπαλο, εάν εκεί συγκεντρωνόταν υπερβολική αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.
Και καθώς η Κίνα, η χώρα που το Πεντάγωνο προσδιορίζει ως την «επιταχυνόμενη απειλή» της, αυξάνει τις πυραυλικές δυνάμεις της, η Πολεμική Αεροπορία αναζητά μέρη για να διαλύσει τον στόλο της για να καταστήσει τη στόχευση πιο δύσκολη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top