GuidePedia

0


Ο Τούρκος Πρόεδρος μέχρι πρότινος αποκαλούσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο «πραξικοπηματία» και είχε παγώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα των Φαραώ για χρόνια

ΟΕρντογάν κάνει την "ανάγκη φιλοτιμία" και μετά την Ελλάδα, αλλάζει "ρότα" της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και με την Αίγυπτο.

Από "κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα" ο Ερντογάν- Μετά την Ελλάδα αναθεωρεί τις σχέσεις του και με την Αίγυπτο

Αυτή η μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου, έρχεται σε μια προσπάθεια φυγής από την απομόνωση της χώρας του από τη Δύση, ιδίως δε μετά την ακρεφνώς υποστηρηκτική του στάση προς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και τις λυσσαλέες επιθέσεις του κατά του Ισραήλ και του Πρωθυπουργού του Νετανιάχου, που αποκάλεσε τρομοκράτες.

Κατόπιν των παραπάνω,έχοντας κατά νού ο Ερντογάν να αγοράσει 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ και 40 EUROFIGHTER από ΗΒ-Γερμανία προκειμένου να υποστηρίξει τις επεκτατικές του σχέσεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ και τον Γερμανό Καγλελάριο Σόλτς να του "ρίχνουν πόρτα", αποφάσισε να μεταλλαχθεί σε φιλειρηνικό ηγέτη που αναπτύσσει καλές σχέσεις με γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Από εκεί λοιπόν που έλεγε ο Τούρκος Πρόεδρος για τον πρωθυπουργό μας Μητσοτάκη ότι "τελείωσε για μένα" και πως "έρθουμε μια ημέρα ξαφνικά", υπονοώντας ότι θα επιχειρήσουν νύχτα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να καταλάβουν τα νησιά μας στο Αιγαίο, περάσαμε μέσα σε λίγους μήνες στην υπογραφή της "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας" στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Η "κωλοτούμπα" Ερντογάν συνεχίζεται τώρα και με την Αίγυπτο και τον Πρόεδρό της Σίσι, αφού η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας γνωστοποίησε ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την συντριπτική νίκη του στις πρόσφατες εκλογές της χώρας του με ποσσοτό 89,65%.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν μέχρι πρότινος αποκαλούσε τον Αιύπτιο Πρόεδρο «πραξικοπηματία» και είχε παγώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα των Φαραώ για χρόνια.

Η άνοδος του Σίσι στον Αιγυπτιακό Προεδρικό θώκο

Ενώ ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο με την υποστήριξη των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού για χρόνια, ο Σίσι ήταν το νεότερο μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ο Μουμπάρακ έχασε μετά από 30 χρόνια εξουσίας το 2011 όταν ο στρατός αρνήθηκε να καταστείλει τις αντιδράσεις του Αιγυπτιακού λαού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης Ταχρίρ.

Έτσι αντικαταστάθηκε από τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο υποστήριξε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο το 2012, με ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές το 51% .

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Μόρσι ήταν να αντικαταστήσει τον αρχηγό του επιτελείου του Μουμπάρακ, Χουσεΐν Ταντάουι, με τον Σίσι, τον οποίο πίστευε ότι δεν θα ήταν επιβλαβής επειδή ήταν θρησκευόμενος.

Στη συνέχεια ο Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι το 2013 σε ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία με τη σιωπηρή έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εχθρική στάση του Ερντογάν απέναντι στον Σίσι

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την πραξικοπηματική αιγυπτιακή διοίκηση. Και οι δύο χώρες ανακήρυξαν τους πρεσβευτές του άλλου persona non grata.

Ο Σίσι στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος με 97% των ψήφων στις εκλογές του 2014 που διεξήχθησαν με 40% συμμετοχή, ενώ πέτυχε μια ακόμη νίκη στις εκλογές του 2018, πάλι με ποσοστό 97% .

Το 2019 όταν ο Ερντογάν είδε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε συνοδεύσει τον Σίσι στο τιμητικό τραπέζι στο δείπνο των ηγετών στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαμαρτυρήθηκε για το δείπνο και δεν παρευρέθηκε.

Στη συνέχεια στις 9 Οκτωβρίου 2019, την ίδια μέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης της Τουρκίας κατά των δυνάμεων του YPG/PKK στη Συρία, ο Ερντογάν θα λάβει μια προκλητική επιστολή από τον Τραμπ.

Στην επιστολή, που αποτελεί μελανό σημείο στη διπλωματική ιστορία της Τουρκίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθύνθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο με εκφράσεις όπως «μην είσαι ηλίθιος» και «μην είσαι νταής».

Αυτή η επιστολή θα συνοδευόταν με άλλο ένα πλήγμα στην τουρκική οικονομία, η οποία είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται.

Οι σχέσεις Τουρκίας -Αιγύπτου είναι άσχημες τα τελευταία δέκα χρόνια

Η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όλοι εκείνοι με τους οποίους η Τουρκία είχε κακές σχέσεις εκείνη την εποχή διεύρυναν τις σχέσεις τους, ενώ Τουρκία και η Αίγυπτος διεξήγαγαν έναν πόλεμο μέσω αντιπροσώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ήταν ο Hakan Fidan, ο τότε επικεφαλής της MİT και νυν Υπουργός Εξωτερικών, που άρχισε να χτίζει γέφυρες συμφιλίωσης με την Αίγυπτο.
Ο ρόλος του Κατάρ και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία

Στη συνέχεια, παρενέβη ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ, ο οποίος έφερε κοντά Ερντογάν και Σίσι , στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τους συμφιλίωσε.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν είχε ήδη συνάψει ειρήνη με τον Εμίρη των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ, τον οποίο αποκάλεσε χρηματοδότη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, και με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο ανακήρυξε ως υποκινητή της δολοφονίας του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι , που σκοτώθηκε στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για χρηματοδότηση της Τουρκίας με 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ΗΑΕ και 20 δισεκατομμύρια περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία.
 
Που το πάει ο Ερντογάν;

Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε θετικά για την επίσκεψή του Ερντογάν στην Ελλάδα στο τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου στις 14 Δεκεμβρίου, όπου φέρεται να είπε: «Περάστε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσω του Τουρκικού Κοινοβουλίου και θα περάσω τα F-16 από το Κογκρέσο».

Συνεπώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει μέσω της προσέγγισής του με Μητσοτάκη και Σίσι να πείσει τις ΗΠΑ, ότι έχει ειρηνικές διαθέσεις στην ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο και πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 BLOCK-70 που θέλει να αγοράσει για επεκτατικούς σκοπούς σε βάρος των δύο χωρών.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να παίξει ρόλο στην μεταπολεμική εποχή στη Λωρίδα της Γάζας , ανοικοδομώντας την και αναλαμβάνοντας ρόλο ως εγγυήτριας δύναμης υπέρ των Παλαιστινίων.

Σκαλοπάτι στην προσπάθεια αυτή είναι η Αίγυπτος και γιαυτό ο Ερντογάν πλευρίζει τον Σίσι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top