GuidePedia

0

Ο Λευκός Οίκος φέρεται να εγκρίνει σιωπηρά, αλλά δεν έχει αποφασίσει την χρηματοδότηση της Ουκρανίας με την χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων.

Σαφή προειδοποίηση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Δύση να μην τολμήσουν να «πειράξουν» τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων απευθύνει η Ρωσία, η οποία αφού τονίζει πως πρόκειται για μια παράνομη κίνηση που εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στέλνει μήνυμα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, προειδοποιεί με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας και ΗΠΑ.
Κατά καιρούς δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο αναφέρονται σε σενάρια που θέλουν τη Δύση να εξετάζει την χρησιμοποίηση των ρωσικών assets προκειμένου να συνδράμουν οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία.
Σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι New York Times ανέφεραν πως η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden έχει αρχίσει επείγουσες συζητήσεις με συμμάχους στην ΕΕ και στους G7 σχετικά με τη χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για να βοηθήσει την Ουκρανία, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως ο Λευκός Οίκος «εγκρίνει σιωπηλά τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με την χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων» αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση.

Μην το τολμήσετε

Η Ρωσία, απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, προειδοποιώντας τους Δυτικούς να μην διανοηθούν καν να προχωρήσουν σε μια τέτοια παράνομη κίνηση, που συν τοις άλλοις είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Το θέμα της παράνομης κατάσχεσης των διαφόρων περιουσιακών μας στοιχείων βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια ατζέντα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Είναι απαράδεκτο και δυνητικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί εάν εφαρμοστούν τέτοιου είδους σχέδια, θα είναι επί της ουσίας ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Δεν θα σας αφήσουμε ήσυχους

Μάλιστα ο Peskov υποστήριξε πως «όσοι προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι τέτοιο και όσοι επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα τους αφήσει ποτέ ήσυχους για αυτό που έκαναν».
«Η Ρωσία θα ασκεί συνεχώς το δικαίωμα του στη νομική αμφισβήτηση, σε διεθνές επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο και όπου χρειαστεί» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας ότι «Ευρώπη και ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παράνομη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα έχει νομικές συνέπειες για όσους την ξεκίνησαν και την εφάρμοσαν».

Αντίποινα

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα.
«Αν κάποιος μας κατασχέσει κάτι, τότε θα δούμε τι μπορούμε να κατασχέσουμε ως απάντηση.
Και αν αυτό το κάτι βρεθεί, φυσικά, θα το κάνουμε αμέσως» επισήμανε ο Peskov.

Το μήνυμα για διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν πρέπει να ενεργούν υπό την ψευδαίσθηση... ότι η Ρωσία είναι προσκολλημένη και με τα δύο χέρια στις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα αυτή», διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «κάτω από το μηδέν» λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία στον πόλεμο που πλησιάζει τώρα στο συμπλήρωση του δεύτερου έτους του.
Ο Ryabkov δήλωσε ότι η Ρωσία, που έστειλε δυνάμεις στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν θα ήταν αυτή που θα ξεκινούσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, αλλά μια τέτοια ρήξη θα μπορούσε να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
«Το έναυσμα θα μπορούσε να είναι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, η περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, πολλά άλλα πράγματα. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε αρνητικές προβλέψεις εδώ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη για κάθε σενάριο».ΗΠΑ: Είναι νωρίς ακόμα

Πάντως και κατόπιν του δημοσιεύματος των New York Times και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο John Kirby, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους εταίρους τον πιθανό ρόλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αποκατάσταση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τη δυνατότητα χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για αυτούς τους σκοπούς».

Αμερικανικές πιέσεις στους G7

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, παρά τις νομικές επιφυλάξεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταθμίζουν τις συνέπειες της χρήσης 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ουκρανία.
Η αμερικανική κυβέρνηση σε συντονισμό με τους G7 εξετάζει ξανά εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες αρχές της ή εάν πρέπει να αναζητήσει νέα νομοθετική πράξη από το Κογκρέσο για τη χρήση των κεφαλαίων.
Η υποστήριξη σε μία τέτοια νομοθετική πράξη έχει ενισχυθεί στο Κογκρέσο, κάνοντας την κυβέρνηση Biden να αισιοδοξεί ότι θα μπορούσε να λάβει την απαραίτητη κάλυψη για την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνουν οι New York Times.
Οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζών, διπλωματών και νομικών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν αξιωματούχοι, με την κυβέρνηση Biden να πιέζει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία να καταλήξουν σε μια στρατηγική έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024, τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Biden δεν έχει δώσει ακόμη την τελική έγκριση στην εν λόγω στρατηγική και πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν υπό έντονη συζήτηση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να καθορίσουν εάν τα χρήματα θα διοχετευθούν απευθείας στην Ουκρανία ή θα χρησιμοποιηθούν προς όφελός της με άλλους τρόπους.
Συζητούν επίσης τι είδους δικλείδες ασφαλείας θα μπορούσαν να συνδέονται με τα κεφάλαια, όπως εάν τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανοικοδόμηση και δημοσιονομικούς σκοπούς για τη στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας ή εάν - όπως τα κονδύλια που συζητά το Κογκρέσο - θα μπορούσαν να δαπανηθούν απευθείας για η στρατιωτική προσπάθεια.
Οι συζητήσεις έγιναν πιο επείγουσες αφού το Κογκρέσο απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας πριν από το τέλος του έτους.

Lavrov: Είναι κλέφτες, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ευρώπη να αλλάξει τους νόμους της

Τη συζήτηση για τη χρήση παγωμένων ρωσικών assets άνοιξε η Γερμανία και σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτό οφείλεται σε εντολή που δόθηκε από τις ΗΠΑ και τις ανάλογες πιέσεις που ακολούθησαν.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov χαρακτήρισε τις γερμανικές αρχές ως «κλεπτομανείς» σχολιάζοντας το αίτημα της γερμανικής Γενικής Εισαγγελίας για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για τις επείγουσες και μυστικές – μέχρι την Πέμπτη 21/12- συνομιλίες.
«Είναι κλέφτες.
Το έχουμε συνειδητοποιήσει εδώ και πολύ καιρό.
Ήταν διφορούμενοι από καιρό σε πολιτικούς όρους, ξέρετε: με την έννοια της αθέτησης των συμφωνιών και προσπαθώντας να εξαπατήσουν κάποιον.
Τώρα αποδείχτηκαν κλεπτομανείς με την κυριολεκτική σημασία αυτής της λέξης», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στην Τυνησία.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στις μυστικές επαφές τους εξηγούσαν στους Ευρωπαίους «πώς να αλλάξουν τους νόμους» για να αρπάξουν και να κλέψουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Τώρα η Δύση επικεντρώνεται στην ιδέα να βρει κάποιο «νόμιμο» τρόπο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ή, όπως το καταλαβαίνω, ως πρώτο βήμα, να χρησιμοποιήσουν το κέρδος που αποκομίζουν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να στείλουν σε Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν κάποιο στοιχειώδες σεβασμό για τους δικούς τους νόμους, επομένως καθυστερούν αυτές τις αποφάσεις.
Αλλά σύμφωνα με τις πηγές μας, οι Αμερικανοί σε κλειστές επαφές τους εξηγούν πώς να αλλάξουν αυτούς τους νόμους για να πάρουν και τελικά να κλέψουν τα πάντα» είπε ο Lavrov, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει έτοιμες απαντήσεις.

Η απάντηση

Σε δηλώσεις του χθες Πέμπτη (21/12/2023) ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov είπε ότι σε περίπτωση που γίνει τέτοια κατάσχεση, έχουμε και εμείς κάτι να κατασχέσουμε ως απάντηση».
Η Ρωσία θα απαντήσει στην πιθανή χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.
«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ακολουθήσει μια απολύτως συμμετρική απάντηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος.
Σημείωσε ότι στη Ρωσία υπάρχουν «επαρκή περιουσιακά στοιχεία» στους λογαριασμούς «C».
Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερίσματος προς αντισυμβαλλόμενους από μη φιλικές χώρες.
Ο Siluanov πρόσθεσε ότι όλα είναι παγωμένα, «οι αριθμοί δεν είναι μικροί» και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά».

Πολύ εχθρικό βήμα

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βερολίνο Sergey Nechayev προειδοποίησε τη Γερμανία ότι θα κάνει ένα πολύ εχθρικό βήμα εάν προχωρήσει στο σχέδιο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου βήμα», είπε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας να δεσμεύσει περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ ρωσικής περιουσίας και να τα μεταφέρει στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Γερμανία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση να προχωρήσει στην ιδέα.
«Εξετάζεται πως θα ενταχθεί η απόφαση αυτή στους νομικούς κανόνες του γερμανικού κράτους δικαίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί», είπε στους δημοσιογράφους με αφορμή το κλείσιμο του Ρωσικού Γενικού Προξενείου στη Λειψία.
«Αλλά εάν αυτό συμβεί θα ήταν πράγματι ένα άλλο πολύ εχθρικό βήμα που θα αξιολογηθεί από τη ρωσική πλευρά», σημείωσε.

Το εισαγγελικό αίτημα στη Γερμανία

Υπενθυμίζεται πως ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Peter Frank, προσπαθεί να κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ρωσικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.
Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.
Αυτά βρίσκονταν σε μια εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στη γερμανική θυγατρική της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.
Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.

Ομάδα για την κατάσχεση

Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.
Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top