GuidePedia

0


Στους 18.000 οι νεκροί στη Γάζα, στους 50.000 οι τραυματίες - Νεκροί και 102 Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής

Σαφές μήνυμα στο Ισραήλ ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 στέλνουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή πάντως που ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει… χωρίς έλεος τα νότια εδάφη του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν τη Khan Yunis, εκεί όπου εκτιμούν ότι κρύβονται τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Hamas ενώ οι Παλαιστίνιοι μαχητές κάνουν λόγο για σφοδρότατες άγριες μάχες στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία 24ωρα κατάφεραν να σκοτώσουν αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες.
Με τους νεκρούς να προσεγγίζουν πλέον τους 18.000 και τους τραυματίες να είναι μια ανάσα από τους 50.000, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται αύριο Τρίτη 12/12 να ψηφίσει επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα είναι το σενάριο που θέλει την πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης στον παλαιστινιακό θύλακα και τη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο, μια και είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πλέον κανένα ασφαλές καταφύγιο για τα 2,3 εκατομμύρια στη Λωρίδα της Γάζας.

Μήνυμα ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είπαν στο Ισραήλ ότι η στρατιωτική τους επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έλευση του 2024 αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Economist.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken μετέφερε το μήνυμα αυτό στους συνομιλητές του κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Biden απαιτεί από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, ειδικά στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Ο Economist επισημαίνει ότι σε δημόσιες δηλώσεις τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κάνουν λόγο για καμία προθεσμία για να ολοκληρώσει το Ισραήλ την επίθεσή του κατά της Hamas, ωστόσο, επισημαίνεται πως το Ισραήλ έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να πετύχει στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου ο κύριος σύμμαχός του μειώσει τη στρατιωτική του βοήθεια, στην οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οι Ισραηλινοί.

Θα το αγνοήσουν οι Ισραηλινοί;

Σύμφωνα με τον Economist, η πιθανότητα επιτυχίας των Ισραηλινών στη Γάζα είναι χαμηλή.
Εάν οι ΗΠΑ απαιτήσουν από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς της Γάζας στις αρχές του επόμενου έτους, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα θα συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, αν και με μικρότερη ένταση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως λέει ο Economist, η Hamas θα συνεχίσει να ελέγχει μέρος της Λωρίδας της Γάζας και το Ισραήλ δεν θα επιτύχει τον κύριο στόχο του, δηλαδή να καταστρέψει τους διοργανωτές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο... στα μάτια του κόσμου

Το Ισραήλ χάνει τον πόλεμο στα... μάτια του κόσμου υποστήριξε ο Αμερικάνος γερουσιαστής, Bernie Sanders, αναφέροντας πως ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει περίπου τα μισά σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως είπε στο CBS ο Sanders, θα ήταν ανεύθυνο για τις ΗΠΑ να δώσουν στον Netanyahu άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, κίνηση που όπως λέει, θα καθιστούσε δυνατή και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την Hamas.

Άγριες μάχες σε Khan Yunis και Γάζα

Πάντως, Ισραήλ και Hamas συγκρούονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην Khan Yunis.
O ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και για «μανιασμένες» μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Khan Yunis, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».
Πληροφορίες αναφέρουν πως ισραηλινά τανκ κατάφεραν να φτάσουν στην «καρδιά» της Khan Yunis, ενώ αναφέρεται πως οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα ανέρχονται πλέον σε 107 ενώ 582 είναι οι τραυματίες.

Τελεσίγραφο Hamas

Την ίδια στιγμή, η Hamas προειδοποίησε ότι κανείς από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, δεν πρόκειται να φύγει ζωντανός, αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις και εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της.
«Ούτε ο φασίστας εχθρός και η αλαζονική διοίκησή του, ούτε οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους χωρίς να υπάρξει ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και χωρίς να ικανοποιηθούν οι όροι της αντίστασης» ανέφερε εκπρόσωπος της Hamas.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Hamas κρατά ακόμα 137 ομήρους.

Γενική απεργία στη Δυτική Όχθη

Σε γενική απεργία προχωρούν σήμερα οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης διαμαρτυρόμενοι για τα εγκλήματα που διαπράττει στη Γάζα το Ισραήλ.
Όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην απεργία συμμετέχουν τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, οι οικονομικές υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις, κοκ ενώ υπάρχουν εκκλήσεις για μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Καταρρέει το σύστημα υγείας στη Γάζα

Και ενώ οι μάχες και οι απειλές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε πως το σύστημα υγείας στη Γάζα έχει «γονατίσει» και πως καταρρέει.
Όπως είπε, μόλις 14 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι λειτουργικά.
Επιπλέον, επισήμανε πως ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι – περίπου το 85% του πληθυσμού - υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό από τα σπίτια τους και έχουν εκτοπιστεί στο νότο, ο οποίος βομβαρδίζεται πλέον με τρομερή ένταση.
Όπως αναφέρουν οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες.

ΟΗΕ: Ψήφισμα για κατάπαυση πυρός

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να ψηφίσει αύριο Τρίτη 12/12 επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.
Mια τέτοια ενδεχόμενη ψηφοφορία έρχεται μετά το αμερικανικό βέτο της περασμένης Παρασκευής σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο ενέκρινε ένα ψήφισμα - με 121 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 44 αποχές - που ζητούσε «μια άμεση, βιώσιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top