GuidePedia

0


Μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 70 όμηροι και 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, με το Ισραήλ να εκτιμά ότι στα χέρια της Hamas βρίσκονται ακόμα 160 όμηροι.

Στο παρά πέντε... παρατάθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 30/11 η εκεχειρία στη Γάζα, καθώς μόλις 17 λεπτά πριν εκπνεύσει η ανακωχή, ο ισραηλινός στρατός και η Hamas ανακοίνωσαν πως συμφωνούν στην παράταση της κατά μια ημέρα, και ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών και του διεθνούς παράγοντα συνεχίζονται με απώτερο στόχο τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως διαπραγματευτές από το Κατάρ και την Αίγυπτο ασκούν πιέσεις έτσι ώστε η εκεχειρία Ισραήλ - Hamas που πρόκειται να λήξει στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, να παραταθεί για ακόμα δύο ημέρες.
Αν και οι προσπάθειες για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός γίνονται υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένο να παρατείνει την εκεχειρία εφόσον η Hamas απελευθερώνει ημερησίως 10 ομήρους.
Πάντως, οι Ισραηλινοί διαμηνύουν πως η επίθεση στην Ιερουσαλήμ, αποδεικνύει την ανάγκη να συνεχιστεί ο πόλεμος και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να εξουδετερωθεί πλήρως η Hamas.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στον IDF και στην ισραηλινή κυβέρνηση ενόψει της νέας επίθεσης στη νότια Γάζα, να περιορίσουν τη ζώνη των μαχών και να ξεκαθαρίσουν που θα μπορούν να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικές απώλειες αμάχων.

Τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ - Τρεις νεκροί, 13 τραυματίες

Όμως η διατήρηση της εκεχειρίας σημαδεύτηκε από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην είσοδο της Ιερουσαλήμ, όταν δύο άγνωστοι άνοιξαν αδιάκριτα πυρ σε στάση λεωφορείων στη συνοικία Ramot.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, ανάμεσα τους και μια 24χρονη κοπέλα, και για 13 τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από Ισραηλινούς στρατιώτες που ήταν εκτός υπηρεσίας και από έναν ένοπλο πολίτη.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι δύο ένοπλοι ήταν μέλη της Hamas και ότι στο παρελθόν είχαν φυλακιστεί στο Ισραήλ.
«Δύο τρομοκράτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου» γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ.

Ανάληψη ευθύνης από Hamas

Η Hamas ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ.
«Οι αδελφοί Murand Nemer (38 ετών) και Ibrahim Nemer (30 ετών) (…), μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ... θυσιάστηκαν διεξάγοντας επιχείρηση κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις έποικοι» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas, επισημαίνοντας ότι «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως φυσική απάντηση στα πρωτοφανή εγκλήματα που διαπράττει η κατοχή στη Γάζα».

Αντίδραση Ισραήλ

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, του ατελείωτου πολέμου που διεξάγουμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της Hamas» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog ενώ ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αφού συνεχάρη τους δύο στρατιώτες και τον πολίτη που εξουδετέρωσαν τους δράστες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες.

Παράταση 17 λεπτά πριν εκπνεύσει η συμφωνία

Λίγο πριν εκπνεύσει σήμερα το πρωί η προθεσμία της κατάπαυσης του πυρός - για την ακρίβεια 17 λεπτά -, ο IDF ανακοίνωσε ότι η ανακωχή συνεχίζεται για ακόμα μια ήμερα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».
Κατόπιν και η Hamas επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να παραταθεί για 7η συνεχόμενη ημέρα η κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαίωσε την παράταση για μια ημέρα της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός (έως τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου) και το Κατάρ.
«Η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά συμφώνησαν να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για μια επιπλέον ημέρα» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Νωρίτερα πάντως η Hamas είχε καλέσει τα μέλη της να είναι έτοιμα για την επανέναρξη των μαχών, σε περίπτωση που δεν παρατεινόταν η ανακωχή.
«Οι Ταξιαρχίες Al Qassam καλούν τις ενεργές δυνάμεις τους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη τις τελευταίες ώρες της ανακωχής» ανέφερε σχετική ανακοίνωση, στην οποία ζητούνταν τα μέλη της να παραμείνουν σε ετοιμότητα «εκτός αν εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση της Hamas που θα επιβεβαιώνει την παράταση της ανακωχής».
Σε πλήρη ετοιμότητα είχε τεθεί και ο ισραηλινός στρατός

Hamas: Απόρριψη πρότασης

Η Hamas, η οποία απελευθέρωσε χθες Τετάρτη 29/11 άλλους 16 ομήρους, είχε αναφέρει πως το Ισραήλ είχε απορρίψει πρόταση της να απελευθερώσει επτά γυναίκες και παιδιά και να παραδώσει τα πτώματα άλλων τριών ομήρων που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς προκειμένου να παραταθεί για μια ημέρα η εκεχειρία.
«Κι αυτό παρότι επιβεβαιώσαμε διαμέσου των μεσολαβητών πως αυτή η ομάδα (ομήρων) αποτελείται από τους τελευταίους ομήρους που έχει το κίνημα κι εμπίπτουν στη συμφωνημένη κατηγορία ομήρων προς απελευθέρωση» υποστήριξε η Hamas.

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, και ενώ η εκεχειρία είναι σε ισχύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Daniel Hagari, οι Παλαιστίνιοι αποτέλεσαν απειλή για στρατιώτες, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Παλαιστίνιοι ήταν άοπλοι.

Όμηροι και κρατούμενοι

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 29/11, αφέθηκαν ελεύθεροι 16 όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Από τους 30 Παλαιστίνιους, οι 16 ήταν ανήλικοι και οι 14 γυναίκες.
Μέχρι στιγμής έχουν αφεθεί ελεύθεροι 70 Ισραηλινοί όμηροι (καθώς και 27 ξένοι υπήκοοι εκτός συμφωνίας) και 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, με το Ισραήλ να εκτιμά ότι στα χέρια της Hamas βρίσκονται ακόμα 160 όμηροι.

Regev (Ισραήλ): Παράταση της εκεχειρίας κάθε φορά που η Hamas απελευθερώνει 10 ομήρους

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να παρατείνει την συμφωνία της εκεχειρίας κάθε φορά που η Hamas που θα απελευθερώνει 10 ομήρους υποστήριξε ο Mark Regev, εκ των συμβούλων του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu.
«Συμφωνούμε στην επέκταση της συμφωνίας εκεχειρίας για κάθε ημέρα που απελευθερώνονται 10 όμηροι, 10 ζωντανοί όμηροι.
Εάν η Hamas συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους, 10 την ημέρα, θα παρατείνουμε την εκεχειρία.
Εάν η Hamas αποτύχει και δεν ανταποκρίνεται στους όρους της παράτασης, η οποία έχει να κάνει με την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών, τότε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν» υποστήριξε μιλώντας στο CNN ο Regev.
Βάσει των εκτιμήσεων του, περίπου 140 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τη στρατιωτική μηχανή της Hamas και την κυριαρχία της στη Γάζα» είπε ο Regev.

Στο Ισραήλ ο Blinken: Υπάρχει αποτέλεσμα από την εκεχειρία

Στο Ισραήλ βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος έχει επαφές με ηγέτες και αξιωματούχους του Ισραήλ σχετικά με την παράταση της εκεχειρίας και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ αναμένεται να μεταβεί και στη Δυτική Όχθη.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα «είδαμε την πολύ θετική εξέλιξη της επιστροφής των ομήρων στο σπίτι τους και την επανένωση τους με τις οικογένειες τους και αυτό πρέπει να συνεχιστεί».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Άρα αυτή η διαδικασία παράγει αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό και ελπίζουμε να συνεχιστεί» υποστήριξε ο Blinken κατά την έκτη επίσκεψή του στο Ισραήλ – από τις 7 Οκτωβρίου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος Hamas – Ισραήλ.

Λύση δύο κρατών

Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει να προωθείται διεθνώς η ανάγκη να δοθεί μια μόνιμη λύση στο Παλαιστινιακό, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πως πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να υπάρξει μια αληθινή και διαρκής ειρήνη.
«Για εμάς ο καλύτερος δρόμος για να φτάσουμε εκεί, περνάει από τη λύση των δύο κρατών» είπε ο Blinken, θέση την οποία στηρίζουν πολλά δυτικά και όχι μόνο κράτη, όπως η Ρωσία.

Μήνυμα ΗΠΑ στο Ισραήλ

Μάλιστα οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ και τον IDF, ενόψει της νέας επίθεσης του στη νότια Γάζα όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται και οι περισσότερες ηγετικές προσωπικότητες της Hamas, να περιορίσουν τη ζώνη των μαχών και να ξεκαθαρίσουν που μπορούν να καταφύγουν οι Παλαιστίνιοι, έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικές απώλειες μαχών, όπως συνέβη στη βόρεια Γάζα.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας έχουν καταφύγει στα νότια εδάφη μετά τους βομβαρδισμούς και τις σχετικές προειδοποιήσεις των Ισραηλινών ενώ τουλάχιστον 15.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί έως σήμερα από τις ισραηλινές επιθέσεις, εκ των οποίων πάνω από 6.000 είναι παιδιά.

Δεν φτάνει η βοήθεια... ούτε για διαλογή

Σαφείς προειδοποιήσεις ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα είναι πολύ χαμηλή και ότι δεν φτάνει για διαλογή απευθύνει η Unicef.
«Η βοήθεια πρέπει να πολλαπλασιαστεί» υποστήριξε ο James Elder, εκπρόσωπος της Unicef ενώ και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres έκανε λόγο για μια επική ανθρωπιστική καταστροφή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top