GuidePedia

0


Ο πολύ μικρός αριθμός πλοιαρίων Τούρκων ακτιβιστών, μόλις 12, αντιδιαστέλλεται τον ηγετικό ρόλο τους στον στολίσκο των εκατοντάδων πλοίωνμε προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που υποδεικνύει σαφέστατα ότι πίσω όλα κρύβεται το επίσημο τουρκικό κράτος και ο Ερντογάν

Την ώρα που η μία εκεχειρία διαδέχεται την άλλη στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, συνοδευόμενη με απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και την Διεθνή Κοινότητα να προσδοκά τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, μια άλλη "απειλή" αναδύεται που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα, προερχόμενη από τον στολίσκο 1000 μικρών πλοίων με αφετηρία την Τουρκία τα οποία θα καταπλεύσουν στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό το "σπάσιμο" του Ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού.


Ο στολίσκος 1000 μικρών σκαφών δεν έχει αποπλεύσει ακόμη από την Τουρκία με προορισμό τη Γάζα

Το θέμα προβληματίζει τους Ισραηλινούς, με έγκριτο ΜΜΕ της χώρας τους σε σχετικό άρθρο του να επισημαίνει, πως "δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη απειλή είναι ο στολίσκος της Τουρκίας", αναφέροντας ότι οι πρώτες αναφορές για τον πιθανό στολίσκο κυκλοφόρησαν στις 20 Νοεμβρίου, με τις προβλέψεις να φτάσουν αυτόν στα 1.000 μικρά σκάφη υπό τον ακτιβιστή Volkan Okclugu.

Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη απειλή θα είναι ο τουρκικός στολίσκος εάν αμφισβητήσει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ τον επόμενο μήνα, ανέφερε σε έκθεσή του το Κέντρο Πληροφοριών και Τρομοκρατίας Meir Amit.

Μετά τις αρχικές αναφορές για τον πιθανό στολίσκο οι επικεφαλείς του έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η οποία επισημαίνει ωστόσο ότι οι στόχοι και η οργάνωσή τους φαίνονται πολύ διαφορετικά από τον περιβόητο στολίσκο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010 που οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις στην ανοιχτή θάλασσα προκαλώντας γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Μια έκθεση του Κέντρου Meir Amit, που είναι γεμάτη με πρώην ανώτατους αξιωματούχους ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και διατηρεί συνεχή επαφή με υπηρετούντες επί του παρόντος αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε:

Οι πραγματικές επιδιώξεις του στολίσκου

«Φαίνεται ότι ο στολίσκος βρίσκεται ακόμη μόνο στα στάδια σχεδιασμού και είναι περισσότερο στο πνεύμα της έκφρασης μιάς πράξης αλληλεγγύης πρός τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να είναι σαφές πότε σκοπεύουν να αποπλεύσουν και αν σκοπεύουν πραγματικά να φτάσουν στις ακτές της Γάζας».

Οι ηγέτες του στολίσκου λένε ότι στην πραγματικότητα δεν αναμένουν να σπάσουν πλήρως τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ όσο να διαταράξουν τη συνεχιζόμενη αποστολή στρατιωτικών προμηθειών στο Ισραήλ και να αποσπάσουν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του ισραηλινού ναυτικού, όπως σημειώνεται από το κέντρο πληροφοριών.

Ουσιαστικά, η ιδέα φαίνεται να αυξάνει το κόστος για το Ισραήλ από τη διατήρηση του αποκλεισμού.

Εάν ο στολίσκος αποπλεύσει, ανέφερε η έκθεση, τα σχέδιά του είναι να ταξιδέψει πρώτα στην Κύπρο, όπου θα παραλάβει ανθρωπιστικά αγαθά για τους κατοίκους της Γάζας.

Στη συνέχεια, θα προσπαθούσε να πλεύσει μέσω των διεθνών υδάτων στη Γάζα, αλλά θα ήταν πολύ πιθανό να σταματήσει, να επιθεωρηθεί και να ρυμουλκηθεί από το ισραηλινό ναυτικό στο λιμάνι του Ασντόντ

Αυτό θα απαιτούσε μεγάλους ναυτικούς πόρους και χρόνο των IDF και θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει σημαντική θαλάσσια κυκλοφορία για να επιβραδύνει τις κρίσιμες στρατιωτικές προμήθειες που χρειάζεται το Ισραήλ για την πολεμική προσπάθεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Μόλις ελλιμενιστούν στο Ασντόντ , οι ηγέτες του στολίσκου θα ζητήσουν ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες τους να φτάσουν στη Γάζα μέσω ξηράς.
Πότε θα αποπλεύσει και πόσα πλοία θα περιλαμβάνει τελικά;

Επίσης υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο στολίσκος θα αποπλεύσει ή εάν θα είναι μικρότερος από ότι είχε προβλεφθεί.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διοργανωτές ανέφεραν μόνο τον Δεκέμβριο ως γενική περίοδο ως στόχο για τον απόπλου του, αλλά δεν έδωσαν πραγματική ημερομηνία και επειδή εξακολουθούν να συζητούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την αγορά πλοίων, δήλωσε το Κέντρο Meir Amit.

Στην πραγματικότητα, αρχικά, ορισμένοι διοργανωτές είπαν ότι ο στολίσκος θα αποπλεύσει στις 23 Νοεμβρίου.

Η συνεχιζόμενη προσωρινή κατάπαυση του πυρός πιθανώς περιέπλεξε επίσης τις προσπάθειες του στολίσκου, αν και θα μπορούσαν ακόμα να αποπλεύσουν, σημειώνοντας ότι ο IDF έχει πει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου.

Πηγές του IDF ανέφεραν πρόσφατα ότι ήταν αμφίβολοι εάν ο στολίσκος θα έφτανε στην πραγματικότητα οπουδήποτε κοντά στη Γάζα.
Νομικές και οικονομικές δυσκολίες

Ορισμένες προηγούμενες απόπειρες σε στολίσκους απέτυχαν όταν ένας συνδυασμός διεθνών διπλωματικών πιέσεων, νομικών πιέσεων από ασφαλιστικές εταιρείες και πιθανών μηνύσεων για συμμετοχή σε επικίνδυνες θαλάσσιες δραστηριότητες κατέστησαν οικονομικά δύσκολη την αγορά και την αποστολή ικανού αριθμού πλοίων.

Η ασφάλιση και η επένδυση σε έναν τέτοιο στολίσκο έχει σημαντικά μειονεκτήματα όταν η προσδοκία είναι ότι το πλοίο θα κατασχεθεί από τον IDF για αόριστο χρονικό διάστημα σε ενδεχόμενη παραβίαση του αποκλεισμού.

Οι διοργανωτές του στόλου αμφισβητούν τον αποκλεισμό ως παράνομο και, πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι το IDF δεν μπορεί να τους σταματήσει εάν επιτρέψουν μια επιθεώρηση και φέρνουν μόνο ανθρωπιστικά αγαθά.

Ωστόσο, γνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι πιθανό να κατασχέσει τα πλοία τους ούτως ή άλλως με βάση τον ισχυρισμό ότι οι αποκλεισμοί δεν χρειάζεται να κάνουν διάκριση μεταξύ του είδους των εμπορευμάτων που μεταφέρονται, ειδικά εάν τα εμπορεύματα επιτραπούν στη συνέχεια να φτάσουν στη Γάζα μέσω ξηράς.

Παραδόξως, η έκθεση επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον στολίσκο των 4.500 ατόμων περιλαμβάνει 133 από τη Ρωσία και 104 από την Ισπανία, με μόνο 12 μέχρι στιγμής από την ίδια την Τουρκία.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει άλλους , μικρότερους στολίσκους που έχουν συζητηθεί από τους ακτιβιστές της Χαμάς Zahar Birai και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αγγλίας.

Άλλοι ακτιβιστές που εμπλέκονται στις προσπάθειες δημιουργίας και απόπλου του στολίσκου που κατονομάζονται στην έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τον Ιορδανό βουλευτή Fares al-Ajarama, τον καθηγητή Torstein Dahle και τον επικεφαλής του συνδέσμου "Mavi Marmara" Ismail Songur.

Τι μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως υπάρχει ένα "ομιχλώδες τοπίο" αναφορικά με το αν, πότε και με πόσα πλοία θα αποπλεύσει τελικά ο στολίσκος των ακτιβιστών από την Τουρκία, με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτίμησή μας είναι πως όσο υφίσταται κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ και η απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται , ο στολίσκος των ακτιβιστών δεν πρόκειται να αποπλεύσει από την Τουρκία για τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό αναμένουμε να γίνει αμέσως μόλις ανακοινωθεί από το Ισραήλ η επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο λόγος είναι ότι ο στολίσκος των ακτιβιστών θέλει να στρέψει όλα τα φώτα της Διεθνούς κοινής γνώμης πάνω του, επιδιώκοντας την καταδίκη του "αδιάλλακτου" Ισραήλ Διεθνώς.

Τέλος ο πολύ μικρός αριθμός πλοιαρίων Τούρκων ακτιβιστών, μόλις 12, αντιδιαστέλλεται τον ηγετικό ρόλο τους στον στολίσκο των εκατοντάδων πλοίωνμε προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που υποδεικνύει σαφέστατα ότι πίσω όλα κρύβεται το επίσημο τουρκικό κράτος και ο Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top