GuidePedia

0

Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει περισσότερα εδάφη και ενδεχομένως και την πρόσβαση της στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρουν αναλυτές

Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει εξελιχθεί σε απόλυτη αποτυχία, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι ήδη μετρούν περίπου 100.000 νεκρούς στρατιώτες και τεράστιες απώλειες σε στρατιωτικό εξοπλισμό, τη στιγμή που οι επιτυχίες τους στο στρατιωτικό μέτωπο είναι επί της ουσίας ανύπαρκτες.
Αν και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Ουκρανία όχι μόνο δεν θα καταφέρει να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, δηλαδή Κριμαία, Donbass, Zaporizhia και Kherson, αλλά κινδυνεύει να χάσει ακόμα περισσότερα, ενδεχομένως και την πρόσβαση της στη Μαύρη Θάλασσα, η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Κίεβο με περίπου 20 πυραύλους μακρού βεληνεκούς ATACMS φαίνεται πως αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της Δύσης να διατηρηθούν ζωντανές οι ελπίδες των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία
Το Κίεβο χρησιμοποίησε τους ATACMS επιφέροντας πλήγματα σε δύο αεροδρόμια κοντά στο Luhansk και στο Berdiansk, με τον πρόεδρο Zelensky να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι πύραυλοι αυτοί θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία των στρατιωτικών συγκρούσεων, καθώς όπως υποστηρίζει, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν πλέον να χτυπήσουν πιο βαθιά τις γραμμές των Ρώσων και το δίκτυο ανεφοδιασμού τους.
Την αισιοδοξία αυτή πάντως δεν συμμερίζονται Αμερικάνοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να καταπατηθεί μια κόκκινη γραμμή της Μόσχας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση τουι πολέμου.

Εντολή Putin για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα

Εντολή για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 που φέρουν τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του από το Πεκίνο και μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping υποστήριξε ότι έδωσε εντολή στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις να αρχίσουν συνεχείς περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας πως τα ρωσικά μαχητικά θα είναι εξοπλισμένα με τους πυραύλους Kinzhal.
Όπως είπε ο Putin, οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων και ταχύτητα 9 Mach.
«Δεν πρόκειται για απειλή» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ εμπλεκόνται ολοένα και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη στιγμή που όπως είπε, καταγράφεται ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Δεν θα αλλάξουν τίποτα οι ATACMS

Αναφερόμενος στην παράδοση των πυραύλων ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Putin είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμα λάθος που θα προκαλέσει επιπρόσθετες απειλές στις ρωσικές δυνάμεις αλλά και θα επιτείνει την αγωνία για την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Putin υπογράμμισε πως οι πύραυλοι αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως εάν οι Ουκρανοί τις θέλουν πραγματικά, τότε θα πρέπει να αφήσουν τους θεατρινισμούς και να ακυρώσουν το διάταγμα Zelensky που απαγορεύσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία όσο πρόεδρος είναι ο Putin.

Μόνο απώλειες οι Ουκρανοί

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αντεπίθεση των Ουκρανών στην Kherson, υποστηρίζοντας πως αυτή προκαλεί απώλειες αλλά όχι αποτελέσματα για το Κίεβο.
«Εξαπέλυσαν την αναμενόμενη εδώ και καιρό επόμενη αντεπίθεση τους στην Kherson.
Δεν υπάρχει ακόμα κανένα αποτέλεσμα.
Απώλειες υπάρχουν, αλλά όχι αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Putin αναφέροντας πως το ίδιο συνέβη στη Zaporizhia αλλά και σε άλλα σημεία του μετώπου.

New York Times: Οι ΗΠΑ έδωσαν 20 ATACMS στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 20 τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις από το Κίεβο πως αυτοί δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι πύραυλοι αυτοί δόθηκαν υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, υπό τον φόβο ρωσικής επίθεσης κατά τη μεταφορά και την εισαγωγή των πυραύλων αυτών στην Ουκρανία.

Φόβοι για κλιμάκωση

Αν και το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ουκρανία έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα χτυπήσει τη Ρωσία και το έδαφος της με αυτούς τους πυραύλους, σημειώνεται πως το Κίεβο δεν αναγνωρίζει ως ρωσικά εδάφη τις ουκρανικές επαρχίες του Donbass, της Kherson και της Zaporizhia που έχει προσαρτήσει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και Αμερικάνοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες για το ότι μια επίθεση των Ουκρανών σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταπάτηση των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η Μόσχα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Παλιότερες εκδόσεις

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση να σταλεί μια παλαιότερη έκδοση των πυραύλων στην Ουκρανία ελήφθη «λόγω της αδυναμίας χρήσης τους σε μια σύγκρουση με συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων» και λόγω του γεγονότος ότι «αποθέματα των νεότερων συστημάτων είναι εξαιρετικά μικρά».
Επιπλέον, επισημαίνεται πως παραμένει ασαφές εάν οι πύραυλοι αυτοί θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως δημοσίευμα του Associated Press είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν λιγότερους από 12 πυραύλους ATACMS στο Κίεβο.

Ρωσία για ATACMS: Μεγάλο λάθος των ΗΠΑ

Μεγάλο λάθος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ο Anatoly Antonov, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, την απόφαση της κυβέρνησης Biden να στείλει τους πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.
«Η απόφαση του Λευκού Οίκου να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς στους Ουκρανούς είναι βαρύ σφάλμα.
Οι συνέπειες αυτού του μέτρου, που αποκρύφτηκε εσκεμμένα από την κοινή γνώμη, θα είναι πολύ σοβαρές.
Η Ουάσινγκτον ακολουθεί σταθερά μια γραμμή προς μια πλήρη διακοπή των διμερών μας σχέσεων.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν για απευθείας σύρραξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» υποστήριξε ο Antonov, ο οποίος κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι με την προμήθεια όπλων υπονομεύει σοβαρά τη στρατηγική και την περιφερειακή ασφάλεια.
«Η βοήθεια της κυβέρνησης Biden και η ενθάρρυνση των φρικαλεοτήτων του καθεστώτος Zelensky καθιστούν τις ΗΠΑ άμεσο συνεργό στα εγκλήματά του.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί σκόπιμα προμήθειες από την Ουάσιγκτον για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές και πολίτες» υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Χωρίς GPS οι ATACMS

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ουκρανία τους πυραύλους ATACMS χωρίς GPS, καθώς τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία τα όπλα που βασίζονται σε αυτό το σύστημα υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, Julian Roepke.
«Είναι ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία τους πυραύλους ATACMS στην αρχική παλιά τους έκδοση, με την κλασική αδρανειακή καθοδήγηση.
Ο λόγος για αυτό είναι ο εξής: η επιτυχής αντιμετώπιση των περισσότερων οπλικών συστημάτων που καθοδηγούνται με GPS από ρωσικά ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου» λέει ο Roepke.

Η Ρωσία ενισχύει τα δυτικά σύνορά της – Shoigu: Αιτία τα F-16 και τα όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα προκειμένου να απαντήσει στην προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα, όπως πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μαχητικά αεροσκάφη F-16, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μεταφέρουν τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και πυραύλους υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία.
Κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων, η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε πυρομαχικά διασποράς σε πακέτα στρατιωτικής βοήθειας.
Το θέμα της μεταφοράς των μαχητικών F-16 έχει περάσει πλέον σε πρακτικό επίπεδο και η άφιξη τους στην Ουκρανία αναμένεται τον επόμενο χρόνο.
Απέναντι σε αυτές τις απειλές, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα και ενισχύουμε τα δυτικά μας σύνορα» υποστήριξε ο Shoigu, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα κράτη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με όπλα, μεταφέρουν πληροφορίες, εκπαιδεύουν ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό και στέλνουν μισθοφόρους και συμβούλους».

Βάσεις ΝΑΤΟ σε Σουηδία, Φινλανδία

Επιπλέον, ο Shoigu ανέφερε πως δεν αποκλείεται η ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία στο άμεσο μέλλον.
«Η είσοδος της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στη σουηδική επικράτεια έχουν δημιουργήσει μια πρόσθετη πηγή έντασης» ανέφερε ο Shoigu, επισημαίνοντας πως «στο εγγύς μέλλον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ και όπλων κρούσης στο έδαφος αυτών των χωρών».

Chas Freeman (ΗΠΑ): Οι Ουκρανοί έχουν χάσει ήδη δύο στρατούς

Την εκτίμηση πως οι Ουκρανοί έχουν χάσει ήδη δύο στρατούς και ότι ετοιμάζονται να χάσουν και έναν ακόμα, καθώς ετοιμάζονται να επιτεθούν στη ρωσική γραμμή άμυνας διατύπωσε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, Chas Freeman.
«Τουλάχιστον δύο στρατοί των Ουκρανών έχουν καταστραφεί, και ο τρίτος καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, επιτιθέμενος στις βαριά οχυρωμένη ρωσική άμυνα.
Πρόκειται να δούμε τους Ρώσους να επιτίθενται» υποστήριξε ο Freeman, τονίζοντας ότι ο Zelensky πίστευε ότι η Δύση θα υπερασπιζόταν την Ουκρανία μέχρι τέλους, αλλά ως αποτέλεσμα έλαβε μόνο ένα «βουνό από πτώματα» και την προοπτική να χάσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Ουδέτερη η Ουκρανία

Όπως λέει ο Freeman, η έλλειψη επιθυμίας της Δύσης να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στο γεγονός ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί ένα ουδέτερο καθεστώς.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αλλά θα είναι μια ήδη πληγωμένη Ουκρανία με μικρότερα εδάφη και πληθυσμό» εκτίμησε ο Freeman.
Σημειώνεται πως ο Freeman έχει διατυπώσει την θέση πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να καταλάβει την Κριμαία, το Donbass, τη Zaporizhia και την Kherson και ότι είναι πιθανό να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη.

Ritter (CIA): Ο Zelensky ή θα δραπετεύσει ή θα πεθάνει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είτε θα πεθάνει στην Ουκρανία είτε θα δραπετεύσει υποστηρίζει ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Scott Ritter.
«Είναι στο χέρι του να αποφασίσει.
Μπορεί είτε να πεθάνει, και θα πεθάνει αν μείνει στην Ουκρανία, είτε μπορεί να προσπαθήσει να δραπευτεύσει» ανέφερε ο Ritter σε δηλώσεις του στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube.
Σύμφωνα με τον Ritter, η Ουκρανία υφίσταται στρατιωτικές ήττες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το πεδίο μάχης στην Ουκρανία, καταστρέφοντας τις υπόλοιπες ουκρανικές ταξιαρχίες και ωθώντας τις στα δυτικά.
«Ο Ουκρανός ηγέτης θα πρέπει να κάνει μια δύσκολη επιλογή.
Ακόμα κι αν αποφασίσει να φύγει από τη χώρα, θα παραμείνει για πάντα μισητός στους δικούς του ανθρώπους για τις τρομερές απώλειες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Οι Ρώσοι καταστρέφουν τώρα τα απομεινάρια του ουκρανικού στρατού.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντλήσει τα στρατηγικά τους αποθέματα και δεν θα υπάρξουν νέα» επισήμανε ο Ritter.

Αμερικανικά όπλα για το Κίεβο, χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Αμερικανικά όπλα που εστάλησαν στο Κίεβο είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ο Florian Philippot, επικεφαλής του γαλλικού κόμματος «Γάλλοι πατριώτες».
«Ο τρομοκράτης από τις Βρυξέλλες πιθανότατα χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να σκοτώσει τα φτωχά θύματά του.
Είναι ένα από αυτά που εστάλησαν στην Ουκρανία και στο καθεστώς Zelensky;» διερωτήθηκε ο Phillipot, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο από τις προμήθειες όπλων στη διεφθαρμένη ουκρανική κυβέρνηση.
«Πολλοί άνθρωποι προειδοποίησαν!
Είναι η απόλυτη τρέλα να στέλνουμε όπλα σε ένα τόσο διεφθαρμένο καθεστώς!
Θα είμαστε τα πρώτα θύματα!
Σταματήστε!» ανέφερε ο Phillipot.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top