Στο συμπέρασμα ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή το Ισραήλ θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το Ιράν καταλήγει το άρθρο του Afshon Ostovar με τίτλο Iran, Israel, and War in the Middle East, στο War on the Rocks.
Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος αναφέρει, μεταξύ άλλων
Η συγκλονιστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο καμπής στη Μέση Ανατολή. Όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001 επέβαλε μια αλλαγή στην προσέγγιση της Αμερικής προς την περιοχή, έτσι και η βάρβαρη βία της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος που διεξάγεται τώρα είναι πιθανό να επιβάλουν μια αναπροσαρμογή της ισραηλινής πολιτικής προς τους εχθρούς, και ιδιαίτερα προς το Ιράν, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.
Η επιδίωξη του Ιράν να καταστρέψει το ισραηλινό κράτος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής εξωτερικής του πολιτικής και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ. Είναι ένας πανταχού παρών παράγοντας σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, με τις μεγαλύτερες δυνατότητες να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Παρόλο που το Ισραήλ δεν κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις, οι πιθανότητες το Ιράν να εμφανιστεί με κάποιο τρόπο απέναντι στο Ισραήλ κάποια στιγμή είναι μεγάλες. Στο μεσοδιάστημα, το Ιράν θα θεωρήσει ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και η καταστροφή στη Γάζα είναι προς στρατηγικό του όφελος.
Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν ο καρπός της επίμονης προσπάθειας του Ιράν να ενισχύσει αυτές τις μαχητικές ομάδες και να διαβρώσει το αίσθημα ασφάλειας του Ισραήλ. Ωστόσο, η Χαμάς είναι μόνο ένα κομμάτι της ευρύτερης, πολυδιάστατης στρατηγικής του Ιράν.
Ακόμη και αν το Ισραήλ κατάφερνε να καταστρέψει ή να αποδυναμώσει μόνιμα τη Χαμάς, αυτό δεν θα έβαζε τέλος στη μήτρα απειλών του Ιράν. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανό ότι ο πόλεμος στη Γάζα να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης, πιο μακροχρόνιας και πολύ πιο περίπλοκης ανάφλεξης. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε ανοιχτό περιφερειακό πόλεμο, αλλά είναι απίθανο να αρκεστεί το Ισραήλ στο να περιορίσει την αντίδρασή του στη Γάζα, ενώ είναι πιθανό κάποια στιγμή να στρέψει την προσοχή του στο Ιράν.
Από πλευράς ΗΠΑ, με την επικέντρωσή της στην Ουκρανία και την Κίνα, η κυβέρνηση Biden ενδιαφέρεται πολύ λιγότερο για την επιδείνωση των εντάσεων με το Ιράν, πόσω μάλλον για την εμπλοκή της σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του έχουν απειλήσει όλοι ότι θα προβούν σε αντίποινα, αν το Ισραήλ επεκτείνει τη σύγκρουση ή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμβουν. Υπάρχει επίσης μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα ο πόλεμος να επεκταθεί στον Λίβανο, με τις κατά διαστήματα διασυνοριακές ανταλλαγές μεταξύ των δυνάμεων άμυνας του Ισραήλ και των μαχητών στον νότιο Λίβανο να λαμβάνουν ήδη χώρα. Το Ισραήλ δεν μπορεί εύκολα να διεξάγει έναν πολυμέτωπο πόλεμο και είναι πιθανό να επιδιώξει να αποφύγει την περιττή κλιμάκωση με το Ιράν και τους πληρεξουσίους του όσο μπορεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ομοίως, θέλουν να αποφύγουν την εξάπλωση του πολέμου.
Εάν το Ισραήλ επιδιώκει πραγματικά να τερματίσει τις απειλές που έχουν ευθυγραμμιστεί εναντίον του, θα πρέπει να επεκτείνει την εστίασή του πολύ πέρα από τη Γάζα και να αντιμετωπίσει το Ιράν. Είναι σαφές ότι η μέχρι τώρα προσέγγιση του Ισραήλ στο Ιράν ήταν αναποτελεσματική. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλος ένας γύρος αντιποίνων της ισραηλινής μυστικής δράσης δεν θα είναι επαρκής για να αλλάξει τον υπολογισμό του Ιράν, να το καταστήσει υπεύθυνο για τη συνενοχή του ή να μειώσει την απειλή που αυτό και οι πληρεξούσιοι του αποτελούν.
Έτσι, το Ισραήλ θα πρέπει να αλλάξει τακτική, και το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό ή πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει, δεν το ξέρει κανείς. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πολύ πραγματικός και η προοπτική ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου είναι δυσάρεστα κοντά. Αλλά αυτό μπορεί να είναι η αρχή ενός επικίνδυνου νέου κύκλου στην ιρανο-ισραηλινή σύγκρουση – ένας πόλεμος χωρίς προφανείς εξόδους ή τερματικά σημεία.
Δημοσίευση σχολίου