GuidePedia

0

Μάλλον θα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε τόσες ημέρες.

Γιώργος Μαυρίδης
Αν και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης γύρω από την Γάζα, το Ισραήλ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αυτήν την πολυαναμενόμενη χερσαία εισβολή κατά της Λωρίδας της Γάζας.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν έχουμε πει πως θα το κάνουμε. Όλοι μιλάνε για την χερσαία εισβολή. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.»

Το Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μίας χερσαίας επιχείρησης, ωστόσο φαίνεται πως εστιάζει περισσότερο στην εξόντωση της ανώτατης ηγεσίας και διοίκησης της Χαμάς, η οποία παραμένει στην περιοχή της Γάζας, πρόσθεσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός σύμφωνα με το The Wall Street Journal.

Τα σχόλια του Hecht δημοσιοποιήθηκαν όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν μία πιθανή αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή και ενώ όλο και περισσότεροι ηγέτες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται το Ισραήλ για να δείξουν την υποστήριξή τους και να συντονίσουν στρατιωτικές δράσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λόιντ Όστιν «τοποθέτησε περίπου 2.000 στρατιώτες και ένα εύρος μονάδων σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας με εντολή προετοιμασίας παράταξης, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την ικανότητα του Πενταγώνου να απαντήσει γρήγορα στο αμφισβητούμενο περιβάλλον της Μέσης Ανατολής» ανακοίνωσε το Πεντάγωνο εχθές. «Δεν έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις σχετικά με την παράταξη δυνάμεων. Ο υπουργός θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με συμμάχους και εταίρους.»

Πάντως ο Όστιν ενέκρινε την παράταση της παραμονής της ομάδας κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford των ναυτικών δυνάμεων της χώρας στην περιοχή.

 Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού και διοικητής της κεντρικής διοίκησης, Michael Kurilla έχει φτάσει ήδη στο Τελ Αβίβ.

Ο Kurilla θα «πραγματοποιήσει συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την στρατιωτική ηγεσία στου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του αντιστράτηγου Herzi Halevi, αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου, για να καταλάβει απόλυτα τις αμυντικές απαιτήσεις του Ισραήλ και να τονίσει τις αμερικανικές υποστηρικτικές προσπάθειες που στόχο έχουν να αποτραπεί επέκταση της σύρραξης» δήλωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση.

«Βρίσκομαι εδώ για να διασφαλίσω πως το Ισραήλ διαθέτει ότι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και εστιάζω συγκεκριμένα στο να αποφύγουμε άλλες πλευρές να επεκτείνουν την σύρραξη» δήλωσε ο Αμερικανός.

Φυσικά, το τελευταίο μέρος των δηλώσεων του Kurilla ήταν προειδοποιητικό μήνυμα προς το Ιράν και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων απειλούν το Ισραήλ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top