GuidePedia

0


ΤΟΥ Γιάννη Μανδαλίδη
Σημείο καμπής στις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις αποτελούν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, σε σχέση με τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Μετά την πρώτη «χλιαρή» αντίδραση ίσων αποστάσεων του Τούρκου προέδρου το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος έστρεψε χθες, Τρίτη, τα βέλη του κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία άνευ προηγουμένου λεκτική επίθεση, ενδεικτική της ψυχρότητας, που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί, στις σχέσεις των δύο χωρών. Το «κρεσέντο» των δηλώσεων Ερντογάν συνεχίστηκε την Τετάρτη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αυτή τη φορά με στόχο το Ισραήλ.

Μετά τη συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δημιουργούν, εκπαιδεύουν, και εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, προκαλώντας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή λουτρό αίματος. «Τι γυρεύουν περισσότερες από 20 αμερικανικές βάσεις στη Συρία» και τι κάνει το αεροπλανοφόρο της Αμερικής στο Ισραήλ, αναρωτήθηκε, για να κατηγορήσει στη συνέχεια τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χτυπώντας τη Γάζα και τις γύρω περιοχές θα κάνουν σφαγές. Για την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία από αμερικανικές δυνάμεις έθεσε το ερώτημα πώς η Αμερική καταρρίπτει μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, έκανε λόγο για σφαγές που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας και για επαίσχυντες μεθόδους που στερούνται κάθε ηθικής. Όπως είπε, τα αντανακλαστικά του Ισραήλ είναι εκείνα «μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους» και ως εκ τούτου το Ισραήλ θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως οργάνωση. «Μια σύγκρουση που διεξάγεται κόβοντας το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις εισόδους και τις εξόδους μιας πόλης, καταστρέφοντας τις υποδομές της, γκρεμίζοντας τους χώρους λατρείας από τζαμιά μέχρι εκκλησίες, γκρεμίζοντας σχολεία, εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανθρώπων στις πιο βασικές ανάγκες, ισοπεδώνοντας τα κτήρια οποία ζουν οι άμαχοι με βόμβες, με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας κάθε είδους επαίσχυντες μεθόδους, δεν είναι πόλεμος αλλά σφαγή» δήλωσε.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός του εταίρος και αρχηγός των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στη ίδια τρύπα, στα ίδια χαρακώματα, με τους τρομοκράτες. Για την Τουρκία οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας είναι αρκετά διαφορετικές και σαφώς πιο περίπλοκες σε σχέση με εκείνες πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.



Η επίθεση της Χαμάς εκδηλώθηκε σε μία στιγμή που η Άγκυρα επεδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και τη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα. Τα τεμένη της Τουρκίας έχουν μετατραπεί σε πυρήνες υποστήριξης των μουσουλμάνων Παλαιστινίων. Έπειτα από κάθε προσευχή, τα πλήθη ξεσπούν σε εκδηλώσεις οργής κατά του Ισραήλ και στήριξης της Χαμάς. Το κλίμα αυτό διατυπώνεται πλέον ανοιχτά και στον Τύπο, ιδιαίτερα στον φιλοκυβερνητικό, γεγονός ενδεικτικό της κυρίαρχης τάσης στην κυβερνητική συμμαχία.

Εξάλλου, μέχρι τη νέα περίοδο που εγκαινίασε ο πρόεδρος Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική μετά τις εκλογές του Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυβε τις εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες του ΑΚΡ με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Ο Ισμαΐλ Χανίγια ήταν προνομιακός φιλοξενούμενος της τουρκικής προεδρίας, ενώ έφτασε στο σημείο να οδηγήσει σε ρήξη τις πολύτιμες σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο, τασσόμενος ανοιχτά υπέρ των πολιτικών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», της μήτρας που γέννησε τη Χαμάς.

Δεδομένου ακόμη ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, η Τουρκία τώρα αναγκάζεται να είναι τώρα πιο προσεκτική στις κινήσεις της σε σχέση με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία κατά των Κούρδων και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει έναντι της Χαμάς. Όλα αυτά, εκτός από το Ισραήλ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή κατά του οποίου επέλεξε να στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top