GuidePedia

0

«Οι Αμερικανοί είναι χωρίς αμφιβολία σε δύσκολη θέση. Η κατάσταση είναι μη ελεγχόμενη ακόμα. Ο πλέον σημαντικός σύμμαχος τους, με τον οποίο έχουν στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία, δέχθηκε ασύμμετρη και άνανδρη, όπως την χαρακτηρίζουν, επίθεση. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο ΜΙχάλης Ιγματίου και πρόσθεσε:

«Αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα παρακάτω: Έχουν 14 νεκρούς και ένας απροσδιόριστος αριθμός πολιτών τους είναι όμηροι στα χέρια της Χαμάς. Οι νεκροί είναι νεκροί, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, αλλά η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει δολοφονίες τους θανάτους και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Χαμάς. Διότι τις δολοφονίες τις εκδικούνται οι Αμερικανοί.

Το θέμα των ομήρων είναι ακόμα πιο σοβαρό, διότι αφορά ζωντανούς. Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί διπλωματικά το ζήτημα.Δηλαδή, σύμμαχοι των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή ενεργούν εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι της στιγμής δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες των Αιγυπτίων, των Εμιράτων και άλλων κυβερνήσεων.

Νομίζω ότι η Χαμάς θα θελήσει να τους χρησιμοποιήσει όπως και όσο μπορεί. Διότι χρησιμοποιώντας τους ομήρους μπορεί να καθυστερήσει τη μεγάλη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, θα κτυπήσει, ως γνωστό, όπου δρα η Χαμάς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες σχετικά με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ.

Τηλεφωνήθηκαν και σήμερα. Περιμένουμε να μας δώσει ο Λευκός Οίκος το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Μίλησαν επί του πραγματικού, της κατάστασης δηλαδή όπως συνεχίζεται να διαμορφώνεται. Σίγουρα έχουν λάβει τις αποφάσεις τους τις οποίες βεβαίως δεν γνωρίζουμε.
Αν επιχειρούσα να δώσω μία απάντηση στο βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ότι -παρά τις μεγάλες διαφορές του κ. Μπάιντεν με τον κ. Νετανιάχου- η Αμερική όχι μόνο δεν μπορεί να εγκαταλείψει το Ισραήλ, αλλά εάν απαιτηθεί θα πράξει ότι περνά από το χέρι της για να υπερασπιστεί το Εβραϊκό Κράτος. Γι’ αυτό ας μην έχουμε αμφιβολία.

Τι θα πράξει ο Αμερικανός Πλανητάρχης

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε και στις προετοιμασίες των ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο:

«Με εντολή του Προέδρου Μπάιντεν έχουν σταλεί μέχρι και αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο. Έφτασε στο Ισραήλ άνευ προηγουμένου στρατιωτικό υλικό, κυρίως πολεμοφόδια. Ότι χρειάζεται η Πολεμική Αεροπορία και ο ισραηλινός στρατός.

Οι Αμερικανοί φρόντισαν δηλαδή να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ότι απαιτείται για ένα πόλεμο διαρκείας.

Απ’ εκεί και πέρα, λόγω ακριβώς της στρατιωτικής συνεργασίας και της ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία του Εβραϊκού Κράτους, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σίγουρα θα έχει λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν όταν και αν πρέπει. Η Αμερική παραμένει μία σοβαρή χώρα. Αλλά θα επαναλάβω ότι θα υποστηρίξει το Ισραήλ, ακόμα και αν πρέπει να εισέλθει στον πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συρθούν σε πόλεμο; Βεβαίως και η Χαμάς με την Χεζμπολάχ, θα μπορούσαν να κάνουν επί τούτου κάποια λάθη. Να μην αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους, ή να ρίξουν μία από τις πολλές ρουκέτες στη θάλασσα, αντί στο έδαφος του Ισραήλ, εκεί που βρίσκονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, αλλά και τα πλοία που τα συνοδεύουν.Αν επιχειρούσα να δώσω μία απάντηση στο βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ότι -παρά τις μεγάλες διαφορές του κ. Μπάιντεν με τον κ. Νετανιάχου- η Αμερική όχι μόνο δεν μπορεί να εγκαταλείψει το Ισραήλ, αλλά εάν απαιτηθεί θα πράξει ότι περνά από το χέρι της για να υπερασπιστεί το Εβραϊκό Κράτος. Γι’ αυτό ας μην έχουμε αμφιβολία».

Τελευταία εξέλιξη

«Ο Μάικλ ΜακΚόλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, δήλωσε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς.
Δεν είναι ένας τυχαίος νομοθέτης ο κ. Μακόλ. Και λόγω της θέσης του γνωρίζει όσα και ο πρόεδρος της Αμερικής.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top