Ο τελικός, ολοκληρωτικός, πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μόλις ξεκίνησε και ο νικητής θα είναι μόνον ένας.
Και οι δυο πλευρές είναι σαφές ότι προετοιμάζονται επί πολλά χρόνια γι’ αυτό. Στον πόλεμο αυτό απολύτως καθοριστικές θα είναι οι κατακόμβες της Γάζας. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα χιλιόμετρα έχει σκάψει -ακόμη και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια- η Χαμάς.
Γνωρίζουμε όμως πως η καθοριστική μάχη θα γίνει εκεί.
Οι κατακόμβες αυτές εκτός του ότι ενώνουν τη Γάζα με την Αίγυπτο και τη Δυτική Όχθη χρησιμεύουν ως καταφύγια, αποθήκες οπλισμού και οδούς μεταφοράς ανθρώπων, όπλων αλλά και αγαθών. Επί χρόνια μάλιστα διεξάγεται και όλο το λαθρεμπόριο από τη φορολόγηση του οποίου προέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων της Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει στο «οπλοστάσιό» του τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:Τις έξυπνες βόμβες όπως σημείωσε ήδη στο δικό του ρεπορτάζ στην HJ ο Γιώργος Σιδέρης που εισέρχονται στα τούνελ και τα καταστρέφουν. Βόμβες που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στις σπηλιές και τα οχυρωματικά έργα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.
Τα drone και τα ρομπότ που μπαίνουν στις στοές και εξολοθρεύουν τον εχθρό.
Τις ειδικές δυνάμεις που στο τέλος μπαίνουν να αναζητούν επιζώντες ή και αρχηγικά στελέχη ενώ ταυτόχρομα βεβαιώνονται για την καταστροφή της ίδιας της σήραγγας αλλά και των όπλων που είναι αποθηκευμένα σε αυτή.
Πολύχρονη προετοιμασία
Μπορεί αν ακούγεται εύκολο, αλλά σίγουρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Η Χαμάς είναι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος. Οι στρατιώτες της έχουν πλήρη γνώση της χαρτογράφησης των στοών αλλά και των εξόδων τους στην επιφάνεια. Προετοιμάζεται επί χρόνια και έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα.
Και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο «αποκοίμισε» όλες τις υπηρεσίες του Ισραήλ ετοιμάζοντας επί μήνες το μεγαλύτερό της χτύπημα.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας timesofisrael
Η Χαμάς διεξήγαγε μια πολυετή εκστρατεία για να κοροϊδέψει το Ισραήλ πιστεύοντας ότι η οργάνωση δεν επιθυμούσε ένοπλες συγκρούσεις και ότι θα μπορούσε να εξευμενιστεί με οικονομικά κίνητρα για να διατηρήσει σχετική ηρεμία, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή κοντά στην τρομοκρατική οργάνωση τη Δευτέρα.
«Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμο για μάχη», είπε η πηγή στο πρακτορείο.
«Η Χαμάς χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική πληροφοριών για να παραπλανήσει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, δίνοντας τη δημόσια εντύπωση ότι δεν ήταν διατεθειμένη να μπει σε μάχη ή αντιπαράθεση με το Ισραήλ ενώ προετοιμαζόταν για αυτή τη μαζική επιχείρηση», είπε η πηγή.
Η πηγή είπε ότι ως μέρος των προετοιμασιών της, η τρομοκρατική οργάνωση έχτισε μια παρωδία ισραηλινής κοινότητας για να εκπαιδεύσει για την επίθεση κατά την οποία ένοπλοι πήγαν σπίτι σε σπίτι σε παραμεθόριες πόλεις το Σάββατο, σκοτώνοντας κατοίκους.
«Το Ισραήλ σίγουρα τους είδε, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι η Χαμάς δεν ήθελε να μπει σε αντιπαράθεση», είπε η πηγή.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς έπεισε το Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της Γάζας είχαν άδειες εργασίας που τους επέτρεπαν να εισέλθουν στο Ισραήλ, όπου κέρδιζαν υψηλότερους μισθούς από ό,τι στον θύλακα.
Στρατολογώντας από μια δεξαμενή 2,2 εκατ. ψυχών
Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε μια περιοχή περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περίπου 15.500 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2020 από 1,1 σε 2 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν εκεί πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα ζει στη φτώχεια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το 63% είναι σε επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο πληθυσμός είναι συντριπτικά νέος. Η διάμεση ηλικία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι τα 18 έτη και περίπου το 65% του πληθυσμού είναι κάτω των 24 ετών.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο η Χαμάς όχι μόνο να επιστρατεύσει τους στρατιώτες της αλλά και να φανατίσει μέρος του πληθυσμού.
Σήμερα, ο στρατός της Χαμάς υπολογίζεται ότι αριθμεί περισσότερους από 20.000 άτομα, πλήρως εκπαιδευμένα και ετοιμοπόλεμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου