«Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», λέει η είδηση και η απορία όλων είναι τι θα συζητήσουν πρωθυπουργός και υπουργοί που συμμετέχουν…Μήπως τα επόμενα μηνύματα που θα γράψουν στο X (πρώην twitter), για να επιβεβαιώσουν την ανεξήγητα μονομερή ελληνική στάση στην κρίση;
Είτε μας αρέσει ,είτε όχι, δεν υπάρχει άλλη ελληνική παρουσία ή παρέμβαση στην κρίση…Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν έχει «σπάσει» τη μέση του από τους «ελιγμούς» και προσπαθεί να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής, «πατερούλης» των Παλαιστινίων και επίδοξος απελευθερωτής Ισραηλινών ομήρων, εμείς γράφουμε tweets…
Δεν φταίει ασφαλώς μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχασε όλες τις πολύτιμες επαφές που είχε στη Μέση Ανατολή. Η απομάκρυνση άρχισε αμέσως μετά από την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή. Τότε που το «πολιτικό προσωπικό» της χώρας άρχισε να δίνει διαστάσεις «μεγάλης ιδέας» στον «εξευρωπαϊσμό» μας , με κόστος όπως φάνηκε σχετικά σύντομα, εθνικά συμφέροντα και επιδιώξεις.
Κάγχαζαν στη δεκαετία του 80 κάποιοι «ξελιγωμένοι» με την Ευρώπη πολιτικάντηδες και πολιτικοί για τις «γέφυρες» που είχε η Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Έβγαζαν φλίκτενες οι «γραβατωμένοι γιάπηδες» αξιωματούχοι βλέποντας τον Αραφάτ και τον Καντάφι. Τη δουλειά είχε η Ελλάδα που «άνοιγε τα φτερά της» για την «ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση» με αυτούς του «ημιάγριους». Όταν «έφυγαν» αυτοί είδαμε τα…χαϊρια μας στη γειτονιά μας.
Τότε ανακαλύψαμε ότι σε αυτές τις περιοχές δεν είχαμε πια τίποτα και κανέναν. Οι πολυσπουδαγμένοι αλλά κατά κανόνα ανιστόρητοι πολιτικοί και πολιτικάντηδες δεν έδειξαν να ανησυχούν. Το «παραμύθι» της «ευρωπαϊκής κάλυψης» των συμφερόντων μας ήταν πολύ εύπεπτο και για την ελληνική κοινή γνώμη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας είχε «μετακομίσει» σε «ροζ συννεφάκια» από τα οποία έπεσε το 2010.
Τα έφερε έτσι η ζωή και τώρα η Ελλάδα απλά παρακολουθεί και …γράφει μηνύματα στο Χ!
Όλα αυτά δεν αθωώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση κάτι να κάνει! Να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να κάνει μια επαφή, να ψάξει να βρει ένα σύνδεσμο, να προσφερθεί να αναλάβει μια πρωτοβουλία!
Από την άλλη θα πουν κάποιοι ότι ακόμη κι όταν επιχείρησε να δείξει ότι κάτι κάνει ,θρηνήσαμε 5 νεκρούς στη Λιβύη…
Ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και δραματικά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Όπως και ότι στο νέο κόσμο , πολλοί αν όχι όλοι απ΄ αυτούς που εγκαταλείψαμε για να γίνουμε «καθαρόαιμοι Ευρωπαίοι», θα έχουν άλλη σημασία. Δεν θα κυβερνήσουν τον κόσμο , δεν θα γίνουν υπερδυνάμεις, αλλά θα έχουν άλλη βαρύτητα.
Συνεπώς το να εμφανίζεται διαρκώς η Ελλάδα ως ένα υπάκουο παιδί που κάνει copy paste τις πολιτικές και τις δηλώσεις από Ουάσινγκτον-Βρυξέλλες-Βερολίνο δεν μας προσφέρει απολύτως τίποτα.
Θεωρούμε βέβαιο ότι μετά από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ «κυβερνητικοί κύκλοι» θα διαρρεύσουν ότι έγινε συζήτηση και για τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας που μπορεί να προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή. Μακάρι να έγινε αυτή η συζήτηση και να έγινε με σοβαρότητα. Είναι συζήτηση που δεν έχει να κάνει μόνο με τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας όπως φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι στην κυβέρνηση. Έχει να κάνει και με τις γενικότερες τοποθετήσεις της χώρας σε μεγάλα και κρίσιμα θέματα της «γειτονιάς» μας.
Δημοσίευση σχολίου