GuidePedia

0


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέρριψαν το τουρκικό μη επανδρωμένο αερόχημα στις 11.40 της 5ης Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ (Patrick Ryder) είπε ανοιχτά: «Το καταρρίψαμε, το καταρρίψαμε γιατί είδαμε μια απειλή, το καταρρίψαμε με αεροσκάφος F-16 », η κυβέρνηση του AKP παρέμεινε σιωπηλή για 24 ώρες, γράφει σε άρθρο σε τουρκική εφημερίδα ο Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ.

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών μπόρεσε να κάνει την ακόλουθη δήλωση, επίσης με καλυμμένες εκφράσεις: «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χάθηκε ένα μη επανδρωμένο αερόχημα λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που λειτουργεί με τρίτους» (ΑΑ, 6.10.2023).

Μετά πάλι σιωπή.

Ο Ερντογάν μπόρεσε να κάνει δήλωση για το θέμα μόνο πέντε ημέρες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου.
Αφού ρώτησε «τι κάνουν οι βάσεις της Αμερικής στη Συρία;», έφερε το θέμα στο αερόχημα και είπε:

«Δυστυχώς, η Αμερική καταρρίπτει ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ενώ η Αμερική κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος εταίρος της Αμερικής στο ΝΑΤΟ; Μαζί δεν είναι; Πώς το εξηγούμε αυτό; (ΑΑ, 10.10.2023)

Γιατί λοιπόν περίμεναν πέντε μέρες για το αερόχημα που καταρρίφθηκε στις 5 Οκτωβρίου και γιατί ο Ερντογάν μπόρεσε να αντιδράσει σε αυτό το θέμα μόνο στις 10 Οκτωβρίου;

Αν δεν είχε γίνει η επιχείρηση «Πλημμύρα αλ Άσκα» της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ δεν είχαν ξεκινήσει μετά και οι ΗΠΑ δεν είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να στείλουν αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ίσως αυτή η αντίδραση να μην είχε συμβεί ποτέ!

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν είπε στη γενική συνέλευση της TÜGVA στις 12 Οκτωβρίου «Κύριε Αμερική, πού είναι η Αμερική, πού είναι η Μεσόγειος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη;». Τι κάνεις εκεί? Αφού το είπε, έφερε το θέμα στο μη επανδρωμένα αερόχημα και είπε: «Πώς μπορείς να καταρρίψεις το μη επανδρωμένο της Τουρκίας, με την οποία είσαι στο ΝΑΤΟ; «Δεν το είδα, δεν το ήξερα, δεν το γνώριζα». Πώς μπορείς να το πεις αυτό;» (ΑΑ, 12.10.2023).

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είπαν «δεν το είδα, δεν ήξερα, δεν το γνώριζα» , αντίθετα έλεγαν «το είδα, το θεώρησα απειλή και το κατέρριψα» !

Οι βάσεις των ΗΠΑ

Γιατί σας τα θυμίσαμε όλα αυτά; Από την ημέρα που το Ισραήλ ξεκίνησε την «εθνοκάθαρση» στην Παλαιστίνη , το κοινό ζητά από την κυβέρνηση δύο πράγματα: να κλείσει τη βάση ραντάρ Kürecik και η βάση Ιντσιρλίκ για πτήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του AKP συνεχίζει να παρακάμπτει αυτό το αίτημα του λαού.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν αντέδρασε «δικαίως» στις 10 Οκτωβρίου : «Τι κάνουν οι βάσεις της Αμερικής στη Συρία; Τι γίνεται με αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις, δεν πρέπει να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά;»

Επομένως, εάν η Άγκυρα ενοχλείται από τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία, δεν θα έπρεπε να ενοχλείται και από τις αμερικανικές βάσεις μέσα στην Τουρκία;

Ενώ οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, μπορούν οι αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία να είναι προς τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας;

Η αλήθεια που δεν θέλει να δει η Άγκυρα

Τι πιο σοβαρό είναι ο Χουλουσί Ακάρ , ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης : «Μερικές φορές μας ρωτούν: «Γιατί δεν εκκενώνετε το Ιντσιρλίκ;»
Ακολουθούν κριτικές. Τι θα γίνει αν το αδειάσουμε; Τότε «Γιατί οι αμερικανικές βάσεις πήγαν στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη;» Κατακρίνεις. «Έχουμε επίσης σχέσεις και συμφωνίες με τις ΗΠΑ».
(ΑΑ, 18.10.2023)

Να μπορούμε να μιλάμε ακόμα για σχέσεις με τις ΗΠΑ ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και ακολουθούν επιθετικές πολιτικές, ενώ εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν την Τουρκία!

Το να ενοχλούνται από τις βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία ή να δημιουργούν νέες βάσεις στην Ελλάδα, αλλά να υποστηρίζουν ότι είναι όλες στην Τουρκία!

Αφήνω σε εσάς, τους αναγνώστες, να αποφασίσετε πώς θα ονομαστεί αυτό…

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω: Όσο κι αν προσπαθούν αυτοί στην Άγκυρα να διατηρήσουν μετριοπαθείς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ τοποθετούνται σταθερά εναντίον της Τουρκίας. Η καθυστέρηση αποδοχής αυτού δεν εξυπηρετεί παρά την καθυστέρηση της στρατηγικής ανάπτυξης!

Cumhuriyet

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top