GuidePedia

0


Το σύστημα εγγυήσεων τύπου Κύπρου θέλουν για την Γλαζα εδώ και τώρα-Τούρκος ειδικός ομιλεί για Κουρδικό Κράτος και σύγκρουση ΝΑΤΟ-Τουρκίας

Την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ ως εθνικό όνειρο προωθεί το καθεστώς Ερντογάν μέσω των κοινωνικών δικτύων, θέλοντας στην πραγματικότητα να πατήσουν την πόλη και την Γάζα, Τούρκοι στρατιώτες ως ειρηνευτική δύναμη, επαναφέροντας το σύστημα των εγγυήσεων της Κύπρου, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας cumhuriyet.com.tr.

Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της Άγκυρας να έχει λόγο στα τεκταινόμενα στο Ισραήλ με κάθε τρόπο ή μέσο.

Τι επιδιώκουν ΗΠΑ-Ισραήλ κατά το τουρκικό τύπο

Θεωρητικοί της Τουρκίας λένε ότι στόχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι να δημιουργήσουν τον αποκαλούμενο «κουρδικό διάδρομο» επιτρέποντας στο νέος κράτος του Κουρδιστάν να έχει πρόσβαση στη θάλασσα για να μπορέσει να επιζήσει.

Λένε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ το προσπάθησαν πρώτα μέσω της βόρειας Συρίας να δώσουν στους Κούρδους πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά τους σταμάτησε η Τουρκία. Τώρα λένε ότι αυτός ο «διάδρομος» δοκιμάζεται ξανά μέσω της αμερικανικής βάσης Al-Tanf στη Συρία κατά μήκος των συνόρων Ιράκ και Ιορδανίας. Λένε ότι ο στόχος είναι να συνδεθεί το Deir ez Zur κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη, της βάσης Al Tanf και των υψωμάτων Γκολάν για τη σύνδεση του Κουρδιστάν με το Ισραήλ και την έξοδο στην θάλασσα.

Την ίδια στιγμή “ κατασκευασμένη” φωτογραφία με Τούρκους Στρατιώτες μπροστά από το Τέμενος Αλ Ακτσά κυκλοφορεί στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, δείχνοντας τις προθέσεις των Τούρκων.

Τουρκικό σχέδιο για δημιουργία πάση θυσίας στρατιωτικής ειρηνευτικής δυνάμεως για την Γάζα

Τις εξελίξεις σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bilkent καθηγητής Σεμίχ Κοράυ: «δεν είναι λύση να αρκεστούμε στην καταδίκη των θηριωδιών που διέπραξε το Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης μαζί με την Αμερική.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα κατά της Παλαιστίνης είναι να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη ενάντια σε αυτήν την επιθετικότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Είναι απαραίτητο να καταστεί το πρόβλημα μη βιώσιμο. Η μετατροπή του Παλαιστινιακού ζητήματος σε σημείο καμπής για την υπέρβαση της άσχημης μοίρας του καταπιεσμένου κόσμου σήμερα θα είναι δυνατή με την ήττα του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού, όχι με τον κατευνασμό τους.

Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δύναμης στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα ενάντια στη σιωνιστική επίθεση που υποστηρίζεται από την ιμπεριαλιστική Δύση.

Αυτό δημιουργεί επίσης μια σημαντική ευκαιρία να δείξουμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά μεγαλύτερος από πέντε χώρες».
Ο Κοράυ υποστήριξε ότι μια Τουρκία που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των βάσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην παλαιστινιακή υπόθεση.

«Σήμερα, πρώτα από όλα, μια Τουρκία που θέτει τις βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας υπό τον πλήρη έλεγχο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώνει τα χέρια με τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία, παίρνει θέση κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία είναι φυλάκιο της τις ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, απορρίπτει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει στη μεγαλύτερη συμβολή στην παλαιστινιακή υπόθεση αλλάζοντας όλες τις ισορροπίες στον κόσμο.

Μια τέτοια Τουρκία ενσταλάζει θάρρος και εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό. Ανοίγει το δρόμο για να δείξουμε πραγματικά ότι ο κόσμος είναι πραγματικά μεγαλύτερος από πέντε χώρες.

Ως εκ τούτου, αυτό που εναπόκειται στην κυβέρνηση του AKP είναι να εγκαταλείψει την πολιτική ισορροπίας, η οποία βασίζεται στην προσπάθεια συμβιβασμού με τις ΗΠΑ, για χάρη της δικής μας ασφάλειας, της ασφάλειας της περιοχής και του κόσμου», τόνισε ο ίδιος.
Ο έτερος Τούρκος ειδικός και καθηγητής Μπαρίς Αντιμπέλι τόνισε τα διλήμματα που υπάρχουν τόσο για την Τουρκία όσο και για το ΝΑΤΟ καταλήγουν σε κουρδικό κράτος.

Εξηγώντας ότι οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη σημαίνουν το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος δήλωσε ότι "στόχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι η ίδρυση του λεγόμενου Κουρδιστάν.

Η Τουρκία αξιολογεί χωριστά το ζήτημα της Παλαιστίνης και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι επίσημες πολιτικές είναι ήδη σαφείς σε δύο θέματα. Αλλά και το ΝΑΤΟ και η Τουρκία έχουν τα δικά τους διλήμματα. Το Ισραήλ συνέκρινε την κίνηση της Χαμάς με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ.

Έφερε το θέμα στο σημείο να καταδικαστεί και να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία. Εδώ παίζει το ΝΑΤΟ. Γιατί η συνήθεια των ΗΠΑ είναι να βασίζονται στο ΝΑΤΟ σε τέτοιες καταστάσεις, όπως στο Αφγανιστάν.

Με άλλα λόγια, η πορεία στην Παλαιστίνη συνεχίζεται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, με ένα πόλεμο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στο συριακό πεδίο, αφού το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εγκατασταθεί και στη Συρία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι πληρεξούσιοι των ΗΠΑ στη Συρία να βγουν στο πεδίο κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Έτσι, το επόμενο πράγμα θα είναι η συμμετοχή των Κούρδων του YPG/PKK.

Νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με την Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήθελα να σημειώσω ότι υπάρχει μια ένταση μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρατηρείται τώρα ότι έχει ανοίξει ένα μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Γάζας. Και κατά τη γνώμη μου, αυτή η δουλειά θα τελειώσει στο συριακό έδαφος.

Εκεί θα έχουμε εξάλειψη του καθεστώτος στη Συρία, απομάκρυνση της Ρωσίας, και την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους ( Κουρδιστάν) που θα προστατεύει το Ισραήλ. Το επόμενο στάδιο αυτού του τρομοκρατικού κράτους είναι να ενωθεί με αυτή τη δομή στο βόρειο Ιράκ.

Νομίζω ότι αυτή είναι η στρατηγική. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ίσως μείνει στο παρασκήνιο όπως έκανε με την Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, αυτό που λέγεται στην Αμερική «η Τουρκία να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ», επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

«Όσο για το ΝΑΤΟ, δεν θα φύγει από την Τουρκία ακόμα κι αν πει «φεύγω». Δεν μπορεί να μας αφήσει. Γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει τώρα. Υπάρχει μια πολυπολική τάξη και η Τουρκία είναι η καρδιά της ευρασιατικής γεωγραφίας.

Η ύπαρξη της Τουρκίας δεν είναι επιλογή, αλλά γεωπολιτική αναγκαιότητα, και το ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία τώρα περισσότερο από ποτέ στην ιστορία του. Εάν πρόκειται να μεταμορφωθεί η Μέση Ανατολή, χρειάζεται η Τουρκία. «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα χωρίς να πείσετε την Τουρκία», κατέληξε ο ίδιος.

Σε ένα πράγμα έχουν απόλυτο δίκιο και οι δύο Τούρκοι σύμβουλοι και καθηγητές, ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, το Κουρδιστάν ως κράτος αναδύεται λόγω των εξελίξεων, και η Τουρκία χάνει εντελώς τον ρόλο της.

Την δουλειά της Τουρκίας θα κάνει το μελλοντικό κουρδικό κράτος, ενώ όλοι οι αγωγοί θα διέρχονται και από την Ελλάδα, που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της δύσης. Το μέλλον της γειτονικής χώρας είναι αβέβαιο και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που φτάνουν ακόμα και σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top