GuidePedia

0

Aναφορά σοκ για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ!

Άσχημα νέα επεφύλασσε στο Ισραήλ η τελευταία αναφορά των υπηρεσιών της χώρας σχετικά με το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ. Σε περίπτωση σύρραξης των IDF με την οργάνωση του Λιβάνου, πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη η εμπλοκή των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση, ένας μεγάλος περιφερειακός πόλεμος.

Και αυτό γιατί ο IDF μπορεί να βρεθεί να πολεμά ξαφνικά σε πέντε μέτωπα τη στιγμή που θα έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων του στη Γάζα.

Γι αυτό και χτες το βράδυ, αν και Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ. Μπάιντεν, κάλεσε εσπευσμένα και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Σουνάκ, τον Καναδό Πρωθυπουργό Τριντό, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μελόνι, για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των ηγετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μία ομαδική συνομιλία, μόνο καλή δεν είναι.

Ενημερώθηκαν για τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις και για την επερχόμενη γενίκευση της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ βυθίζονται όλο και περισσότερο στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ, πηγαίνει στο Ιράν ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή τόνισε ότι “η κατάσταση στη Γάζα είναι πολύ σοβαρή, ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας χερσαίας σύγκρουσης αυξάνεται. Οι ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας εξαπλώνονται επίσης με ανησυχητική προοπτική”.
Αναφορά σοκ των Ισραηλινών για Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις, η Χεζμπολάχ διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που φτάνουν στο κέντρο τoυ Ισραήλ – και πέρα ​​από αυτό, μια εκτεταμένη σειρά από επιθετικά drones, προηγμένους αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους και μια δύναμη κομάντο των οποίων οι στόχοι περιλαμβάνουν την «κατάληψη της Γαλιλαίας»

«Η Χεζμπολάχ έχει περισσότερους πυραύλους στα χέρια της από τις περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο και το παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωσε ο τότε Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον συνάδελφό του Εχούντ Μπαράκ.

Το έτος ήταν το 2010 και από τότε η Χεζμπολάχ συνέχισε να δυναμώνει. Το απόθεμα πυραύλων και τα διάφορα μέσα που διαθέτει η λιβανέζικη οργάνωση έχει επεκταθεί και αναβαθμιστεί με την ενθουσιώδη βοήθεια του Ιράν και χάρη στην εμπειρία που απέκτησε όταν βοήθησε στη διάσωση της κυριαρχίας του Μπασάρ Άσαντ στον συριακό πόλεμο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Η πλειονότητα έχει αυτονομία πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, αλλά σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ένα σημαντικό ποσοστό τους έχει αυτονομία εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ είναι ο πιο ένοπλος υποκρατικός παράγοντας στον κόσμο, με ένα μεγάλο και ποικίλο απόθεμα «χαζών» πυραύλων πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, αντιαεροπορικών (NAM), αντιαρματικών (NT) και πυραύλων κατά πλοίων, ανέφερε η μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2018 στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον (CSIS), σε μια περιεκτική έκθεση που συνέταξαν σχετικά με το θανατηφόρο οπλοστάσιο που βρίσκεται βόρεια του Ισραήλ.

Σε μια συνομιλία με το ισραηλινό ΜΜΕ, “Haaretz”, αυτή την εβδομάδα, ένας από τους ερευνητές, ο Sha’an Sheikh, προειδοποίησε ότι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία “αυξάνει τον φόβο ότι η οργάνωση έχει εξοπλιστεί με πυραύλους standoff είναι πιο προηγμένοι και κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας, είτε προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν ή τη Ρωσία».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας, η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους Grad μικρού βεληνεκούς, περίπου 80.000 Fajr 3 και 5, μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους Hebar ή Raad και περίπου τριάντα χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς Zilzal ή Fatah 110.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ έλαβε επίσης περιορισμένο αριθμό πυραύλων Scud C και D από τη Συρία.

«Πολλές εκατοντάδες βλήματα Fatah 110, που μεταφέρουν περίπου 500 κιλά εκρηκτικών, είναι εξοπλισμένα με ακριβείς μηχανισμούς πλοήγησης που βασίζονται στο GPS και έχουν σημαντικές δυνατότητες ακρίβειας και καταστροφής».

Ο Ισραηλινός Στρατός και το Υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι σε έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, η οργάνωση μπορεί να εκτοξεύσει πολλές χιλιάδες ρουκέτες τις πρώτες ημέρες και να συνεχίσει να εκτοξεύει περίπου 1.500 ρουκέτες την ημέρα κατά του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια των μαχών.

Το 2006, η Χεζμπολάχ εκτόξευε περίπου 200 ρουκέτες κάθε μέρα.

Τα τελευταία χρόνια, ο οργανισμός έχει επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του σε αυτό που ονομάστηκε “Accuracy Project” – μια συντονισμένη προσπάθεια να προσθέσει συστήματα καθοδήγησης στους “ανόητους” πυραύλους και να τους μετατρέψει από ένα “στατιστικό” όπλο σε ένα μέσο που μπορεί να στοχεύσει και να χτυπήσει άμεσα στρατηγικούς στόχους όπως αρχηγεία, βάσεις, σταθμούς ισχύος και συγκεντρώσεις ισχύος.

Μαζί με το τρομερό οπλοστάσιο πυροβολικού της Χεζμπολάχ, ο οργανισμός διαθέτει επίσης μεγάλα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων MANPADS που είναι κυρίως κατάλληλοι για πλήγματα κατά ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης πολύ βαρύτερα αντιαεροπορικά συστήματα -τα οποία περιλαμβάνουν ραντάρ και εκτοξευτές- ικανά να πλήξουν εναέριους στόχους σε εμβέλεια 50 km και σε ύψος 24 km.

Ένα από τα βαρύτερα πλήγματα που υπέστη ο Ισραηλινός Στρατός στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου προήλθε από την εκτεταμένη σειρά αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα των πυραύλων Kornet, από τους πιο προηγμένους που αναπτύχθηκαν ποτέ από τη Ρωσία.

Παράλληλα με τις τεράστιες συστοιχίες πυραύλων της Χεζμπολάχ, εδώ και είκοσι χρόνια, η οργάνωση αναπτύσσει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μερικά ιρανικά και άλλα τοπικά κατασκευασμένα, ικανά να φέρουν όπλα κάτω από τα φτερά ή να χρησιμοποιηθούν ως drone καμικάζι με βαρύ κεφαλή.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άλμα εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ κατέχει συνολικά περίπου 2.000 drones διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών drones που έχουν μετατραπεί για να φέρουν όπλα.
Η Δύναμη Radwan – Στόχος η κατάληψη της Γαλιλαίας

Ταυτόχρονα, η Χεζμπολάχ διατηρεί μια μονάδα καταδρομέων – τη “Δύναμη Radwan” – η οποία θα είναι η αιχμή του δόρατος σε περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ, και μπορεί να προσπαθήσει να “κατακτήσει τη Γαλιλαία”, σε ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που έκανε η Χαμάς στο νότο πριν από δύο εβδομάδες.

Η μονάδα έχει περίπου 2.500 άτομα που εκπαιδεύονται στον Λίβανο και το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης με αλεξίπτωτο και σκάφη. Πολλοί από αυτούς απέκτησαν εμπειρία στον πόλεμο στη Συρία.

Οι στρατιώτες της δύναμης Radwan φαίνεται να είναι πολύ πιο ικανοί από τον μέσο μαχητή της Χεζμπολάχ, με εκπαίδευση που παρέχεται από τους Sabeerin Commandos, ένα τάγμα της Δύναμης Al Quds του Ιράν, ενός κλάδου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 2018, οι IDF αποκάλυψαν σήραγγες που διέσχιζαν τον φράχτη και υποτίθεται ότι θα επέτρεπαν στη δύναμη να διεισδύσει ανεμπόδιστα και να επιτεθεί σε οικισμούς και φυλάκια των IDF βαθιά στη Γαλιλαία.

Η 7η Οκτωβρίου 2023 απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι σήραγγες είναι μόνο μια διέξοδος από πολλές.

Ο χάρτης με τις εμβέλειας των πυραύλων της Χεζμπολάχ που δημοσιεύουν οι Ισραηλινοί



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top