GuidePedia

0

Έκκληση Hamas σε Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο και Συρία για γενίκευση πολέμου - Πυρά από Hezbollah - Διαδηλώσεις μουσουλμάνων την Παρασκευή 13/10

Σε περίπου 11.000 υπολογίζονται οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μέση Ανατολή μετά την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ το πρωί του περασμένου Σαββάτου 7/10 και τη στρατιωτική απάντηση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος αφού πλέον έχει «εκκαθαρίσει» το έδαφος του, σφυροκοπά με ανελέητους βομβαρδισμούς τη Λωρίδα της Γάζας, όπου και ετοιμάζεται να εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις προκειμένου να καταστρέψει ολοκληρωτικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψε περισσότερους από 200 στρατιωτικούς στόχους της Hamas στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως από αυτούς γινόταν η εκτόξευση πυραύλων προς το Ισραήλ.
Από την πλευρά της η Hamas, η οποία προχώρησε σε ένα νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ και συγκεκριμένα, στην πόλη Ashkelon, υποστηρίζει πως είναι έτοιμη για μια χερσαία εισβολή των Ισραηλινών, ενώ διατηρεί την απειλή της πως για κάθε απροειδοποίητο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας, θα σκοτώνει και από έναν από τους 100 ομήρους που φέρεται να κρατά.
Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής της Hamas κάλεσε τους μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους την ερχόμενη Παρασκευή 13/10 για να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων, ενώ κάλεσε τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία σε γενικευμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Περίπου 11.000 νεκροί και τραυματίες

Ο πόλεμος των 5 ημερών έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στο Ισραήλ εδώ και πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.300 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 3.000, εκ των οποίων οι 345 είναι σε σοβαρή κατάσταση.
«Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, αναφέροντας πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχος πληθυσμός και πολίτες.
Όπως είπε η αύξηση των θανάτων, δεν οφείλεται σε συνεχιζόμενες μάχες, αλλά «γιατί τώρα με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτουμε πτώματα νεκρών Ισραηλινών στις διάφορες κοινότητες στις οποίες διείσδυσε η Hamas και πραγματοποίησε τις σφαγές της».
Επιπλέον, το Ισραήλ εκτιμά ότι τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν και δεκάδες άλλοι όμηροι άλλων εθνικοτήτων.
Όσον αφορά τους Παλαιστινίους, οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.055 νεκρούς και για 5.184 τραυματίες, αν και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 60% των θυμάτων στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.
Άλλωστε οι Ισραηλινοί έχουν κάνει λόγο για 1.500 νεκρούς μαχητές της Hamas.
Πάντως, νεκρούς ανακοίνωσαν και τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέροντας πως κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 9 μέλη του ΟΗΕ.



Η Γάζα έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα αφού ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Ενέργειας, Tafer Melhem, είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine πως ο σταθμός θα εξαντλούσε τα καύσιμά του σε 10 με 12 ώρες.
Το Ισραήλ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα προχθές, Δευτέρα, στο πλαίσιο της «συνολικής πολιορκίας» που επιβάλλει στον θύλακα σε αντίποινα για τη μαζική εισβολή Παλαιστίνιων ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος.

Γενικευμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ ζητά η Hamas

Να βγουν στους δρόμους οι μουσουλμάνοι την ερχόμενη Παρασκευή 13/10 προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξη τους στους Παλαιστίνιους αλλά και οι γειτονικοί λαοί να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ ζήτησε ο πρώην επικεφαλής της Hamas Khaled Meshaal.
«Οφείλουμε να κατέβουμε στις πλατείες και τους δρόμους του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου την Παρασκευή» αναφέρει σε ηχογραφημένο μήνυμα του ο Meshaal, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του γραφείου της Hamas που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά.
Στο μήνυμά του ο Meshaal υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου έχουν μεγαλύτερο καθήκον να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους.
«Φυλές της Ιορδανίας, γιοι της Ιορδανίας, αδελφοί και αδελφές της Ιορδανίας (...)
Είναι η στιγμή της αλήθειας και τα σύνορα είναι κοντά σας, όλοι ξέρετε τις ευθύνες σας» υποστηρίζει ο Meshaal, ο οποίος υπογραμμίζει πως «σε όλους τους μελετητές που διδάσκουν τον τζιχάντ (...) σε όλους όσοι διδάσκουν και μαθαίνουν, είναι ώρα για την εφαρμογή των θεωριών».

Εμπλοκή Hezbollah, πυρά και από το έδαφος της Συρίας

Την ίδια στιγμή η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων προς το Ισραήλ νωρίτερα σήμερα το πρωί από το έδαφος του νότιου Λιβάνου.
Σύμφωνα με την Hezbollah, η επίθεση έγινε ως απάντηση σε προηγούμενο χτύπημα των Ισραηλινών, κατά το οποίο σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της.
Κατόπιν αυτής της επίθεσης, η αεροπορία των Ισραηλινών έπληξε θέσεις και στόχους της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, κοντά στην πόλη Al - Dhahira.
Τις τελευταίες ημέρες, ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Hezbollah ανταλλάσσουν πυρά, εντείνοντας τους φόβους και τις ανησυχίες για μια γενίκευση των στρατιωτικών συγκρούσεων.
Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πύραυλοι από τη Συρία έπληξαν μη κατοικημένη περιοχή στο προσαρτημένο τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.
Το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε τις βολές, στοχεύοντας την τοποθεσία από όπου εκτοξεύτηκαν αυτοί οι πύραυλοι.

Σφαγή στο κιμπουτς της Kfar Aza

Για σφαγή στο κιμπουτς Kfar Aza, έναν οικισμό που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, όπου εισέβαλαν μαχητές της Hamas τις πρώτες ώρες της εισβολής τους στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο κάνουν λόγο ισραηλινά και δυτικά ΜΜΕ.
Δημοσιογράφοι του BBC και των New York Times, στους οποίους επετράπη η πρόσβαση, κάνουν λόγο εκατοντάδες νεκρούς ανθρώπους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι.
«Οι στρατιώτες που επιχείρησαν για να ανασύρουν τα πτώματα, υποστηρίζουν ότι έγινε σφαγή.
Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι θάνατοι να επήλθαν τις πρώτες ώρες της εισβολής του Σαββάτου» μεταδίδει το BBC.
Το BBC επικαλείται τον Davidi Ben Zion, υποδιοικητή της Μονάδας 71 - πρόκειται για μια έμπειρη ομάδα αλεξιπτωτιστών -, ο οποίος υποστήριξε πως ο στρατός χρειάστηκε 12 ώρες για να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Όπως είπε, σώθηκαν πολλές ζωές γονέων και παιδιών, αν και άλλοι κάηκαν από βόμβες μολότοφ.
«Οι ένοπλοι της Hamas σκοτώσαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων μωρών.
Ήταν μια μηχανή Τζιχάντ που σκότωσε τους πάντες, ανθρώπους χωρίς όπλα, χωρίς τίποτα, απλούς πολίτες που απλά ήθελαν να φάνε το πρωινό τους» ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Από την πλευρά τους οι New York Times υποστηρίζουν πως το κιμπουτς Kfar Aza αποτελεί έναν από τους χειρότερους τόπους αιματοχυσίας αυτού του πολέμου που μετρά μόλις 5 ημέρες.

Η Hamas θα πληρώσει το έγκλημα στη Kfar Aza

H Hamas θα πληρώσει το έγκλημα στη Kfar Aza διαμηνύει ο ισραηλινός στρατός αναφερόμενος στη σφαγή παιδιών, ηλικιωμένων και οικογενειών τις πρώτες ώρες της εισβολής των μαχητών της Hamas το πρωί του περασμένου Σαββάτου 7/10.
«Αυτό είναι το Kibbutz Kfar Aza.
Στο βάθος φαίνεται η πόλη της Γάζας.
Το πρωί του Σαββάτου, τρομοκράτες της Hamas πέρασαν μέσα από τα χωράφια.
Κάποιοι προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτα πλαγιάς.
Οι τρομοκράτες πήγαιναν σπίτι σε σπίτι, σφάζοντας μωρά, μητέρες και πατέρες στα υπνοδωμάτιά τους.
Η Hamas θα πληρώσει για αυτό το έγκλημα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο ισραηλινός στρατός.

Βομβαρδίζουν τη Γάζα, ετοιμάζουν εισβολή

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως έχουν καταφέρει να εκκαθαρίσουν όλο το έδαφος τους από μαχητές της Hamas και ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν το επόμενο βήμα τους που δεν είναι άλλο από την χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου, όπως είπε και ο Jonathan Conricus να διασφαλίσουν ότι μετά το τέλος αυτού του πολέμου, η Hamas δεν θα έχει στρατιωτικές δυνατότητες για να απειλήσει ή να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες.
Ήδη κατά τη διάρκεια της νύχτας η ισραηλινή αεροπορία έπληξε 200 στόχους της Hamas στην πόλη της Γάζας.




Από εκεί η Hamas φέρεται να εξαπέλυε τις πυραυλικές της επιθέσεις προς το Ισραήλ.
Εκτιμάται πως το Ισραήλ βρίσκεται στο τελικό σχέδιο της προετοιμασίας μιας χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει 300.000 έφεδρους στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο.

Ο χάρτης θα αλλάξει

Για αυτό το λόγο και ενώ συνεχίζεται ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας όσον αφορά το νερό, τα τρόφιμα, το ρεύμα και τα καύσιμα, οι Ισραηλινοί απευθύνουν έκκληση προς τους κατοίκους της Γάζας να την εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό, αν και υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για το κατά πόσο το πέρασμα της Rafah προς την Αίγυπτο είναι ανοικτό ή όχι, καθώς ο ισραηλινός στρατός το βομβάρδισε.
«Η Hamas ήθελε μια αλλαγή και θα την έχει.
Αυτό που υπήρχε στη Γάζα, δεν θα υπάρχει πλέον» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant μιλώντας σε Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο τείχος της Γάζας.
Όπως είπε, «αρχίσαμε την επίθεση από αέρος, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος».
«Ελέγχουμε την περιοχή από τη 2η ημέρα της εισβολής και είμαστε στην επίθεση.
Αυτή πλέον θα ενταθεί» τόνισε ο Gallant.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top