GuidePedia

0


Στην 5η ημέρα μπήκε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται ώρα με την ώρα και στις δύο πλευρές, ενώ ο κίνδυνος επέκτασης της ανάφλεξης να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με όλμους από τον νότιο Λίβανο και τη Συρία. Η Χαμάς κλιμάκωσε τις επιθέσεις με ρουκέτες χθες το απόγευμα στην πόλη Άσκελον, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ φαίνεται πως έχει οργανώσει την αεράμυνά του και παράλληλα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα με αλλεπάλληλα πλήγματα και ταυτόχρονα κινείται με χερσαίες δυνάμεις για το σφράγισμα της Λωρίδας αλλά και της Δυτικής Όχθης.

Την ίδια ώρα φωτιά έχει πάρει το διπλωματικό σκηνικό, με τις ΗΠΑ να κινούνται για την πολιτική και στρατιωτική κάλυψη του Ισραήλ, η ΕΕ να δίνει πλήρη πολιτική στήριξη και οι χώρες του Αραβικού Κόσμου να αναζητούν τρόπο αποκλιμάκωσης. Παρούσα στην νέα κρίση και η Τουρκία, με νέα επίθεση του προέδρου Ερντογάν κατά της Δύσης και ιδίως των ΗΠΑ, ενώ Ρωσία και Ιράν επίσης κινούνται παρασκηνιακά κατά της Δύσης και του Ισραήλ.



Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς. Πλέον έφθασε τους 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», είπε ο αντισυνταγματάρχης. Ακόμη 50 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως πως είναι όμηροι ή αγνοούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους μόνο σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας και 450 συνολικά. Το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν το ισλαμικό πανεπιστήμιο στη Γάζα «που εκπαιδεύει μηχανικούς της Χαμάς για την ανάπτυξη όπλων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με άλλα λόγια οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2.000, ενώ το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί και άλλοι περίπου 4.600 έχουν τραυματιστεί στο ισραηλινό αεροπορικό σφυροκόπημα στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα (40 χιλιόμετρα μήκος x 10 χιλιόμετρα πλάτος) όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Άστεγοι 260.000 στη Γάζα

H Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε ότι υπάρχουν δραματικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως έχουν μείνει άστεγοι μέσα σε πέντε ημέρες πάνω από 260.000 Παλαιστίνιοι. Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι 263.934 άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αργά την Τρίτη, συνοδεύεται από μια προειδοποίηση ότι θα αυξηθεί, σύμφωνα με το AFP.

Αξιωματούχοι της Χαμάς από την πλευρά τους ανέφεραν σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αργά χθες το βράδυ είχαν στόχο το σπίτι της οικογένειας του Mohammad Deif, του ασύλληπτου ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Αυτή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια του πατέρα του, του αδελφού του και τουλάχιστον δύο άλλων συγγενών στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, όπως επιβεβαίωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Bassem Naim στο Associated Press. Η τύχη του ίδιου του Mohammad Deif παραμένει άγνωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σε διάγγελμά του ο Μπάιντεν επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, τόνισε ότι η χώρα έχει το «δικαίωμα να ανταποδώσει» στις «φαύλες επιθέσεις» που πραγματοποιεί η Χαμάς. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. «Η Χαμάς δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά τρόμο και αιματοχυσία» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο και έχει ενισχύσει την παρουσία των μαχητικών μας αεροσκαφών. Και είμαστε έτοιμοι να μετακινήσουμε πρόσθετα μέσα όπως απαιτείται» δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος. Ακόμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστικών για την ενίσχυση του Iron Dome. Προειδοποίησε επίσης τυχόν εχθρικά μέρη να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον οποίο διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, δυο μέρες προτού επισκεφθεί το Ισραήλ (αύριο Πέμπτη), ανέφερε λακωνικό ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα σε Ισραήλ και Ιορδανία για συνομιλίες. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος εν αναμονή του Μπλίνκεν δήλωσε ότι «καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή στη Μέση Ανατολή χωρίς την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ». Μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη επιλογή, είπε ο μονάρχης στους βουλευτές σε ομιλία του κατά την έναρξη μιας νέας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Διάδρομος για την Αίγυπτο

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσιγκτον διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ιδέα να προσφερθεί ασφαλής διέλευση για τους αμάχους ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας. «Επικεντρωνόμαστε σε αυτό το ζήτημα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις γι’ αυτό», εξήγησε ο κ. Σάλιβαν, σπεύδοντας να προσθέσει πως δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ούτε να αποκαλύψει υπερβολικά πολλά αυτή τη στιγμή. «Δεν βάζουμε στο στόχαστρο άμαχους εσκεμμένα», ανέφερε ο κ. Σάλιβαν, ερωτηθείς σχετικά με τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. «Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις διεξάγονται βάσει των κανόνων του πολέμου και των νόμων για τους πολέμους», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει γιατί εκφράστηκε στο πρώτο πληθυντικό.

Ορισμένες προσεγγίσεις θέλουν το θέμα των διαδρόμων στη Γάζα να συνδέεται με τις συζητήσεις για απελευθέρωση των ομήρων από την πλευρά της Χαμάς. Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε χθες ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για απελευθέρωση των ομήρων μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής Προεδρίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πορεία της ανησυχητικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης. Αξιολογήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή. Τονίζοντας ότι η στόχευση οικισμών αμάχων είναι ανησυχητική και ότι τέτοιες προσπάθειες δεν είναι ευπρόσδεκτες από την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ηρεμία στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά του ο Πούτιν δήλωσε ότι η έκρηξη της βίας δείχνει την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία όπως είπε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις, ενώ αγνόησε τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού του Ιράκ, Σιά Αλ-Σουντανί. Στο Κρεμλίνο έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Αμπάς, όμως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως πότε θα γίνει η επίσκεψη.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο δήλωσε πως είναι σε επαφή με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και πως θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους. Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές. Η Μόσχα έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης πολλά κοινά με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συναγερμός στην Αίγυπτο

H Αίγυπτος τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, ειδικά για το ενδεχόμενο μαζικής εξόδου των Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Ράφα. Σύμφωνα με το Κάιρο ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει την είσοδο αιγυπτιακής ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και ενέργειας στη Γάζα. Ο πρόεδρος Abdel-Fattah Al-Sisi προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική και θα μπορούσε να έχει ανησυχητικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής». Σε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα, ο πρόεδρος Σίσι τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των συνόρων της. «Η προστασία της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου είναι η πρώτη μου προτεραιότητα και η τελική μου ευθύνη», είπε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα δεν θα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Υποστήριξε ότι η αμερικανική απόφαση να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή δεν αφορά μόνο την επίδειξη υποστήριξης στο Ισραήλ, αλλά και «την αποθάρρυνση μιας πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης εάν το Ισραήλ αποφασίσει να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα ή εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση».

Το βράδυ της Δευτέρας η Αίγυπτος έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Χαμάς προειδοποιώντας για οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των συνόρων της Αιγύπτου: «Τους είπαμε ξεκάθαρα ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει να τεθούν σε κίνδυνο τα σύνορά της και δεν θα εμπλακεί σε μια παράλογη στρατιωτική εκδρομή που διεξήχθη χωρίς υπολογισμούς για τις πιθανές συνέπειες», δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. «Έχουμε δει ξανά και ξανά ότι χωρίς πολιτική διαδικασία τα πράγματα μπορούν να αναφλεγούν αστραπιαία». Το 2009, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πέρασαν τα σύνορα από τη Γάζα για να ξεφύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και αναμένεται να αποτυπωθούν οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στον Αραβικό Κόσμο, όπου απέναντι στις χώρες που είναι σε τροχιά εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, υπάρχουν οι χώρες που επιμένουν στην αντιπαράθεση, όπως η Τυνησία και η Αλγερία, που ζητούν μέτωπο αντίδρασης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top