GuidePedia

0


Ο Ερντογάν ζει τις τελευταίες ημέρες του Ετσεβίτ. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η κρίση του 1999 (μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιζμίτ) , όταν η τότε κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ κατέρρευσε από το «χάος» που δημιούργησε η ανεπαρκής αντίδρασή της, αλλά και από το σκάνδαλα διαφθοράς που σχετιζόταν με άδειες που είχαν δοθεί σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Το «χάος» εξώθησε τότε τους Τούρκους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη τους στα μεγάλα κόμματα και, το 2002, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν το νέο, τότε, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές και έκτοτε παραμένει στην εξουσία.

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκε ανέτοιμος, παρά την πρόσφατη εμπειρία της χώρας, σε καταστροφικούς σεισμούς. Όπως επίσης και με αντίστοιχα (με την εποχή Ετσεβίτ) σκάνδαλα διαφθοράς που σχετίζονται με τις συνθήκες κατασκευής σε κτίρια που κατέρρευσαν , αποκαλύπτοντας ότι χτίστηκαν (επί των ημερών του) μαζικά, όπως – όπως, χωρίς τις στοιχειώδεις πρόνοιες αντισεισμικής ασφάλειας, σε μια κατεξοχήν σεισμογενή περιοχή. Η κριτική προς τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να ενταθεί όταν ακολούθησαν οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξαν πυκνοκατοικημένες περιοχές και πολλές επιχειρήσεις.

Η τραγωδία με αριθμούς. Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.266 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.
Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 5.434, ενώ 26.721 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας. Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

“Εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ”… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, λέγοντας ότι «σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάλουμε προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση».

«Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι» υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top