GuidePedia

0

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, HR McMaster, ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια «στιγμή του Sputnik», που θυμίζει τον διαστημικό αγώνα των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση.

Τώρα που ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα ύποπτο κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα, θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με τη σημασία του μπαλονιού, τις δυνατότητές του και γιατί βρέθηκε εκεί...
Αν και την Παρασκευή 3/2/2023 ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν είπε ότι η απειλή της για την ευημερία των Αμερικανών ήταν πολύ διογκωμένη, άλλοι περιέγραψαν το περιστατικό ως μια κλήση αφύπνισης.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, HR McMaster, ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε μια «στιγμή του Sputnik», που θυμίζει τον διαστημικό αγώνα των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση.
Η Wall Street Journal προειδοποίησε ακόμη και για ένα «κενό μπαλονιών» με την Κίνα.
Το μπαλόνι πετούσε περίπου στα 60.000 πόδια και μπορεί να συγκέντρωνε πληροφορίες.
Πέταξε πάνω από στρατιωτικές τοποθεσίες και το Πεντάγωνο είπε ότι επρόκειτο για αερόστατο επιτήρησης, κάτι που αρνήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο υποστήριξε πως «πρόκειται για ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, κυρίως μετεωρολογικούς σκοπούς». Τα συντρίμμια του μπαλονιού ανακτώνται τώρα και εξετάζονται για να μάθουν περισσότερα για την κινεζική τεχνολογία.

Καθώς η ρητορική γύρω από την απειλή της Κίνας βρίσκεται στο κόκκινο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: το διάστημα είναι το hot μέρος — για στρατιωτικούς εργολάβους και το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Εμπειρογνώμονες και επενδυτές της στρατιωτικής βιομηχανίας τους τελευταίους μήνες τόνισαν ότι οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το διάστημα, καθώς και οι δορυφόροι και τα drones, είναι μια βιομηχανία που διαρκώς αναπτύσσεται.

Αν και καθεμία από αυτές τις τεχνολογίες κάνει διαφορετικά πράγματα και λειτουργεί σε διαφορετικά υψόμετρα, η καθεμία είναι αρένες έντονου ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την Κίνα — και τεχνολογίες όπου θα δοκιμαστεί η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτονομία.
Ο πρώην πρόεδρος Trump Donald εκτόξευσε τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ επί της θητείας του, αλλά αυτός ο νέος διαστημικός αγώνας δεν είναι αποκλειστικός τομέας των κυβερνήσεων.
Οι ιδιώτες επενδυτές ανταγωνίζονται για να επιλέξουν αγαπημένες νεοφυείς επιχειρήσεις, με πρώην ηγέτες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε συμβουλευτικά συμβούλια για να παρέχουν στρατηγικές γνώσεις για το γεωπολιτικό τοπίο.
Περισσότερα από 45,7 δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικού κεφαλαίου επενδύθηκαν στη διαστημική βιομηχανία το 2021.
Το περασμένο έτος ήταν πάντως πιο περιορισμένο (21,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η στιγμή Sputnik

Εχετε ακουστά για την «υπόθεση Sputnik»;
Ο σοβιετικός δορυφόρος ήταν ο πρώτος που είχε τεθεί σε τροχιά το 1957 και είχε πανικοβάλει τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα όμως στάθηκε και η αφορμή για την αμερικανική ανασυγκρότηση και, τελικά, για την επέλαση της NASA στο Διάστημα.
Η ιστορία του Σπούτνικ επαναλαμβάνεται τώρα, σε άλλο πεδίο, και θα δούμε αν θα εξελιχθεί σαν φάρσα.
Κάποιοι λένε ότι η Κίνα είχε τη δική της μικρή «στιγμή Σπούτνικ» το 2016, όταν το βρετανικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo νίκησε τους Κινέζους στο παραδοσιακό παιχνίδι Go.
Η Κίνα είχε όντως μία «στιγμή Σπούτνικ» τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή δεν προκλήθηκε από τη νίκη του AlphaGo.
Το 2018 ο Trump, με τις απαγορεύσεις που επέβαλε στις τεχνολογικές εξαγωγές προς την Κίνα, απείλησε τη βιωσιμότητα ορισμένων «κόκκινων» εμπορικών γιγάντων και δημιούργησε μεγάλο άγχος στο Πεκίνο. Ανάγκασε, έτσι, τους Κινέζους να προσπαθήσουν να παραγάγουν οι ίδιοι την τεχνολογία που τους λείπει.
Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμενε ο πρόεδρος Xiping λέει ο αρθρογράφος του Foreign Affairs Νταν Γουάνγκ.
Ο καθαυτό δημόσιος τομέας δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις κομματικές επιταγές, ενώ οι ιδιώτες σε πόστα υψηλής τεχνολογίας –οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν– έδειξαν απροθυμία θεωρώντας συμφέρον τους (πολύ φθηνότερο, δηλαδή) να προμηθευτούν έτοιμα προϊόντα τεχνολογίας.

Ο Trump ξύπνησε τον φόβo

O πόλεμος που εξαπέλυσε ο Trump στην Κίνα συσπείρωσε σε κοινό μέτωπο το κινεζικό κράτος και τους κινέζους επιχειρηματίες.
Τόσο πολύ μάλιστα, που η Huawei θα μπορούσε στον τεχνολογικό τομέα να παίξει τον ρόλο που έπαιξε η NASA στον αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος λόγω του Σπούτνικ:
«Ναι, η Κίνα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικά τεχνολογικά εμπόδια, όπως είναι οι αδυναμίες στη βασική έρευνα, η αμφίβολη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και οι υπερβολικές γραφειοκρατικές παρεμβάσεις. Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρούν την Κίνα εσαεί εξαρτημένη.
Οι κινεζικές εταιρείες ήδη εξελίσσονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας». Η κινεζική αυτάρκεια στην τεχνολογία θα έχει σημαντικές συνέπειες, οικονομικές και γεωπολιτικές.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top