Τα ανταλλάγματα που πρόσφεραν στον Μητσοτάκη για να «αγοράσουν» το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Με δημοσίευμα-«φωτιά» το Politico εμπλέκει μεταξύ άλλων τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να «εξαγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Ali Walker αποκαλύπτει ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για όλες τις υποδομές σε Ελλάδα και Αίγυπτο προκειμένου να συμφωνήσουν για να διοργανώσουν από κοινού το Μουντιάλ του 2030.
Με τίτλο «Το μυστικό σαουδαραβικό σχέδιο για αγορά του Παγκοσμίου Κυπέλλου», το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν από την επίσκεψή του στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι.
Το Politico αναφέρει ότι οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά έγιναν εν κρυπτώ και σημειώνει ότι η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας προσφέρθηκε να πληρώσει για όλες τις υποδομές της διοργάνωσης, με αντάλλαγμα τη συνεργασία με το Ριάντ προκειμένου να κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας για την ανάληψη του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υποσχέσεις της Σαουδαραβικής πλευράς προς τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενούσε τα 3/4 των προγραμματισμένων ματς της διοργάνωσης, αφήνοντας στην Ελλάδα επενδύσεις δισεκατομμυρίων, μέσω κατασκευής νέων γηπέδων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η «δραματική προσφορά» – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ – έγινε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα. Την πληροφορία μετέφερε στο Politico, ανώτερος αξιωματούχος.
Το mega deal που ετοιμάζεται, στην ουσία, είναι μία προσπάθεια, όπως σχολιάζει το Politico, η χώρα του Κόλπου να «αγοράσει» – καταβάλλοντας αστρονομικό ποσό – τη διοργάνωση, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό.
Θα προσπαθήσει να πείσει τα μέλη της FIFA, για τα προτερήματα της προσφοράς υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα περιλαμβάνει σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία.
Άλλωστε η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως μια προσφορά για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.
Το Politico προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις, ώστε να σχολιάσουν την είδηση. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής τη χώρας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Το Politico αφήνει αιχμές τις αθλητικές υποδομές της Ελλάδας, λέγοντας πως τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισαν 9 δισ. ευρώ έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. «Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα», γράφει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις σχέσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία με τη Σαουδική Αραβία, «από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή».
Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».
Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος, καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.
Απέφυγε να διαψεύσει ο ο Αυγενάκης
Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να διαψεύσει και προσπάθησε να υποβαθμίσει το ρεπορτάζ κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες» ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι «διεξάγονται επαφές» που είναι «σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης».
«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών & της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», έγραψε ο ίδιος.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου