GuidePedia

0


Λεβέντ Κένεζ
Καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία τη Δευτέρα, τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμη σε μέρη με κτίρια σε ερείπια. Ενώ τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μεταδίδουν σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι πολίτες δείχνουν την αντίδρασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να συντονίσει τις προσπάθειες ανακούφισης από τον σεισμό.

Ένα από τα ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη κριτική είναι ότι οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν φτάσει σε περιοχές όπου ο σεισμός προκάλεσε μερικές από τις χειρότερες ζημιές. Άνθρωποι των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα και οι συγγενείς ήταν κάτω από τα συντρίμμια έγραψαν ότι περίμεναν βοήθεια, μοιράζοντας διευθύνσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λένε ότι στην περιοχή της καταστροφής, όπου ο καιρός είναι κακός, κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό. Το γεγονός ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν κάτω από τα χαλάσματα χθες το απόγευμα δείχνει τη σημασία του χρόνου. Οι άνθρωποι στο Χατάι, το Αντιγιαμάν και το Γκαζιαντέπ, που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό, μοιράστηκαν βίντεο που δείχνουν ότι οι ομάδες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) δεν είχαν φτάσει στην περιοχή ούτε 24 ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού. Φαίνεται επίσης ότι αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες στη μεταφορά ξένης βοήθειας και ομάδων διάσωσης στην περιοχή της καταστροφής. Για παράδειγμα, ένα βίντεο μιας ισραηλινής ομάδας που περίμενε στο αεροδρόμιο για ώρες έγινε viral.

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Kahramanmaraş, το επίκεντρο του σεισμού.

Ένας από τους λόγους που τα σωστικά συνεργεία δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην περιοχή της καταστροφής είναι ότι οι αυτοκινητόδρομοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Υπήρχαν μεγάλες ουρές οχημάτων στους δρόμους, ειδικά λόγω ζημιών σε δρόμους που συνδέονταν με την επαρχία Hatay. Ορισμένοι ειδικοί που δήλωσαν ότι οι νέοι δρόμοι κατασκευάστηκαν κατά μήκος των ρηγμάτων είπαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν οφείλονταν σε τεράστια έλλειψη πρόβλεψης.

Ο διάδρομος στο αεροδρόμιο Hatay μετά το σεισμό.

Το ζήτημα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι τα δημόσια κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Τα κρατικά νοσοκομεία İskederun και Antakya στο Χατάι ανατράπηκαν από τον σεισμό. Οι ειδικοί λένε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι τα πιο αντισεισμικά κτίρια. Επιπλέον, ορισμένα μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν καταστεί άχρηστα. Υπήρξαν επίσης βαθιές ρωγμές στον διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου Χατάι, το οποίο είναι κλειστό για τις πτήσεις από τότε που χτύπησε ο σεισμός. Οι άνθρωποι που ήθελαν να φύγουν από το Χατάι για ασφαλέστερα μέρη είχαν κολλήσει στην επαρχία λόγω των άχρηστων δρόμων και του κλειστού αεροδρομίου.
Νοσοκομεία είναι μεταξύ των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Επιπλέον, πολλοί θεώρησαν ότι οι δηλώσεις των εκπροσώπων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήταν κομματικές. Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στα Άδανα, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό, ότι το κυβερνών κόμμα και ο εταίρος του, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), βρίσκονταν επί τόπου και ότι οι προσπάθειες διάσωσης ήταν υπό έλεγχο. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν έντονα στην προώθηση του κόμματος σε μια τέτοια ημέρα. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μόνο τους δημάρχους που ανήκουν στο κόμμα του αμέσως μετά τον σεισμό και δεν επικοινώνησε με τους δημάρχους της αντιπολίτευσης οδήγησε επίσης σε επικρίσεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνεται συνήθως σε πλήθη αρκετές φορές την ημέρα και οι ομιλίες του μεταδίδονται ζωντανά από σχεδόν όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Τουρκία. Ωστόσο, ήταν ασυνήθιστο για τον Ερντογάν να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες σχεδόν 36 ώρες μετά το χτύπημα του σεισμού. Αν και ανακοινώθηκε ότι είχε μιλήσει με ξένους ηγέτες στο τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η έλλειψη δημόσιων εμφανίσεων αποδόθηκε σε προβλήματα υγείας. Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισαν ότι ο Ερντογάν δεν εμφανίστηκε δημόσια αμέσως μετά από καταστροφές και θανάτους στρατιωτών στη Συρία στο παρελθόν για να μην βλάψει την εικόνα του και ότι συχνά είχε υπουργούς ή γραφειοκράτες να απευθύνονται στο κοινό σε περιόδους κρίσης, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική τώρα.

Στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος μετά τον σεισμό, ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των 10 επαρχιών. Επιβεβαιώνοντας τη έντονη κριτική, παραδέχτηκε ότι ορισμένα μέρη δεν ήταν προσβάσιμα. Ωστόσο, ανέφερε ως λόγους τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις του σεισμού. Καλώντας το κοινό να βοηθήσει με δωρεές, ο Ερντογάν είπε ότι οι τράπεζες δεν θα χρεώνουν τέλη συναλλαγής για μεταφορές που πραγματοποιούνται για βοήθεια σε σεισμούς. Ο Ερντογάν απείλησε τους αντιπάλους του, δηλώνοντας ότι είχε λάβει υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησης και ότι οι εισαγγελείς θα αναλάβουν δράση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Το γραφείο επικοινωνίας της προεδρίας προέτρεψε τους πολίτες να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να αναφέρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την καταστροφή.

Η Προεδρία συνέστησε τη λήψη μιας εφαρμογής για την αναφορά ψευδών ειδήσεων.

Το ζήτημα για το οποίο επικρίνεται περισσότερο ο Ερντογάν είναι ότι είναι πολύ αργά για τον στρατό να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γιατί οι στρατιώτες σε μονάδες που σταθμεύουν σε περιοχές απρόσιτες για τις ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν είχαν ξεκινήσει οι ίδιοι δραστηριότητες διάσωσης. Καθώς η κριτική εντάθηκε, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι έγιναν ενισχύσεις σε μονάδες στο έδαφος και ότι 3.000 νέοι κομάντος είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης.

Η καθυστερημένη συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις διάσωσης έχει επικριθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Murat Kurum δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι κανένας άλλος οργανισμός εκτός από την AFAD δεν θα επιτρέπεται να παραδίδει και να συντονίζει τη βοήθεια και είπε ότι όλη η βοήθεια θα παραδοθεί στους ανθρώπους μόνο από την AFAD.

Πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για να φιμωθούν οι φωνές διαφωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι οι γενικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Μάιο, ενδέχεται να αναβληθούν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top