GuidePedia

0


Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό σε διάφορους τομείς, ειδικά από την Κίνα στο δυτικό ημισφαίριο, εγείροντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, δήλωσε η επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγός Λάρα Ρίτσαρντσον, τονίζοντας την διείσδυση της Κίνας σε υποδομές στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

«Βλέπουμε τα πλοκάμια της Κίνας στη γειτονιά μας», είπε η Richardson. Η Richardson εξέφρασε ξανά την ανησυχία της ότι 21 από τα 31 έθνη στην περιοχή ευθύνης της διοίκησης έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου. Επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας για την περιφερειακή ασφάλεια είναι το γεγονός ότι 17 από τα κινεζικά έργα στην Κεντρική και Νότια Αμερική αφορούν την κατασκευή λιμανιών βαθέων υδάτων. Πέντε μεγάλα έργα υποδομής πλαισιώνουν τη Διώρυγα του Παναμά.

Περιπλέκοντας τα πράγματα, η πανδημία του COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής. Πριν από την πανδημία, υπολογίζεται ότι 107 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή ζούσαν στη φτώχεια. Ο αριθμός ξεπερνά τώρα τα 170 εκατομμύρια, είπε.

Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν ορισμένες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να στρέψουν το βλέμμα στην Κίνα. Ακόμη και πριν από την πανδημία, το Πεκίνο κινήθηκε στον τομέα των κατασκευών υποδομών για να επεκτείνει την επιρροή του στην Αφρική και το δυτικό ημισφαίριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε, «δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί» να κάνει προσφορά για το έργο.

Για παράδειγμα, στην περιοχή, η κινεζική Huawei είναι ο κυρίαρχος πάροχος τηλεπικοινωνιών και προχωρά στην εγκατάσταση των δικτύων 5G για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα παλαιότερα δίκτυά της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια οι στενοί δεσμοί της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τη συνεργασία των κρατών για την ασφάλεια και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι κινεζικές επενδύσεις σε εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο «τρίγωνο λιθίου» της Βολιβίας, της Χιλής και της Αργεντινής και ο χαλκός στο Περού αποτελούν επίσης πρόβλημα, είπε. Το λίθιο είναι κρίσιμο για την κατασκευή μπαταριών, η ζήτηση για τις οποίες έχει επεκταθεί γρήγορα καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μεταβαίνει από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτρική πρόωση.

Ταυτόχρονα με την αυξημένη εμπλοκή της Κίνας στις υποδομές, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική συγκέντρωση συμβατικών και στρατηγικών δυνάμεων στην κινεζική ιστορία. Η Κίνα είναι ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της περιοχής, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα βασίζεται στην Κεντρική και Νότια Αμερική για το 36% της προσφοράς τροφίμων της, είπε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση μας», είπε η Richardson.Και πρόσθεσε:«…δεν επενδύουμε στην περιοχή όπως θα μπορούσαμε ή όπως θα έπρεπε».

Η οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή είναι μια επιχείρηση με κέρδη 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που έχει αναπτυχθεί πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών και περιλαμβάνει την παράνομη εξόρυξη, την ξυλεία και την αλιεία καθώς και την εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, διακρατικά εγκληματικά καρτέλ εμπλέκονται ενεργά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας μερικές φορές υποκαταστήματα κινεζικών τραπεζών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top