GuidePedia

0

Το βασικό σενάριο μιλάει για εκλογές στις 9 Απριλίου και επαναληπτικές στις 7 ή 14 Μαΐου που συμπίπτουν με τις τουρκικές εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να στρέψει τα βλέμματα σε θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης, για τα οποία διαθέτει ένα μικρό αφήγημα γι’ αυτό και προχωρεί σε συνέντευξη τύπου. Βεβαίως, όπως φαίνεται οι συνθήκες δεν τον ευνοούν. Το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, όπου καλλιεργήθηκε η ελπίδα ότι θα την πάρουμε πριν τις εκλογές, κλείνει εκκωφαντικά αφού από το υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένουν κάποια εξέλιξη, πια. Όλα θα γίνουν μετά τις εκλογές.

Θα συμφωνήσουν Αθήνα-Άγκυρα σε μορατόριουμ;

Στην άλλη άκρη του Αιγαίου, ο Erdogan ανακοίνωσε τις εκλογές στις 14 Μαΐου αλλά η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με το βασικό σενάριο για εκλογές στις 9 Απριλίου και κλείσιμο βουλής στις 10 Μαρτίου. Στο παρασκήνιο η ελληνική διπλωματία εργάζεται με παρέμβαση του Βερολίνου να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο (μορατόριουμ) με την Άγκυρα από την στιγμή που υπάρχει μία προεκλογική περίοδος και για τις δύο χώρες.

Βασικό σενάριο 9 Απριλίου και δεύτερες εκλογές 14/5

Σύμφωνα με πηγές κυβερνητικές, ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι άφησε τη χώρα ακυβέρνητη εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης γι’ αυτό πολλοί τού λένε να κάνει τις πρώτες εκλογές μετά ή την ίδια μέρα (14 Μαΐου).
Ωστόσο, το βασικό σενάριο μιλάει για εκλογές στις 9 Απριλίου και επαναληπτικές στις 7 ή 14 Μαΐου που συμπίπτουν με τις τουρκικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μπει σε συγκυβέρνηση με ΝΔ

Στο πολιτικό παρασκήνιο μεταξύ των κομμάτων υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση – η οποία πυροδοτείται και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ- ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει στροφή και σκέφτεται την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ειδικά στην πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Σύμφωνα με κυρίαρχες απόψεις στελεχών, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μπει σε μία συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο λόγος είναι ότι το χάσμα από τις παρακολουθήσεις που ταλανίζουν την κυβερνητική παράταξη είναι μεγάλο.
Οι σχέσεις Ανδρουλάκη- Μητσοτάκη έχουν χαλάσει ενώ η ΝΔ «ψαρεύει» στην ατζέντα της Κεντροαριστεράς διαρκώς.

Τι συμφέρει το ΠΑΣΟΚ πραγματικά;

Το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, θα ήθελε – αλλά δεν μπορεί- να κρατήσει τους βουλευτές από την πρώτη εκλογή.
Μοιραία θα συρθούμε σε δεύτερες εκλογές καθώς δεν υπάρχει συμφωνία αλλά και πρόθυμοι για να στηρίξουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, θέλουν την πρωτιά για να μπούνε σε μία συγκυβέρνηση.
Ο νέος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ , αν δεν νικήσουν, να χάσουν με μία μικρή διαφορά τουλάχιστον 3-4 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει την αυτοδυναμία η ΝΔ και σιγά σιγά να ροκανίζει την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρεθεί αναμφισβήτητα σε ένα κύκλο εσωστρέφειας.

Συμφωνίες με ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε περιφερειακό επίπεδο

Ασχέτως των εθνικών εκλογών, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να συμφωνήσουν σε κάποια πρόσωπα κοινής αποδοχής για να κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Έχει ξαναγίνει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 όπου είχαμε αρκετές συνεργασίες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα τα βρουν για να στηρίξουν από κοινού στην Καλλιθέα, τον Κώστα Ασκούνη ο οποίος έχει τη στήριξη των ευρύτερων κεντροαριστερών δυνάμεων αλλά και στη Λάρισα υπάρχει η σκέψη στήριξης στον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη.
Απασχολεί, επίσης, τι θα γίνει στο ζήτημα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να επαναλάβει την επιτυχία Καμίνη στην Αθήνα και Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη όπου επιτεύχθηκε με την στήριξη όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Στην Κρήτη υπάρχει δεδομένη η στήριξη των δύο κομμάτων στο πρόσωπο του Σταύρου Αρναουτάκη.
Τέλος, δύο περιπτώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ να δει με καλό μάτι σε επίπεδο περιφέρειας είναι ο Σταμάτης Μαλέλης για το Βόρειο Αιγαίο και ο Κώστας Μπαργιώτας για τη Θεσσαλία
Μαξιμιλιανός

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top