GuidePedia

0


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου στο Αιγαίο καθώς θα αποφασίσει σήμερα κατά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την κλιμάκωση και τη λήψη “στρατιωτικών και διπλωματικών μέτρων κατά της Ελλάδας λόγω της “στρατικοποίησης των νησιών”.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τουρκικά ΜΜΕ η «στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιολογηθούν επίσης «οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών» αεροσκαφών».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι πιθανότητες ο Ερντογάν να μην κάνει επεισόδιο στο Αιγαίο είναι σχεδόν μηδαμινές. Έχει απασφαλίσει και έχει χαράξει πορεία.

Γι αυτό για πρώτη φορά χτες ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έκανε λόγω για “επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων”. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ο όρος αυτός από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας την στάση της χώρας μας είπε ότι “παρά τις απειλές και τα ψέματα της Τουρκίας εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας”

«Επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων» – Ο Στόλος στο Αιγαίο

Στο ελληνικό Πεντάγωνο σημειώνουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Σε αυτό το πλαίσιο σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας βρίσκεται η Άσκηση Λόγχη, του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον έξι φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, με την υποστήριξη υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται βολές έναντι πραγματικών και εικονικών στόχων στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα θα υπάρξει σύνδεση της Άσκησης Λόγχη με την διακλαδική άσκηση Αργώ 2022 στην οποία έχει σημαντικό ρόλο το Πολεμικό Ναυτικό.

Στην Αργώ 2022 συμμετέχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο. Περιλαμβάνει σενάρια απόβασης στη Σκύρο με συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή.
Συνεδριάζει σήμερα το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συνεδριάζει σήμερα στην Άγκυρα, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση του Τούρκου προέδρου μετά το υπουργικό Συμβούλιο να θέσει ζήτημα Ελλάδας και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές – μία σαφή κλιμάκωση όχι μόνο στη ρητορική, αλλά και στην χάραξη πολιτικής.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές εισάγοντας το θέμα των ελληνοτουρκικών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Ερντογάν δημιουργεί το πολιτικό πλαίσιο για την κλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα για ένα ενδεχόμενο ατύχημα, ή της προσπάθειας επιβολής νέων τετελεσμένων.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη συνεδρίαση που θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Προεδρίας, θα “εξεταστούν λεπτομερώς τα βήματα της Ελλάδας που εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου.

Στο Συμβούλιο θα εξεταστούν τα βήματα που θα γίνουν στην διεθνή αρένα, ώστε να υπάρξει αντίκτυπος για τις προκλήσεις με τον εξοπλισμό των νησιών που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Θα αξιολογηθεί η απάντηση που θα δοθεί στις ελληνικές προκλήσεις.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου θα είναι και «η στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράνομους μετανάστες και η παραβίαση του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος.

Στα πρώτα θέματα της ατζέντας και το Κυπριακό, με αιχμή την αξιολόγηση των διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μία εκστρατεία η οποία κλιμακώνεται ιδιαίτερα ενόψει και της 15ης Νοεμβρίου ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Μετά τη συνεδρίαση θα υπάρξει ανακοίνωση, από την οποία θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα για το πού το πάει η Άγκυρα και την στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα.
Στοχοποίησαν Λέσβο, Σάμο, Καστελόριζο

Εν τω μεταξύ, Λέσβος και Σάμος βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Μάλιστα, τουρκικά μέσα παρουσιάζουν χάρτες όπου τα νησιά εμφανίζονται ως απειλή για την Τουρκία.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet Αχμέτ Χακάν ανέφερε στο CNN Turk: «Λοιπόν εδώ βρίσκεται αυτό το νησί που είναι σχεδόν κάτω από τη μύτη μας.

Είναι η Σάμος σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Έχει πληθυσμό 33.000 ανθρώπων κι εδώ έχουν στείλει 18 τεθωρακισμένα οχήματα.

Εδώ σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα νησί με αποστρατιωτιικοποιημένο καθεστώς.

Aυτή η κίνηση παραβιάζει τον όρο της Συνθηκης της Λωζάνης.

Κι εδώ είναι η Λέσβος, είναι κοντά στην Τουρκία σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Έχει πληθυσμό 114.880 και οι ΗΠΑ έστειλαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η Ελλάδα τα έφερε εδώ. Και αυτό το νησί έχει αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα πάντα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Δηλαδή αυτά τα δυο νησιά δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν».

Παράλληλα ο απόστρατος αναλυτής Οζγκιούρ Τορ, τόνισε:

¨Το Καστελόριζο είναι πολύ κοντά στην ηπειρωτική μας χώρα.

Τώρα αυτά τα δύο νησιά για τα οποία μιλάμε είναι η Μυτιλήνη και η Σάμος.

Η Σάμος βρίσκεται μόνο στο 1,5 χιλιόμετρο απόσταση, δηλαδή βρίσκεται στην εμβέλεια του όπλου ενός ελαφρά οπλισμένου στρατιώτη πεζικού.

Μιλάμε δηλαδή για μία εγγύτητα στην οποία αν πυροβολήσετε με πολυβόλο από τη μία στην άλλη πλευρά τότε μπορεί να φτάσει στην άλλη.

Ενώ εδώ η Λέσβος είναι επίσης στο βεληνεκές ενός όλμου ή ενός αντιαρματικού πυραύλου”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top