GuidePedia

0

Ο χρησμός Μπάιντεν - Αναμένονται ρωσικά αντίποινα

Ενεργειακές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο πυροδοτεί η ανατίναξη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα υποβρυχίων αποστολών άγνωστης χώρας τοποθέτησε βόμβες στους χοντρούς χαλύβδινους σωλήνες επικαλυμμένους με σκυρόδεμα που βρίσκονται στον βυθό!

O Σουηδός σεισμολόγος Bjorn Lund ανέφερε μάλιστα ότι πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 100 κιλά TNT ακόμη και περισσότερα για τις εκρήξεις αυτές!

Η Norwegian Seismic Array (NORSAR) τόνισε ότι ο σεισμός που προκλήθηκε από τις εκρήξεις του Nord Stream ήταν περίπου τόσο μεγάλος όσο αυτός που προκλήθηκε από την έκρηξη στο Όσλο το 2011!

Οι γερμανικοί φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου ανέφεραν ότι οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έχουν «υποστεί μεγάλο ρήγμα, έχουν ανοίξει σε μεγάλη απόσταση».

Υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου σε μια διάμετρο 1 χλμ στην Βαλτική Θάλασσα.

Οι αγωγοί έχουν τελειώσει. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι τέλος του έτους και πιθανότατα ποτέ ξανά. Η ζημιά είναι τεράστια όπως είχε αναφέρει πρώτο σήμερα το πρωί το WarNews247

Aκολούθησαν δύο ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο της Σουηδίας. Μία από τις εκρήξεις προκάλεσε σεισμό μεγέθους 2,3 Ρίχτερ.

Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκαν δύο διαρροές στο Nord Stream 1. Μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση δέχτηκε και ο Nord Stream 2. “Σημειώθηκε ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες – έναν στον Nord Stream 2 και τους δύο σωλήνες στον Nord Stream 1» επισημαίνουν ρωσικές πηγές.

Η σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου. Αν οι εκρήξεις προκλήθηκαν από αμερικανική επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, τότε η Μόσχα θα αντιδράσει. Δυστυχώς η σύγκρουση εξαπλώνεται…
Οι 3 διαρροές σε 2 αγωγούς είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Δανία: Η τρύπα στον Nord Stream 2 είναι πραγματικά μεγάλη

Για μεγάλη διαρροή κάνει λόγο η Δανία. «Μπορούμε να δούμε ότι βγαίνει πολύ αέριο. Άρα δεν είναι μικρή ρωγμή. Είναι πραγματικά μεγάλη ρωγμή» επισημαίνει η ενεργειακή αρχή της Δανίας και προειδοποιεί ότι «οι διαρροές αερίου από τους αγωγούς Nord Stream θα συνεχιστούν για μέρες».

Μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου έχει παρατηρηθεί από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, στον οποίο υπάρχει «μια πραγματικά μεγάλη τρύπα», σύμφωνα με τη Δανέζικη Αρχή Ενέργειας (DEA).

Ο επικεφαλής της Αρχής λέει ότι η διαρροή αερίου θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ίσως και για μια εβδομάδα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η μεγάλη ποσότητα φυσαλίδων στην επιφάνεια δείχνει ότι η τρύπα στο σωλήνα είναι πολύ μεγάλη.

Η ναυτιλιακή αρχή της Δανίας έχει εκδώσει προειδοποίηση για τη ναυσιπλοΐα και προειδοποιεί τα πλοία να μην πλέουν σε περιοχή πέντε ναυτικών μιλίων από τις διαρροές, καθώς μπορεί να χάσουν την πλευστότητά τους και μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης πάνω από το νερό, δήλωσε η DEA.
Ο αγωγός Nord Stream 1 έχει επίσης υποστεί ζημιές.

Καταγράφηκαν εκρήξεις!

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, δήλωσε ότι η σουηδική κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτη συνάντηση κρίσης λόγω δολιοφθοράς κατά του αγωγού Nord Stream στα σουηδικά ύδατα.

Και η Αρχή Ενέργειας της Δανίας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο της Σουηδίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν δύο ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream. Μία από τις εκρήξεις δημιούργησε σεισμό μεγέθους 2,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο, οι σταθμοί μέτρησης στη Σουηδία και τη Δανία είχαν καταγράψει ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στις περιοχές των διαρροών αερίου του Nord Stream.

«Μία από τις εκρήξεις είχε μέγεθος 2,3 Ρίχτερ και καταγράφηκε σε έως και 30 σταθμούς μέτρησης στη νότια Σουηδία».

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις”, λέει ο Björn Lund, λέκτορας σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN.

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02:03 το βράδυ της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19:04 το βράδυ της Δευτέρας.

Οι προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου ήρθαν από τη Ναυτική Διοίκηση στις 13:52. και 8:41 μ.μ. τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Η SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου.

Σύμφωνα με τον Björn Lund, οι πληροφορίες για τις εκρήξεις έχουν διαβιβαστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ποιος μπορεί να είναι ο δράστης της επίθεσης

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στην περιοχή βρισκόταν ένα εκστρατευτικό απόσπασμα πλοίων του αμερικανικού ναυτικού με επικεφαλής το αμφίβιο πλοίο USS Kearsarge.

Το USS Kearsarge Απείχε 30 χλμ από τον τόπο της δολιοφθοράς στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-1 και 50 χλμ από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2

Από την άλλη, η διαρροή είναι κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας σε 70 μέτρα βάθος. Θα μπορούσε να γίνει κατάδυση ειδικών δυνάμεων.

Όσον αφορά τη Ρωσία, τα κατασκοπευτικά υποβρύχια με ειδικές δυνατότητες «βυθού» δεν βρίσκονται πλέον στην Βαλτική.

Σήμερα το ρωσικό ναυτικό διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο κατασκοπευτικών υποβρυχίων στον κόσμο. Αυτά έχουν ως βάση τους την Αρκτική

Ούτε το ειδικό ρωσικό υποβρύχιο Belgorod βρίσκεται στην Βαλτική. Τη στιγμή αυτή δραστηριοποιείται στη Λευκή Θάλασσα.

Αν το έκαναν οι ίδιοι οι Ρώσοι, αυτό μπορεί να έγινε είτε από Ρώσους δύτες Spetsnaz με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα είτε από υποβρύχια drones (AUV).

Ένα νέο κέντρο για την ανάπτυξή τους βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι κατάλληλα για μια τέτοια επιχείρηση.

Πάντως ρωσικές πηγές υπενθυμίζουν τι είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν για τον Nord Stream:

“O Nord Stream δεν θα υπάρχει πλέον. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Στην ερώτηση δημοσιογράφου “πως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που ανήκει στην δικαιοδοσία της Γερμανίας” ο Μπάιντεν απάντησε:

“Yπόσχομαι ότι θα είμαστε ικανοί να το κάνουμε”

Νωρίτερα η Ρωσία μιλούσε για σαμποτάζ

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο, ακόμα και του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, N.Πεσκόφ ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτές τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Προφανώς, υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή στον αγωγό, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε για αυτό που την προκάλεσε, μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ ότι οι καταστροφές αυτές δεν έχουν προηγούμενο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την πτώση της πίεσης και την καταστροφή στους αγωγούς.

«Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα. Μιλάμε για μια καταστροφή στον αγωγό, ακόμα δεν ξέρουμε τι είδους είναι.

Φαίνεται πως είναι στην οικονομική ζώνη της Δανίας.

Η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά» τόνισε ο Πεσκόφ, αναφέροντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη που απαιτεί άμεση έρευνα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλη της ηπείρου» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Για σαμποτάζ μίλησαν Γερμανία και Πολωνία

«Η Γερμανία υποψιάζεται σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream» δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα της Γερμανίας θα βοηθήσουν «να αγοράσουμε χρόνου για τη βιομηχανία εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη τον χειμώνα».

Ο λόγος για την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream θα μπορούσε να είναι μια στοχευμένη δολιοφθορά, μετέδιδε το βράδυ της Δευτέρας (26/9/2022) η εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη δικές της πηγές.

Και στις δύο περιπτώσεις ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, στην οποία συμμετέχουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένο σαμποτάζ», είπε η πηγή.

«Όλα μιλούν ενάντια στη σύμπτωση», πρόσθεσε. Αυτό το είδος υποτιθέμενης δολιοφθοράς, λένε οι πηγές, δεν είναι καθόλου ασήμαντο και πρέπει να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας ειδικές δυνάμεις όπως δύτες ή υποβρύχιο.

Όσον αφορά το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την πιθανή δολιοφθορά, σύμφωνα με τις αρχικές υποθέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα μπορεί να ευθύνονται ουκρανικές δυνάμεις ή δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία. Εξετάζονται επίσης και άλλες επιλογές.

Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Tagesspiegel, τόνισαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η υποτιθέμενη δολιοφθορά να σχεδιάστηκε πριν σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς ο χρόνος τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι μεγάλος.

Σε δολιοφθορά αποδίδει η Πολωνία τις διαρροές στον Nord Stream.

«Έχουμε να κάνουμε με μια πράξη δολιοφθοράς. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς» υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki.

Τα τρία σημεία των εκρήξεων και εικόνες από την τρύπα στον Nord Stream








πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top