Δείχνουν χάρτη με στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Του Ανδρέα ΜουντζουρούλιαΜετά την Λέσβο, οι Τούρκοι σήμερα ”στοχοποιούν” και την Σάμο. Όπως αναφέραμε νωρίτερα σε αποκλειστικό μας άρθρο, ”Νέο προκλητικό δημοσίευμα έχουμε από την Τουρκία, η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας!
Η Μυτιλήνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με πληθυσμό περίπου 90 χιλιάδες. Η έκταση του νησιού είναι 1631 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στα νότια της επαρχίας Τσανάκκαλε και δυτικά των περιοχών Αϊβαλί και Ντικιλί, το νησί απέχει 9 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία.
Η Μυτιλήνη κατακτήθηκε το 1462 επί Μεχμέτ του Πορθητή, παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία από αυτή την περίοδο μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, που διήρκεσαν μεταξύ 1912 και 1913. Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η Λέσβος καταλήφθηκε από την Ελλάδα στις 20 Δεκεμβρίου 1912.”
Η νέα πρόκληση:
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:
”Η στρατιωτική συσσώρευση της Ελλάδας στα νησιά κάτω από τη μύτη της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία. Κάθε νησί έχει τη δική του στρατηγική σημασία.
Ένα άλλο νησί στο οποίο ξεχωρίζει η στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας είναι η Σάμος. Το νησί της Σάμου απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο Dilek στην επαρχία Aydın. Η έκταση του νησιού είναι 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός του είναι περίπου 33 χιλιάδες.
Η Σάμος παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία για πολλά χρόνια. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το νησί της Σάμου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947.
Ο Ειδικός Πολιτικής Ασφάλειας και απόστρατος Συνταγματάρχης Καθ. Δρ. Celalettin Yavuz, δηλώνει ότι ένας από τους λόγους για τη στρατιωτική συσσώρευση σε αυτό το νησί είναι η γειτνίασή του με την Ανατολία.
Επιπλέον, ο Γιαβούζ δήλωσε ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Έφεσο κάθε χρόνο είναι αποτελεσματικές σε αυτή την κατάσταση και είπε, “Η Τουρκία διεξάγει αυτές τις ασκήσεις με σκοπό την αποτροπή”. Ο Yavuz λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει αυτή την αποστολή για να εκσυγχρονίσει τις τεθωρακισμένες μονάδες της στη Σάμο.
Από την άλλη, ο αντιστράτηγος πιλότος αεροσκαφών Δρ. Ερντογάν Καρακούς, λέει ότι θεωρεί τη Σάμο και τη Λέσβο ως έναν από τους πρώτους στόχους της Τουρκίας. Ο Karakuş είπε, “Με τη σκέψη ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει απόβαση στα νησιά, η Σάμος μπορεί να είναι ένας από τους πρώτους στόχους της Τουρκίας γι ‘αυτούς. Επομένως, εάν η Τουρκία κάνει ποτέ απόβαση σε αυτά τα νησιά, συγκεντρώνουν στρατεύματα εδώ για να το αποτρέψουν.”
Ο Δρ Celalettin Yavuz αναφέρει ότι ο οπλισμός των νησιών, ιδιαίτερα της Σάμου, αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974. Ο Yavuz λέει, «Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ειδικά μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, η Τουρκία έχει οπλίσει αυτά τα σημεία με τον φόβο ότι μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση σε αυτά τα νησιά, όπως έκανε στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο». καθ. Ο Δρ Celalettin Yavuz συνεχίζει τα λόγια του, «Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται τι κίνδυνος θα μας έρθει από την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αύριο».
Ο Δρ Ερντογάν Καρακούς, από την άλλη, αναφέρει ότι η Σάμος άρχισε να εξοπλίζεται μετά το 1963-64.
Σχετικά με το νησί της Σάμου, το οποίο απέχει μόλις 2 χλμ από την ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας, ο Yavuz είπε: ”Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη «Μεγάλη Ιδέα», δηλαδή το Μεγάλο Ελληνικό Ιδεώδες, ο Γιαβούζ λέει, «Δεν υπάρχουν μόνο νησιά στη Μεγάλη Ιδέα, αλλά και στην Ανατολία». Ο Γιαβούζ προσθέτει: «Αυτή είναι η ιδέα ότι ένα μέρος της Κύπρου, της Μερσίνης, της Καϊσέρης, της Σαμψούντας και της Δύσης και της Μακεδονίας και της Αλβανίας στα Βαλκάνια ανήκουν στην Ελλάδα».
Μετά το τέλος του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, η κατάσταση της Σάμου αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Λωζάνης. Ο Ισμέτ Πασάς, ο οποίος βρισκόταν στη Λωζάνη εκπροσωπώντας την Τουρκία, τόνισε ότι αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν πρέπει να αφεθούν στην ελληνική διοίκηση. Ο İnönü ήθελε νησιά όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος και η Χίος να αφαιρεθούν από την Ελλάδα και να διοικηθούν υπό ειδικό καθεστώς.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και τη Συμφωνία του Παρισιού του 1947, δεν μπορούν να δημιουργηθούν ναυτικές βάσεις και δεν μπορούν να γίνουν στρατιωτικές οχυρώσεις στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου. Δεν μπορούν να κατασκευαστούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αυτό το νησί. Ο αριθμός της χωροφυλακής και της αστυνομίας που σταθμεύουν σε αυτά τα νησιά θα πρέπει να είναι στον ίδιο ρυθμό όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.”
Δημοσίευση σχολίου