GuidePedia

0


Το Ιράν προέτρεψε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλαν μόνοι τους, τους κανόνες τους στον κόσμο έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον «τον μεγαλύτερο ταραξία του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο», αναφέρει το Reuters.

Ως γνωστόν, οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο ως απάντηση στην κατάληψη ενός πλοίου στην Ελλάδα.

Η Τεχεράνη κατέλαβε τα ελληνικά πλοία την Παρασκευή, μετά την κατάσχεση του πλοίου Pegas τον Απρίλιο. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει καθεστώς σκληρών κυρώσεων στο Ιράν, κατάσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο Pegas.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, «εν όψει αυτής της αδικαιολόγητης κατάσχεσης».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να παίρνει εντολές από τρίτους είναι πιο σημαντικό γι 'αυτήν… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

«Προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη νομική και δικαστική οδό από αυτή την άποψη χωρίς άλλες φανφάρες», είπε για να προσθέσει ότι τα μέλη του πληρώματος των κατασχεθέντων ελληνικών πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και έχουν έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top