GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ με τον ΥΠΑΜ Ακάρ να αναγγέλει επισήμως επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία

Η Τουρκία συσφίγγει την αμυντική συνεργασία της με τα ΗΑΕ, όπως επισημάναμε σε πρόσφατο άρθρο μας , γεγονός που έγινε και με επίσημο τρόπο μετά την συνάντηση των ΥΠΑΜ των δύο χωρών

Συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ πραγματοποίησε επίσημε επίσκεψη και συναντήθηκε με τον ομόλογό του στο Αμπού Ντάμπι, όπου ήταν επίσης παρόντες ο πρέσβης της Τουρκίας στο Άμπου Ντάμπι Tugay Tunçer και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΑΕ.

Η συνεργασία τους περιλαμβάνει κυρίως θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και πολεμικής βιομηχανίας.

Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει για το θέμα, ότι παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των πολεμικών βιομηχανιών των 2 χωρών στην Τουρκία, αναφέροντας τα εξής :

"Δύο μνημόνια συνεννόησης υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την ανάπτυξη των σχέσεων αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), κρατικοί αξιωματούχοι και εταιρείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Άγκυρα ως συνέχεια της εντατικοποίησης των σχέσεων συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ.

Στη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε από το SSB, συμμετείχαν ο Πρόεδρος των Αμυντικών Βιομηχανιών İsmail Demir, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Εφοδιασμού των ΗΑΕ Tawazun Economic Council Tareq Abdul Raheem Al Hosani, ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και στελέχη της εταιρείας.

Υπό την παρουσία του Demir και του Al Hosani, υπογράφηκαν μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Defense and Aerospace Industry Manufacturers Association (SASAD) και του αντίστοιχου οργανισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, EDDC (Emirates Defense Companies Council), για τη βιομηχανική συνεργασία και μεταξύ της TR TEST και Tawazun σχετικά με τις δοκιμές και την πιστοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, υπογράφηκε Επιστολή Προθέσεων Συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

Ο Ντεμίρ και ο Αλ Χοσάνι επικαιροποίησαν ξανά την «Επιστολή προθέσεων».

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθές και τα υπογραφέντα μνημόνια συνεννόησης υλοποιήθηκαν ως αποτέλεσμα της Επιστολής Προθέσεων"

Oι δηλώσεις Ακάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε με τον Mohammed Bin Ahmad Al Bowardi, Υπουργό Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αργότερα, ο Υπουργός Ακάρ έγινε δεκτός από τον Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, ενώ πραγματοποίησε κασι άλλες συναντήσεις.

Σχολιάζοντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Άμυνας μετά από 15 χρόνια από την Τουρκία και τη μεγάλη κίνηση των συναντήσεων, ο υπουργός Ακάρ ανέφερε τα εξής:

"Ξεκινώντας την ομιλία του ευχαριστώντας τη φιλοξενία από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Άμπου Ντάμπι, ο υπουργός Akar δήλωσε ότι είχαν την πρώτη συνάντηση με τον Al Bowardi, τον υπουργό Άμυνας των ΗΑΕ.

Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι οι συναντήσεις διεξήχθησαν τετ-α-τετ και μεταξύ των αντιπροσωπειών έγιναν σε ειλικρινές και θετικό κλίμα.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα για την άμυνα και την ασφάλεια. Θα ήθελα να δηλώσω με μεγάλη χαρά ότι είδαμε ότι συμφωνούμε λίγο πολύ σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν. Αφενός συζητήσαμε θέματα συνεργασίας στρατιωτικής εκπαίδευσης και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά, αφετέρου συζητήσαμε τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τη συνεργασία μας για να τα καλύψουμε. Συζητήσαμε αυτά τα θέματα ανοιχτά και ξεκάθαρα και ανταλλάξαμε πληροφορίες μεταξύ μας.

Επίσης, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις κατά κάποιο τρόπο, συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε αυτό το διάστημα με σκληρή δουλειά τις επόμενες μέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα το υλοποιήσουμε αυτό με διάφορες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών τις επόμενες ημέρες. Επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει σύντομα ο Επιτελάρχης των ΗΑΕ. Με την επίσκεψη αυτή θα συζητήσουν τα θέματα σε τεχνικό επίπεδο πιο αναλυτικά με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου μας».

Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι επισκέφθηκε επίσης το Βιομηχανικό Πάρκο Tawazun και την εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας IGG στο πλαίσιο των επαφών του και είπε: «Έχουμε δει ότι εταιρείες των ΗΑΕ συνεργάζονται με εταιρείες στην Τουρκία και ότι γίνονται σημαντικά έργα. Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι αυτά θα αυξηθούν σε υψηλότερο επίπεδο την επόμενη περίοδο».

Ο σχεδιασμός μας ξεκίνησε

Ο υπουργός Akar δήλωσε ότι συναντήθηκαν επίσης με τον Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρο των ΗΑΕ και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, και είπε: «Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το έργο μας στον Πρόεδρο, ο οποίος μας καλωσόρισε με μεγάλη καλοσύνη και ειλικρίνεια. Με χαρά είδαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τις πληροφορίες και τις αξιολογήσεις που δώσαμε. Εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι υποστηρίζουν το έργο που έχουμε κάνει και την πρόοδο στον τομέα αυτό στο πλαίσιο των επαφών μας εδώ. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για το ευγενικό και ειλικρινές ενδιαφέρον τους». είπε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις στη στρατιωτική εκπαιδευτική συνεργασία και την αμυντική βιομηχανία την επόμενη περίοδο. Είδαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε μαζί σε αλληλοεκπαιδεύσεις και ασκήσεις. Από αυτή την άποψη, τα σχέδιά μας που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη έχουν ξεκινήσει. Καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε χωρίς να χάνουμε χρόνο στο πλαίσιο που χάραξε ο Αξιότιμοςμας. Θεωρούμε ότι το έργο που θα κάνουμε θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής».

Πιθανή τουρκική "διασυνοριακή επιχείρηση" στη Συρία

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου μας κ. Recep Tayyip Erdoğan και τη δήλωση του MGK, ο υπουργός Akar αναφέρθηκε στο ζήτημα μιας νέας πιθανής επιχείρησης κατά της Συρίας, υπενθύμιζοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία την Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελιάς, Ειρήνη. Επιχειρήσεις Spring και Peace Shield από το 2016, αντίστοιχα.

Ο υπουργός Ακάρ είπε:

«Ο μοναδικός μας σκοπός σε αυτές τις δραστηριότητες ήταν να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας, του έθνους και των συνόρων μας. Εκεί επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας «διάδρομος τρόμου». Δηλώσαμε ότι δεν θα τους επιτρέψουμε και ότι πρόκειται για εξαιρετικά άβολες και επικίνδυνες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Αν δεν είχαμε παρέμβει σε αυτά, θα παλεύαμε με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες αυτή τη στιγμή. Έχουμε την ίδια άποψη χθες και σήμερα, κάνουμε την ίδια αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, δηλώνω για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε εδώ τρομοκρατικές ενέργειες όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι αποφασιστικές, και ικανές για αυτό».

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PKK και YPG, ο υπουργός Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Αν και το έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά, δυστυχώς, βλέπουμε ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν. Το λέμε ξανά και ξανά. Στις συναντήσεις που κάναμε με τους συνομιλητές μας, αποκαλύψαμε αναλυτικά ότι το PKK είναι το YPG και το YPG είναι το PKK, με όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία του. Τώρα περιμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό από όλους. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν αυτό το θέμα, τη θέση μας. Δεν αποδεχόμαστε σε καμία περίπτωση την ύπαρξη τρομοκρατών στα νότια της χώρας μας, στα βόρεια της Συρίας. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες».

Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Συρίας και του Ιράκ, και είπε: «Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, βλέπουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις για να προστατεύσουμε και να παρακολουθήσουμε τη χώρα μας. . Αυτό περιμένουμε να γίνει κατανοητό από όλους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης». είπε.

Μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες

Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τρομοκράτες σκάβουν σήραγγες ενάντια σε μια πιθανή επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όπως έκαναν πριν, ο υπουργός Ακάρ είπε:

«Ξέρουμε τι κάναμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το προσωπικό, η εκπαίδευση, η εμπειρία, οι γνώσεις, το ηθικό και το κίνητρο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφετέρου το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένο με όπλα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με λίγα λόγια η δύναμή του είναι γνωστή σε όλους. Η πείρα που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι επίσης εμφανής. Γι' αυτό πρέπει όλοι να κοιτάζουν τι κάνουμε εμείς, όχι τι κάνουν οι τρομοκράτες», είπε.

Τονίζοντας ότι ο μόνος στόχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι τρομοκράτες, ο υπουργός Ακάρ είπε,

«Κανείς δεν πρέπει να μας εκτροχιάσει Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες. Για εμάς, δεν υπάρχει καμία εθνική, ή θρησκευτική διάκριση μεταξύ τρομοκρατίας και τρομοκρατών. Ένας τρομοκράτης είναι τρομοκράτης. Οι Κούρδοι και οι Άραβες είναι αδέρφια μας. Κάποιοι σκοπίμως προσπαθούν να παρεκκλίνουν από τον στόχο με αναταραχές και αταξίες. Κάποιοι εξακολουθούν να το μπερδεύουν με άγνοια, κάποιοι με απώτερα κίνητρα. Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες. Το PKK/YPG είναι τρομοκράτες».

Όταν ρωτήθηκε για το χρόνο της πιθανής επιχείρησης, ο υπουργός Ακάρ είπε: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να εκτελέσουν κάθε έργο με το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και με το ανώτερο ηθικό, κίνητρο και εμπειρία τους. Είναι αποφασισμένοι, αποφασισμένος και ικανοί ως προς αυτό».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφέρει ότι κατά τις επαφές στην Άγκυρα του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohammed bin Zayed en-Nahyan, τον περασμένο Νοέμβριο όταν είχε επισκεφθεί την Τουρκία, υπογράφηκαν συμφωνίες που αφορούσαν άμεσες επενδύσεις σε 9 τομείς.

Παράλληλα τότε ο Μοχάμεντ μπιν Αχμέντ αλ Μπεβάρντι, Υπουργός Επικρατείας Αμυντικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), συζήτησαν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα με τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Άμπου Ντάμπι Tugay Tunçer.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM, ο Μπεβάρντι δέχθηκε τον Τούντσερ στο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Matar Salim ez-Zahiri και στελέχη του υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας που θα εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ο Μπεβάρντι τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ σε διάφορους τομείς, ιδίως στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα.

Ο Tunçer, από την άλλη, εξέφρασε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τα ΗΑΕ και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ σημείωσαν άλμα μετά την επίσκεψη του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2021.

Αναφορικά με τη προσέγγιση ΗΑΕ-Τουρκίας , το Αμπού Ντάμπι δηλώνει ότι επιδιώκει βαθύτερους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι έχουν επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο τουρκικό ηλεκτρονικό παντοπωλείο Getir και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol.

Από όλα τα παραπάνω είχαμε επισημάνει ότι διαφαινόταν πως οι σχέσεις ΗΑΕ-Τουρκίας θα γίνουν ακόμη στενότερες και θα αγκαλιάσουν πάρα πολλούς τομείς, ακόμη και της στρατιωτικής συνεργασίας

Τέλος ο Ακάρ χρησιμοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε έτσι ώστε να δηλώσει ξεκάθαρα στα ΗΑΕ αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Τουρκία προτίθεται το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο ακριβώς το πότε, ότι θα ξεκινήσει επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG, τους οποίους εξομοιώνει με το ΡΚΚ, ως τρομοκράτες

Συνέπειες για την Ελλάδα

Την υπογραφή των 2 μνημονίων στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, η χώρα μας, θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ψύχραιμα και με σταθερή προσήλωση στη συμμαχία Ελλάδας-ΗΑΕ σε κάθε περίπτωση

Η προσέγγιση Άγκυρας-Αμού Ντάμπι δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αποκοπή των συμμαχικών σχέσεών μας με τα ΗΑΕ. Τουναντίον θα πρέπει να βαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συμμαχία μας με τα ΗΑΕ, με τα οποία ήδη έχουμε υπογράψει αμυντική συμφωνία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μια ακόμη χώρα από την Αραβική χερσόνησο, η οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία θα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην διαμάχη μας με την Τουρκία, με τη χώρα μας να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή του

Κοινώς η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, θα πρέπει να επιδιώξουμε να φιλτράρεται μέσα από τις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με χώρες οι οποίες είναι φίλες και σύμμαχες με εμάς, έτσι ώστε να τιθασσεύεται και να απομειώνεται

ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος, ανήκουν σε αυτές τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις και κοινές θέσεια αναφορικά με Διεθνή ζητήματα, όπως η Λιβύη και η ΝΑ Μεσόγειος, όπου ειδικά για το δεύτερο, αναμένουμε ραγδαίες προς το χειρότερο εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα από πλευράς Τουρκίας

Τέλος επειδή τα πάντα ρεί, θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και τα "ανοίγματα" του Ερντογάν με τα ΗΑΕ, με έμφαση στα θέματα της πολεμικής βιομηχανίας και δή θέματα της πολεμικής αεροπορίας των 2 χωρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top