GuidePedia

0

Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό«Forbes» θεωρεί ότι ο θυμός του Ερντογάν οφείλεται στις καταγγελίες Μητσοτάκη.

Χρήστος Μιχαηλίδης
Ο Αντάν Ανουάρ είναι κουρδικής καταγωγής, Σουηδός υπήκοος, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας και δημιουργίας-επιμέλειας περιεχομένου σε ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. Τις τελευταίες μέρες, έχει δεχτεί ιντερνετικές επιθέσεις από φανατικούς στην Τουρκία που, όπως του γράφουν στα «απευθείας μηνύματα» (Direct Messages) του Twitter, δεν βλέπουν τη στιγμή που θα τον απελάσει στην Τουρκία η σουηδική κυβέρνηση.

(Εννοώντας ίσως ότι μπορεί και να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα Ερντογάν των υποτιθέμενων τρομοκρατών που ζητά να τους επιστρέψουν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι προκειμένου να συναινέσει στην είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ)

Απαντώντας, λοιπόν, στις απειλές που δέχεται στο Twitter, ο Ανουάρ απαντά πολύ απλά ότι «δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα, γιατί πολύ απλά είμαι Σουηδός πολίτης». Επομένως, καταλήγει, «οι φίλοι που με απειλούν, μπορεί να δυσκολεύονται να καταλάβουν αυτό που τους λέω, διότι πολύ απλά στην Τουρκία δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου».

Εν τω μεταξύ όμως, φαίνεται πως η Σουηδία συναινεί στην άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στην Τουρκία, ίσως για να αποτρέψει βέτο της Άγκυρας για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, αντί να απελάσει τους «τρομοκράτες» που ζητεί ο Ερντογάν. Ο Ανουάρ πιστεύει ότι με αυτήν την υποχώρηση, η Σουηδία ανοίγει την πόρτα της σφαγής Κούρδων από τους Τούρκους «και θα πρέπει να ντρέπεται για αυτό».

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κάποιος πόσο δύσκολες και περίπλοκες είναι όλες αυτές οι γεωπολιτικές εξισώσεις και πόσο εύκολο είναι συνάμα -και εξαιτίας αυτών- αυτό το επικίνδυνο αστείο που άρχισε ο Πούτιν στην Ουκρανία, να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγάλο και πολύ χειρότερο…

Σήμερα είναι η 97η ημέρα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Η οποία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, του κυνικού Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει ότι η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που ανήκει στην Ουκρανία, είναι άνευ όρων προτεραιότητα για την Μόσχα.

Τώρα: Πώς «απελευθερώνεις» περιοχή μιας χώρας που δεν σου ανήκει, δεν ξέρω; Κάτι παρόμοιο δεν είχαν πει και οι Τούρκοι όταν εισέβαλαν στη Κύπρο το 1974;

Λογική απάντηση στο παράλογο δεν υπάρχει. Γενικά όμως, να φοβάσαι τους εκνευρισμένους και δημαγωγούς ηγέτες – κρατών, κομμάτων, …, όπου υπάρχει λαϊκό έρεισμα!

Είναι ευκόλως αναγνωρίσιμη. Ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Τραμπ, και πολλοί άλλοι, … μερικούς τους γνωρίζουμε και εδώ…, που και μόνο να τους βλέπεις όταν μιλούν, έχοντας «κατεβάσει» εντελώς τη φωνή, ξέρεις ακριβώς τι λένε… Το ύφος τους «φωνάζει»!

Όπως και να ’χει, όποτε θυμώνει ο Ερντογάν -και φαίνεται πως πράγματι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική τον έκανε τούρμπο- παθαίνουμε αμόκ και εμείς, παίζουμε λούπα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα όλες τις ατάκες του, και ετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο. Διότι πράγματι ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα κυκλοθυμικός!

Εν τω μεταξύ: Όποτε θυμώνει ο Ερντογάν και ανοίγει το στόμα του, πάντα με παίρνουν τηλέφωνο 5-6 άνθρωποι, σταθερές αξίες και μου κάνουν την ίδια ερώτηση: «Εσύ που είσαι μέσα στα πράγματα, θα έχουμε θερμό επεισόδιο φέτος το καλοκαίρι;».

«Ναι», τους απαντώ κοφτά. Ακολουθεί παύση (κάθε φορά) και έπεται αυτό: «Πού το ξέρεις;». Απαντώ: «Αφού είμαι “μέσα στα πράγματα”;».

Αξιοσημείωτο: Η ομάδα των καλλιτεχνών που κέρδισαν τον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβιζιον για την Ουκρανία, πούλησαν το τρόπαιο που έλαβαν έναντι 900.000 δολαρίων, τα οποία και δίνουν για να αγοράσει η χώρα τους drones!

(*) Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό«Forbes» θεωρεί ότι ο θυμός του Ερντογάν και οι συνεχείς επιθέσεις τουστον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνδέονται άμεσα με την επιτυχή παρουσία του στην Ουάσινγκτον, την ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί F-35 και την προτροπή του στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην πουλήσει στην Τουρκία επιπλέον εκσυγχρονισμένα F-16, ούτε να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο υποβαθμισμένο στόλο της.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top