GuidePedia

0

Άνω κάτω έχει γίνει το Πεντάγωνο των ΗΠΑ καθώς λίγες ημέρες μετά την απόφαση αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων αναγκάζεται να στείλει πίσω στο Αφγανιστάν ειδικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών και αξιωματούχων.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η πρώτη ανάπτυξη στρατιωτών θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Boμβαρδίζουν αμερικανικές αποθήκες όπλων

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρεσβείες των δυτικών χωρών και διάφοροι οργανισμοί άρχισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν. Boeing 767-36N(ER) απομακρύνουν προσωπικό.
Όσο περνούν οι ώρες τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν βρίσκονται ήδη περιμετρικά της πρωτεύουσας Καμπούλ και έχουν στην διάθεση τους, μεταξύ των άλλων, 4 ελικόπτερα, ένα Mi-17, δύο Mi-17V-5s και ένα MD-530G μαζί με 3 drones Scan Eagle.

Αυτό ανάγκασε τις αμερικανικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε αεροπορικές επιδρομές πριν λίγο προκειμένου να καταστραφεί ο υπόλοιπος αμερικανικός οπλισμός και να μην πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν ήδη έχουν καταλάβει πολλές αποθήκες όπλων και έχουν εξοπλιστεί με αμερικανικό οπλισμό.

3.000 στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 3.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να καλύψουν την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από την χώρα, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Θα αναπτυχθούν τρία τάγματα, ένα του στρατού, δύο των πεζοναυτών, υπαγόμενα στην US Central Command (USCENTCOM).

Πρόκειται για τις εξής δυνάμεις:
  • 1o Τάγμα, 8ο Σώμα Πεζοναυτών (ως τμήμα τη 24ης MEU)
  • 2ο Τάγμα, 1ο Σώμα Πεζοναυτών (Δύναμη Αντιμετώπισης Κρίσεων)
  • 1ο Τάγμα, 194ο Σώμα Πυροβολικού από την Εθνική Φρουρά της Iowa
Οι 3.000 στρατιώτες θα ενωθούν με τους 650 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία;

Από τις εξελίξεις φαίνεται πάντως ότι είτε δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Τουρκία είτε δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σχετικά:

“Στόχος είναι οι αμερικανικές δυνάμεις να βοηθήσουν στην ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Οι Τούρκοι θα παραμείνουν το κύριο σώμα προστασίας του αεροδρομίου και θα έχουμε και εμείς δυνάμεις στο αεροδρόμιο”.
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα φέρουν βαρύ οπλισμό πέραν των ατομικών όπλων τους, όλμων και πολυβόλων” τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Στέλνουν δυνάμεις Βρετανία και Καναδάς

Η Βρετανία θα αναπτύξει προσωρινά σχεδόν 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

“Επέτρεψα την ανάπτυξη πρόσθετου στρατιωτικού προσωπικού για να υποστηρίξουμε τη διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ, να βοηθήσουμε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα και να υποστηρίξουμε τη μετεγκατάσταση πρώην μελών του αφγανικού προσωπικού που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους υπηρετώντας στο πλευρό μας”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

“Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών, του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού και του πρώην αφγανικού προσωπικού είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους”, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Καμπούλ μέσα στις επόμενες ημέρες “εξηγείται από την αύξηση της βίας και την ταχεία επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στη χώρα”, υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Καναδάς στέλνει ειδικές δυνάμεις για την εκκένωση Καναδών πολιτών από την πρεσβεία της χώρας. Διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως η πρεσβεία ανέστειλε την λειτουργία της πριν λίγες ώρες.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν, επίσης, προσωπικό στο Κατάρ, προκειμένου να συνδράμουν το ΥΠΕΞ στην προσπάθεια επεξεργασίας των αιτήσεων Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τον αμερικανικό στρατό για έκδοση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ.

Βρετανοί τζιχαντιστές προσχωρούν στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Tζιχαντιστές από τη Βρετανία εισέρχονται παράνομα στο Αφγανιστάν για να μπουν στις τάξεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανώτερη στρατιωτική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα The Sun, έχουν υποκλαπεί τηλεφωνήματα τρομοκρατών οι οποίοι έχουν βρετανική προφορά.

«Έχουμε υποκλέψει συνομιλίες δύο Βρετανών ανδρών, πιθανότατα κάτω των 30 ετών, που μιλούσαν στο κινητό… Ο ένας είχε λονδρέζικη προφορά, αυτό που θα λέγαμε “προφορά του δρόμου”», αναφέρει η πηγή.

«Δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι. Είναι δύσκολο να πούμε πόσοι είναι», δήλωσε στο ίδιο μέσο πηγή ασφαλείας που έχει γνώση του θέματος.

Πιστεύεται ότι οι Βρετανοί τζιχαντιστές ταξιδεύουν στο Αφγανιστάν από περιοχές του Πακιστάν για να φτάσουν στα μέτωπα της μάχης.

«Πολλοί Βρετανοί και άλλοι ξένοι τζιχαντιστές ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να πολεμήσουν εκεί και σε ορισμένες περιπτώσεις για να εκπαιδευτούν, να οργανωθούν και μετέπειτα να ταξιδέψουν αλλού για το τζιχάντ» σημείωσε ο πρώην συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, ο οποίος ηγήθηκε των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Όσο περισσότερες κατακτήσεις έχουν οι Ταλιμπάν, τόσο περισσότερο θα ενθαρρυνθούν οι τζιχαντιστές να διαπράξουν επιθέσεις στις χώρες τους ή να κατευθυνθούν στο Αφγανιστάν», συμπληρώνει ο Κεμπ.

Επίσης, προειδοποιεί πως αν η χώρα – ή μεγάλο μέρος της – ελεγχθεί μόνιμα από τους Ταλιμπάν, θα γίνει ξανά καταφύγιο για τρομοκράτες όπως ήταν πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε στο χείλος μιας απειλής ισάξιας με αυτή του IK (Daesh) στο αποκορύφωμά του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.







πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top