GuidePedia

0

Παναγιώτης Νάστος
Νέα προσπάθεια φίμωσης των απόστρατων Τούρκων Αξιωματικών από το καθεστώς Ερντογάν

Είναι γνωστό το φοβικό σύνδρομο του Ερντογάν, όπου βλέπει παντού συνωμοσίες και πραξικοπήματα σε βάρος του, όπως είναι επίσης γνωστό ότι ο ΥΠΑΜ Ακάρ είναι "δελφίνος" για την διαδοχή του Ερντογάν.

Επίσης είναι γνωστή η σχετική δημόσια εμπλοκή υψηλόβαθμων απόστρατων Τούρκων Ναυάρχων και Στρατηγών καθώς και η ενυπόγραφη επιστολή τους αναφορικά με την διατήρηση του status των Στενών, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, με αφορμή διάφορες δηλώσεις και διαρροές περί του αντιθέτου, λόγω της δημιουργίας του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή η εμπλοκή είχε προκαλέσει κύμα συζητήσεων στην Τουρκία, που οδήγησαν σε δημοσκοπικό κατρακύλισμα του Ερντογάν, αλλά και φυλακίσεων κάποιων εκ των αποστράτων Αξιωματικών, από το καθεστώς της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 104 απόστρατοι Ναύαρχοι επέκριναν δημόσια τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ένα νέο κανάλι που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι η κατασκευή του νέου καναλιού θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, να εξοργίσει τη Ρωσία και να χάσει την ουδετερότητά της, καθιστώντας ασταθή την περιοχή.

Η σύμβαση αποσκοπεί στην αποστρατικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας με τον καθορισμό αυστηρών εμπορικών και ναυτικών κανόνων για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που οδηγούν στη Μεσόγειο.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στις παρατηρήσεις των απόστρατων Στρατηγών ή Ναυάρχων, χαρακτηρίζοντάς τους ως σημάδια της πρόθεσής τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τότε τους 104 απόστρατους Ναύαρχους με «υπαινιγμούς για πολιτικό πραξικόπημα» πριν ξεκινήσει έρευνα για αυτούς.

Από ότι φαίνεται το θέμα της κόντρας αποστράτων Αξιωματικών και Ερντογάν δεν έχει κλείσει. Το αντίθετο μάλιστα διαφαίνεται από την πρόσφατη κίνηση του Τουρκικού ΥΠΑΜ, το οποίο εξέδωσε υπόμνημα που προειδοποιεί τους απόστρατους Στρατηγούς και Ναύαρχους να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες παρατηρήσεις τους για πολιτικά ζητήματα, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ την Πέμπτη.

Το «Μνημόνιο για Αποστράτους» σημειώνει ότι τα μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ευθύνες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θητεία τους, προσθέτοντας ότι «ορισμένες παρατηρήσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ανοιχτή και κατάλληλη για εκμετάλλευση από άτομα και ομάδες με κακόβουλα κίνητρα».

Το μνημόνιο υπενθύμισε περαιτέρω στους απόστρατους Αξιωματικούς, τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που απαγορεύουν στο στρατιωτικό προσωπικό να κάνει δημόσιες παρατηρήσεις σχετικά με τα καθήκοντά του. «Πιστεύεται ότι ορισμένα γεγονότα ήταν ακούσια και θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Επίσης, υπενθυμίστηκαν άλλες απαγορεύσεις που ισχύουν βάσει του νόμου περί απαγορευμένων δραστηριοτήτων πρώην δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εργασίας σε περιοχές που σχετίζονται με τα προηγούμενα καθήκοντά τους για περίοδο τριών ετών μετά τη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του κώδικα, τα στρατιωτικά στελέχη μπορούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση μεταξύ έξι μηνών και τριών ετών εάν κάνουν δηλώσεις ή γράφουν άρθρα ή κάνουν δημόσιες παρατηρήσεις σε άλλα μέσα για στρατιωτικές υποθέσεις και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους λόγω των καθηκόντων τους χωρίς ειδική εξουσιοδότηση. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί εάν το έγκλημα διαπράττεται μέσω των ΜΜΕ.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το καθεστώς Ερντογάν φοβάται τις δημόσιες τοποθετήσεις των αποστράτων Αξιωματικών, αφού όπως διαπιστώθηκε αυτές φθείρουν δημοσκοπικά την Κυβέρνηση.

Επίσης το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός σέβεται την άποψη των αποστράτων Αξιωματικών τους οποίους έχει σε μεγάλη υπόληψη, ενδέχεται να έχει σοβαρή επίπτωση στις προσεχείς εκλογές, αν κάποιοι από αυτούς επιλέξουν να κατεβούν ως υποψήφιοι αντιπολιτευομένων κομμάτων, εισπράττοντας σε ψήφους τη λαϊκή δυσαρέσκεια, κατά του δίδυμου Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Ιδίως το κόμμα των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί θα κινδύνευε με καθίζηση στις προσεχείς εκλογές αν κάποιοι απόστρατοι Ναύαρχοι και Στρατηγοί κατέβαιναν στις εκλογές με το κόμμα του CHP του Κιλιντζάρογλου ή το IYI Party της Ακσενέρ.

Αυτοί είναι οι λόγοι που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να φιμώσει δια νόμου τους απόστρατους Αξιωματικούς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top