GuidePedia

0

    Κρατείται στην Κων/πολη -Διάβημα ΥΠΕΞ

Σε κατάσταση απορρύθμισης βρίσκεται το τουρκικό κράτος. Οι Τούρκοι πιστεύουν ακράδαντα πως έρχεται η στιγμή της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, κάτι που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την “ενιαία” Τουρκία.

Έχει προηγηθεί ήδη η Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ταυτόχρονα, το Κουρδικό Ζήτημα είναι ανοιχτό και ζωντανό όσο ποτέ άλλοτε.

Για το λόγο αυτό οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Είχαν πληροφορίες πως οι εικόνες λαοθάλασσας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο θα ήταν “εκκωφαντικές” για το τουρκικό κατεστημένο καθώς αρκετοί “Τούρκοι” βρίσκουν την πραγματική καταγωγή τους…

Του το ‘παν άλλωστε κατάμουτρα: “Σε θεωρούμε επικίνδυνο για την χώρα μας”.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά που θα εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης στην Παναγία Σουμελά.

Συνέλαβαν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος

Πριν λίγο, οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Οι Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα όπου την Κυριακή θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Aπό ώρα σε ώρα αναμένεται να απελαθεί ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Πληροφορίες του pontosnews.gr αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ παραμένει κρατούμενος μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι τουρκικές Αρχές θα απελάσουν τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη με πτήση στις 19:00 και προορισμό το «Ελ. Βενιζέλος».

Βέβαια, το ζήτημα με την κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη έχει ευρύτερες διαστάσεις λόγω του θεσμικού του ρόλου και με δεδομένο ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει «να υποστηρίξει με φυσική παρουσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να δώσει νέα ζωή στα μνημεία της Ορθοδοξίας στον Πόντο και την Μικρά Ασία».

Μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΕ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι πέρασαν τελικώς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας:

«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές».

Βαρυθυμιάδης: «Μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους»

Σε επικοινωνία που είχε το Thestival.gr μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης δήλωσε:
«Αυτή τη στιγμή με έχουν ακόμα στο κρατητήριο. Με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα με αφήσουν. Θα με απελάσουν από τη χώρα. Αν προλάβω την πτήση των 19:00 τότε στις 20:30 θα είμαι στην Αθήνα. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά ανησυχώ μήπως δεν δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας».

Μάλιστα, ο κ. Βαρυθυμιάδης μιλώντας στον status fm 107,7, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους».

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, φωτογραφίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.



Διάβημα Ελλάδας

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει:

«H Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μου, πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδη».


Απαγόρευσαν την είσοδο και σε άλλους Έλληνες πολίτες

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι ο κατάλογος των ανεπιθύμητων για τους Τούρκους προσώπων από την Ελλάδα, καθώς –σύμφωνα με πληροφορίες– στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο σε Έλληνες πολίτες που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, εκεί όπου ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για το τουρκικό κράτος βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Εντούτοις, τον γύρισαν πίσω από τα Ύψαλα, απαγορεύοντάς του να συνεχίσει το ταξίδι του· και αυτός είχε τελικό προορισμό την Παναγία Σουμελά.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσους άλλους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει η λίστα των Τούρκων. Παρά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιτράπηκε να εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης.

Είναι το δεύτερο περιστατικό απαγόρευσης σε λιγότερο από έναν μήνα, μετά από την περίπτωση της ακαδημαϊκού Ροζαλίας Ελευθεριάδου στις 14 Ιουλίου, και το τρίτο τους τελευταίους δυόμισι μήνες μετά την κράτηση για 48ώρες της δρ Μυροφόρας Ευσταθιάδου μαζί με τον ανήλικο γιο της, στις 28 Μαΐου.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η καταγγελία της Ροζαλίας Ελευθεριάδου ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν ήδη συντάξει σχετικό κατάλογο που περιλαμβάνει άγνωστο αριθμό Ελλήνων πολιτών στους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

Πηγές που μίλησαν στο pontosnews.gr αναφέρουν ότι η απαγόρευση ισχύει σε όλες τις πύλες εισόδου στην τουρκική επικράτεια.

επικράτεια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.






Δημοσίευση σχολίου

 
Top