GuidePedia

0

Απόστρατος Αξιωματικός ο αποστολέας της επιστολής στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν…
Η αποστολή της Αγίας Σοφίας

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Και εσείς όπως οι περισσότεροι Έλληνες όταν τους ρωτούν τον τόπο καταγωγής τους αρχίζουν την «την εξιστόρηση» από τον νομό, μετά περνούν στην πρωτεύουσα του νομού, μετά στην μεγαλύτερη πόλη, στο μεγαλύτερο χωριό και τέλος στο χωριό τους. Και εσείς γεννημένος στο Kasimpasa της Κωνσταντινούπολις, η καταγωγή σας είναι από την Ριζούντα (Rise) με το όμορφο βυζαντινό κάστρο, όχι μέσα από την Ριζούντα, το χωριό σας είναι η Ποταμιά (Potamya cay evi) περιοχή ανατολικά της Τραπεζούντας, αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Κατά ένα παράξενο τρόπο κ. Πρόεδρε τα χωριά μας βρίσκονται στον ίδιο παράλληλο με την διαφορά ότι το δικό μου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στο όρος Κερδύλια. Η οικογένειά μου δεν άλλαξε επίθετο όσο ήμασταν υποδουλωμένοι στους Οθωμανούς. Όταν ξεκίνησε η δική μας επανάσταση κατά των Οθωμανών έφυγαν από το Σούλι και εγκαταστάθηκαν στα Κερδύλια.

Αντίθετα η δική σας οικογένεια κ. Πρόεδρε άλλαξε επίθετο, ο προπάππους Τεγιούπ Μεμίς Μπακάτογλου, και θρησκεία, γιαυτό και ο παππούς σας και ο πατέρα σας στην ερώτησή σας αν είστε Λαζοί ή Τούρκοι σας έλεγαν «ότι όταν πεθάνεις ο προφήτης δεν ρωτάει ποια είναι η καταγωγή σου αλλά ποια είναι η θρησκεία σου».

Επίσης λόγω επαγγέλματος του πατέρα μου, δεν μεγάλωσα στο χωριό μου αλλά σε μια κωμόπολη, την Αξιούπολη του Κιλκίς, που οι περισσότεροι κάτοικοι της ήταν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα, υπερήφανοι Πόντιοι, πατριώτες δικοί σου κ. Πρόεδρε και αν δεν είχατε αλλαξοπιστήσει πολύ πιθανόν να ήμασταν και φίλοι αν και είστε μεγαλύτερος τέσσερα χρόνια.

Το πρόχειρο αυτό σημείωμα αυτό κ. πρόεδρε το γράφω σήμερα 29 Μάιου αυτή την ιστορική ημέρα για μας τους Έλληνες, για να σας πω ότι είναι μεγάλη μας τιμή που θα διαβάσετε το κοράνι στην Αγιά Σοφιά.

Τιμή γιατί το διαβάζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος δεν ξέχασε την βαθειά θρησκευτική καταγωγή του. Μέσα σας κ. Πρόεδρε φαντάζομαι πέρα από το κοράνι όλο και κάτι για την Αγία Σοφία θα μουρμουράτε. Σας θυμίζω ότι και το τέμενος που κτίσατε στην περιοχή της Ριζούντας το κτίσατε σε κορυφή. Κατά βάθος κτίζατε Αϊ Λιά (άγιος Ηλίας) που τα εκκλησάκια του κτίζονται σε κορυφές. Κύριε πρόεδρε νομίζετε ότι μας στεναχωρείτε, λάθος, η ιστορία είναι γραμμένη και δεν αλλάζει με το διάβασμα μιας προσευχής από το κοράνι στην Αγία Σοφία.
Εξ άλλου η αποστολή της Αγιά Σοφιάς αυτή είναι.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top