GuidePedia

0

Παρά τα λεγόμενα του Ερντογάν και την σκληρή στάση της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό...

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Αυτό φάνηκε στο άρθρο που έγραψε πριν μερικές ημέρες ο Ισραηλινός επιτετραμμένος Ρ. Γκίλαντ στην Άγκυρα και δεν ήταν ασφαλώς τυχαίο. Έγραψε για την ανάγκη να αναθερμάνθουν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Ένα πρώτο σημάδι αυτής της προσπάθειας φάνηκε χθες στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ασθένειας COVID19 με την μεταφορά ανθρωπιστικό-υγειονομικής βοήθειας από την Τουρκία στις ΗΠΑ με Ισραηλινό μεταγωγικό αεροσκάφος. Αν η προσπάθεια συνεχιστεί όπως επιθυμούν και οι ΗΠΑ (και υποστηρίζουν διάφορες δεξαμενές σκέψης) -και αν έχουν αποτέλεσμα τέτοιες κινήσεις- πολλά θα αλλάξουν για την Ανατολική Μεσόγειο…..κι για μία ακόμα φορά θα βρεθούμε απομονωμένοι….

Επίσης πρότεινε στρατιωτική συνεργασία για την αντιμετώπιση του ΄Ασαντ και της ριζοσπαστικής Σιιτικής Λιβανέζικης οργάνωσης ως και πολιτοφυλακής Χεζμπολλάχ. Δεν είναι τυχαίο, και το έχω επισημάνει πολλές φορές στα ΜΜΕ ότι στη νέα πολυπληθή Ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκάντς υπάρχουν υπουργοί και στρατιωτικοί εα που υποστηρίζουν πολύ τις επαφές με την Άγκυρα,ενώ και μέσα στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ο Τουρκικός “δάκτυλος επιρροής” είναι λίαν υπολογίσιμος (το γνωρίζω και σε προσωπικό επίπεδο).

Παράλληλα ας λάβουμε υπόψη ότι το Ισραήλ δεν θέλησε να συμμετέχει στην πρόσφατη τηλεσυνάντηση/τηλεδίασκεψη Ελλάδος-Κύπρου-ΗΑΕ-Αιγύπτου-Γαλλίας, ενώ Ισραηλινοί αναλυτές μου έλεγαν ότι “με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις επιτυχείς επιχειρήσεις των Τουρκικών drones σε Βόρειο Ιράκ-Ινλίμπ και Δυτική Λιβύη και ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις Ισραηλινές ανησυχίες για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα των Αγιατολλάχ της Τεχεράνης.’ Η Άγκυρα ενδιαφέρεται επίσης για τουρισμό,εμπόριο,ακαδημαϊκή συνεργασία, καθώς και εκπόνηση εργασιών για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.Προφανώς στοχεύει στο να πλήξει την όποια τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό χώρο ως και σε άλλους τομείς, ενώ υπάρχουν αρκετά “παράπονα από Ισραηλινής πλευράς για “καθυστερήσεις από την πλευρά μας στην υλοποίηση διαφόρων προτάσεων “

Παρά την σκληρή γλώσσα του Ερντογάν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραήμ Κάλιν, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας ‘είναι πολύ προσεκτικοί στο θέμα ή και δεν κάνουν καθόλου δηλώσεις’.Ο Ερντογάν έχει ταχθεί κατά της προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη/τμήματος της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ που προτείνει το περιβόητο Σχέδιο Τραμπ θέση με την οποία συμφωνούν σε συντριπτικό βαθμό με τον Τούρκο πρόεδρο οι Αραβικές και Μουσουλμανικές χώρες.

Μετά από μια δεκαετία, ,πτήση της Ισραηλινής El Al προσγειώθηκε στην Τουρκία για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, γράφει η Jerusalem Post.

Το αεροπλάνο Dreamliner προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 π.μ. χθες και φόρτωσε περίπου 24 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλισμού .
Η EL AL εκτελεί δύο πτήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς αυτήν την εβδομάδα και η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στις τουρκικές αρχές για άδεια πτήσεων σε τακτική βάση.
Το αεροπλάνο επέστρεψε στο Τελ Αβίβ από την Κωνσταντινούπολη πριν απογειωθεί για τη Νέα Υόρκη. Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ έχει μετατρέψει μερικά από τα αεροπλάνα του σε αεροπλάνα cargo καθ ‘όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top