GuidePedia

0

Με τη διπλωματία να τοποθετεί στο κάδρο κάθε κομμάτι στην σωστή θέση ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες που θα θωρακίσουν τη χώρα έναντι της ξεκάθαρης πλέον επεκτατικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία, οι Ένοπλες Δυνάμεις όλο το τελευταίο διάστημα λειτουργούν όπως απαιτείται, σαν το «μακρύ δόρυ» της εξωτερικής πολιτικής.

Μπορεί η γείτων χώρα να έχει υποσκάψει με πρωτοφανή τρόπο τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μέσω της Τουρκο-Λιβυκής συμφωνίας, με την οποία έχει επιχειρηθεί η εξαφάνιση Ελληνικών νησιών και υφαλοκρηπίδας, ωστόσο οι απαντήσεις από τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτάσει στην Άγκυρα.

Την στιγμή που η πολιτική ηγεσία του τόπου, διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι δεν χωρούν αμφισβητήσεις κατά των Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μια πληθώρα πράξεων έρχονται ως απαντήσεις στις προκλήσεις της γείτονος και δημιουργούν το πλέγμα εκείνο που εμπεριέχει την ασφάλεια την οποία εγγυώνται οι Ένοπλες Δυνάμεις. 

Και να θυμίσουμε την αποστολή του Οκτωβρίου της 340 Μοίρας με τρία F-16 στην Κύπρο. Έχουμε αναφερθεί με εκτενή ρεπορτάζ στο πως, που, γιατί κτλ. Είχαμε αναφερθεί επιπλέον στο «παράπονο» για κείνη την πτήση του κου. Ακάρ προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας κο. Παναγιωτόπουλο, όταν συναντήθηκαν στο ΝΑΤΟ. 

Όμως η πτήση εκείνη αποτελούσε ένα μόνο κομμάτι από το μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η Άγκυρα με την πτήση των «Αλεπούδων» συνειδητοποίησε ότι η αθόρυβη δουλειά που γίνεται στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τέτοια που της επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να εκτελέσει οτιδήποτε απαιτείται και δίχως τ’ αντίπαλα ραντάρ να «πιάσουν» το παραμικρό.

Ακολούθησε μπαράζ προκλήσεων, μια προσπάθεια για «ρελάνς», όμως και πάλι είδαν απέναντι ότι οι Έλληνες διαθέτουν τις γνώσεις, την γνώση, την πίστη, την ψυχραιμία ν’ απαντούν όπως ακριβώς αρμόζει.

Οι τελευταίες προκλήσεις και το τείχος…

Στο νέο «αφήγημα» η Άγκυρα αφού εργαλειοποίησε την δεμένη πισθάγκωνα κυβέρνηση της Λιβύης όπου προσπαθεί να κρατηθεί μέσω της Τουρκίας, επιχειρεί να προβάλει τη δυναμική της.

Το τουρκικό επιτελείο προσπαθεί να στηρίξει τις διπλωματικές κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν και ταυτόχρονα να προβάλει στρατιωτική ισχύ. Navtex, υπερπτήσεις ως την μέγιστη στρατιωτική κίνηση αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας, παραβιάσεις, αερομαχίες είναι η εικόνα των περίπου δέκα τελευταίων ημερών με μια τάση που δείχνει ότι ορισμένες φορές τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή.
Και πάλι οι προσπάθειες της Ελληνικής αεράμυνας , όπως λένε ανώτατες πηγές, δεν είναι η επίδειξη, αλλά η αεροπορική υπεροχή στον Ελληνικό ουρανό.

Την στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει όλους τους Νατοϊκούς κανονισμούς για το air policing- διότι η αναχαίτιση έτσι ξεκινά- η Τουρκία στέλνει τους ιπταμένους της με ρητές εντολές όχι μόνο να γράψουν την παραβίαση, αλλά να προκαλέσουν την αεροπορική εμπλοκή. Κι’ αν ο αντίπαλός τους, δηλαδή ο Έλληνας πιλότος, δεν μπει στον «πειρασμό», να τον προκαλέσουν περισσότερο με επικίνδυνους ελιγμούς οι οποίοι εμπεριέχουν πάντα τον κίνδυνο του ατυχήματος.

Οι Έλληνες αεροπόροι πάντως βλέπουν καθημερινά την αλήθεια με τα μάτια τους, καταλαβαίνουν που το πηγαίνουν οι εξ ανατολών συνάδελφοί τους και σημειώνουν ότι το λάθος δεν θα είναι Ελληνικό. Και στην θάλασσα η κατάσταση δεν διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον αέρα. Παρόμοιες οι προκλήσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να δίνει τη δική του μάχη και να στέλνει τα μηνύματα που απαιτούνται.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεγάλο τώρα διάστημα έχουν διαβάσει αρκετά καλά τις τουρκικές κινήσεις. Οι ψύχραιμες αντιδράσεις, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικές είναι εκείνες που λειτουργούν πυροσβεστικά την στιγμή που ο γείτονας κρατά το φιτίλι και το σπίρτο.

Η αφανής δουλειά είναι η ουσιαστική σημείωναν ανώτατες πηγές, αυτή που δεν αποδεσμεύει οποιαδήποτε πληροφορία προς εκμετάλλευση. Ίσως η εργαλειοποίηση της προβολής δραστηριοτήτων να λειτουργούσε αντίθετα, η οποία άλλωστε δεν ταιριάζει στην Ελληνική Δημοκρατία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top