GuidePedia

0

Οι διεθνείς προσπάθειες επίλυσης του λιβυκού ζητήματος περιπλέκονται από «εξωτερικούς παράγοντες» όπως τονίζουν οι ΗΠΑ.

Την στιγμή που η Γερμανία διοργανώνει μια νέα διεθνή σύνοδο-πιθανότατα τον Ιανουάριο- για τις εξελίξεις στην Λιβύη, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, η κατάσταση στην χώρα φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την διαφαινόμενη σύγκρουση συμφερόντων Τουρκίας – Ρωσίας στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV κατηγορεί την Μόσχα πως παρέχει στήριξη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος αμφισβητεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ενότητα της Λιβύης, Φαγεζ αλ Σαραζ με την οποία η Τουρκία υπέγραψε και το παράνομο μνημόνιο.

Σημειώνεται πως τελευταίος απολαμβάνει μέχρι στιγμής της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας. Ο δε Χαφτάρ έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης με στόχο την ανατροπή του προέδρου και έχει δεσμευτεί για την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τον ορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ο τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
ΗΠΑ: Εξωτερικοί παράγοντες τροφοδοτούν την σύγκρουση

Η Τουρκία πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν σκοπεύει να συμμετάσχει ή όχι στη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που διοργανώνει τη Τουρκία και ο Ερντογάν δηλώνει πως το θέμα θα εξεταστεί ανάλογα και με το ποιοι θα παρευρεθούν στην σύνοδο.

Στο μεταξύ την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον διεθνή διάλογο για την Λιβύη στο πλαίσιο των τριών σημείων που έχει εκπονήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, διαμήνυσε πως όλοι οι «εξωτερικοί παράγοντες» θα πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν την σύγκρουση στην Λιβύη.

Σε ερώτηση μάλιστα σχετική και με το μνημόνιο Τρίπολης-Άγκυρας τονίστηκε πως «Όλες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».
Πούτιν: Και με τον Σάρατζ και με τον Χαφτάρ

Ο δε Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πως «το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιος, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα».

Ανέφερε μάλιστα πως η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της ενώ πρόσφατα ο Πούτιν, είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Σάρατζ και με το στρατηγό Χαφτάρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη. Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, είπε ο Πούτιν, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια χώρα που ευημερούσε νωρίτερα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο προσέγγιζε ήδη ορισμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, να βρίσκεται σήμερα σε χάος, σε πλήρη διάλυση και ο εμφύλιος πόλεμος να μην σταματάει. Ποιος έχει δίκιο, ποιος ευθύνεται , είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να το καθορίσει κάποιος» δήλωσε ο Πούτιν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top