GuidePedia

0

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία στήριζε την ιδέα της τροποποίησης της συμφωνίας των Αδάνων του 1998 μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας αν οι δύο πλευρές το έκριναν αναγκαίο. «Αυτό είναι το υπάρχουν διεθνές νομικό πλαίσιο που έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων γεγονότων. Αν οι δύο πλευρές, στην πορεία των επαφών, θεωρήσουν αναγκαίο και αμοιβαία αποδεκτό να ξεκαθαρίσουν ή να τροποποιήσουν αυτή τη συμφωνία με όποιο τρόπο, αυτή θα είναι δική τους απόφαση, σίγουρα θα την αποδεχτούμε και θα τη στηρίξουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, επιπλέον σημείωσε ότι όλοι οι Κούρδοι που βρίσκονται στη Συρία πρέπει να καλύπτονται από το νέο συριακό σύνταγμα προκειμένου να διασφαλιστεί η απουσία οποιασδήποτε απειλής από συριακό έδαφος κατά της Τουρκίας. «Όλες οι κουρδικές δομές σε συριακό έδαφος πρέπει θα πρέπει να καλύπτονται σταθερά από τη συριακή νομοθεσία, το συριακό σύνταγμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράνομες ένοπλες ομάδες στο έδαφος της Συρίας και καμία απειλή για την ασφάλεια της Τουρκία» δήλωσε σε συνέντευξη μετά τις συνομιλίες με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν είχε σχέδια να φιλοξενήσει τις συναντήσεις ασφαλείας μεταξύ Συρίας και Τουρκίας εν μέσω της υπάρχουσας έντασης για την επιθετικότητα της Τουρκίας προς τον βόρειο γείτονά της. «Εκπρόσωπος της προεδρίας έχει ήδη σχολιάσει τις προγραμματισμένες επαφές μεταξύ Σύριων και Τούρκων αντιπροσώπων στο Σότσι. Δεν προγραμματίζουμε τέτοιες επαφές» δήλωσε.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αποχώρησης των στρατιωτών από τη Συρία. Η επιχείρηση αμέσως συγκέντρωσε την κριτική της διεθνούς κοινότητας, ενώ η Δαμασκός έκανε λόγο για κατάληψη. Η Ρωσίας, που στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την κλιμάκωση.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν σε «πάγωμα» της τουρκικής επιθετικότητας για 120 ώρες προκειμένου μέλη του YPG να αποχωρήσουν από την αποκαλούμενη ζώνη ασφαλείας, που η Άγκυρα σκοπεύει να ελέγχει μονομερώς. Ωστόσο, Άγκυρα και Κούρδοι φέρεται να παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία των Αδάνων έθετε τους όρους βάσει των οποίων η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Επίσης υποχρέωνε τη Δαμασκό να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους για δεκαετίες.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top