GuidePedia

0

Ενόχληση στη Λευκωσία για τις δηλώσεις Ντάνκαν πως δεν πρέπει να γίνονται γεωτρήσεις σε υπό αμφισβήτηση περιοχές. Χάρτες που εξαφανίζουν την υφαλοκρηπίδα Κύπρου - Ελλάδας από την Λευκωσία.

Εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Η δήλωση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό και προανήγγειλε πως «θα γίνουν τα δέοντα βήματα» προς το Λονδίνο, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Το Foreign Office προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τη θέση που διατύπωσε ο Ντάνκαν στην οποία επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office», αναφέρει το Foreign Office σε απάντησή του προς τον φιλοκύπριο Συντηρητικό βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάικ Φρηρ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο.

Οι τουρκικοί χάρτες που εξαφανίζουν τις υφαλοκρηπίδες Ελλάδας — Κύπρου

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, παρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες, χάρτες με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να πείσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη».

Δύο από τους χάρτες που παρουσιάστηκαν στους ξένους διπλωμάτες δημοσίευσε το CNNTurk.

Στον ένα χάρτη φαίνονται με κόκκινο τα σημεία όπου γίνονται εργασίες γεώτρησης και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα.


© Φωτογραφία: CNN Turk

O τουρκικός χάρτης που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου


© Φωτογραφία: CNN Turk
O τουρκικός χάρτης που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου

Στον άλλο χάρτη, με κίτρινο έχουν επισημανθεί τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία και ισχυρίζεται ότι είναι δικά της και με ροζ η περιοχή στην οποία το ψευδοκράτος «έδωσε άδεια» στην Τουρκία για έρευνες.


© Φωτογραφία: CNN Turk

Οι διπλωματικές ενέργειες της Λευκωσίας

Για την κατάσταση στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης. Η κυπριακή πλευρά, εξηγεί στους εταίρους της ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top