Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται οι αλληλοεκβιασμοί και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι βέβαιο ότι έχει σημειωθεί καν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην ακύρωση της συμφωνίας αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
Αν πιστεύει κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία αγοράς των S-400 είναι ένα γεγονός, που έχει υλοποιηθεί, όπως δήλωσε μόλις χθες ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αλεξέι Γιερχόβ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να αναβάλουν την εγκατάσταση μέχρι του χρόνου.
ΕΠΙΣΗΣ: Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, με μήνυμα προς το ίδιο πρακτορείο επιμένει ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει το ζήτημα μίας ενδεχόμενης καθυστέρησης στην παράδοση του συστήματος με τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μεγάλο αυτό ζήτημα στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε και ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, πρέπει κανείς να εμπιστεύεται όσα λέει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει κανείς ξεκάθαρες και σαφείς δηλώσεις, πρόσθεσε ο κ. Γιερχόφ. Θα έχει τον τελευταίο λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι «σκισμένος» στα δύο μεταξύ του κ. Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο συζήτησης με τους συνεργάτες του για να αποφασίσουν εάν πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία, τον Ιούλιο.
Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, αν η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S-400 τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία. Διαφορετικά, πως θα μπορούσε ο Αμερικανός πλανητάρχης να φτάνει στην Άγκυρα ταυτόχρονα με το ρωσικό σύστημα, το οποίο έχει κατασκευαστεί με βασικό στόχο να καταστρέφει τα αμερικανικά μαχητικά F-35, την …υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τις τελευταίες μέρες ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία.
Ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης πιστεύει ότι όσα συμβαίνουν στην Ιντλίμπ υπονομεύουν τις σχέσεις της Άγκυρας και της Μόσχας και πλήττουν τη συνεργασία τους, η οποία είναι στρατηγική. Στη συνομιλία τους, τη Δευτέρα, ο κ. Ερντογάν μίλησε και για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο προέδρων. Η υπόθεση της Συρίας θα μπορούσε να δώσει στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία, που πιθανότατα αναζητεί για να «σπάσει» τη συμφωνία για τους S-400. Θα ήταν μία πράξη «ηρωικής εξόδου». Την ίδια στιγμή η Μόσχα σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Η χθεσινή συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατέληξε σε επιτυχία, αν πιστεύει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις. Αρκετοί αναλυτές «βλέπουν» ήδη μία συνάντηση κορυφής των προέδρων της Αμερικής και της Ρωσίας το καλοκαίρι. Φανταστείτε να έβλεπε ο Ερντογάν και πέρα από τη …μύτη του και να προσκαλούσε τους δύο προέδρους να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους στην Τουρκία; Θα μιλούσαμε για διπλωματική…«κόλαση».
Στο μέτωπο των S-400 και των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία όλα είναι στον αέρα και η κατάσταση είναι πιο περιπλεγμένη παρά ποτέ. Έχουμε και λέμε:
Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι ζήτησε αναβολή της εγκατάστασης του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία. Αντίθετα επιβεβαιώνει ότι απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400.
Η Τουρκία έχει σιωπήσει αλλά επιβεβαιώνει ότι επιμένει σε σχηματισμό ομάδας εργασίας που υποτίθεται θα αποδείξει ότι οι S-400 δεν αποτελούν απειλή για τα F-35. Αντίθετα, οι Αμερικανοί δεν έχουν δεχθεί μέχρι της στιγμής την τουρκική πρόταση.
Το Κογκρέσο δεν δέχεται κουβέντα για εγκατάσταση των S-400 και των F-35 ταυτόχρονα στο τουρκικό έδαφος. Αντίθετα είναι πιο αποφασισμένο παρά ποτέ να εγγυηθεί ότι η ταυτόχρονη παρουσία των δύο συστημάτων δεν θα συμβεί ποτέ.
Μετά το τηλεφώνημα του Πούτιν και του Ερντογάν οι αναλυτές πιστεύουν ότι ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα στη Συρία. Ως αντάλλαγμα για την συνέχιση των διαδικασιών παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, η Ρωσία και ο Άσαντ έκαναν ένα βήμα πίσω στην πόλη Ιντλίμπ. Στην υπόθεση αυτής της κρίσης, όπως και όλων των προηγούμενων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, τη μεγάλη απόφαση θα λάβει ο κ. Ερντογάν.
Οπότε όσες υποθέσεις και αν κάνει κανείς, δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος. Η απόφαση της Ρωσίας να πωλήσει τους S-400 στην Τουρκία είναι στρατηγική και στοχεύει στη διάλυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Λόγω του κ. Ερντογάν, τα πράγματα για τη Ρωσία πάνε καλά, υπό την έννοια ότι η στάση της Τουρκίας έχει ταρακουνήσει το ΝΑΤΟ σε απίστευτο βαθμό.
Ποιο λόγο έχει ο κ. Πούτιν να δεχθεί την ακύρωση ή την αναστολή της αγοράς; Κανένα. Αντίθετα τον συμφέρει να συνεχίζεται αυτή η κρίση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δεχθεί εύκολα την ακύρωση της αγοράς των S-400, που έχει συνδεθεί με μεγαλύτερα οικονομικά πακέτα από τη Μόσχα προς την Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και θα αποφασίσει.
Με τα σημερινά δεδομένα τείνει να παραμείνει «δεμένος» στο άρμα της, καθώς έχει απωλέσει εντελώς την εμπιστοσύνη του προς την Αμερική, η οποία -όπως ισχυρίζεται- είναι πίσω από κάθε αντιτουρκική ενέργεια… Όμως, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι παίξε-γέλασε. Μπορούν να καταστρέψουν χώρες…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου