GuidePedia

0

Με ξεκάθαρα λόγια που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στη βόρεια Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια και τις αληθινές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου ο Αμερικανός πρώην αρμόδιος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους διορισμένος από τον Πρόεδρο Ομπάμα και από το σημερινό Πρόεδρο Ντράμπ, Brett H. McGurk «ξεμπροστιάζει» τα σχέδια της Τουρκίας στη Συρία. Υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο του οποίου τη σύλληψη είχαν ζητήσει στελέχη του ισλαμιστικού AKP, κόμματος του Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο που ο Brett H. McGurk στο διεθνούς φήμης περιοδικό Foreign Affairs η Τουρκία από το 2014 που οι ΗΠΑ τους ζήτησαν την βοήθεια για την αντιμετώπιση του ISIS στη Συρία έδειξε απροθυμία και άρνηση.

Μάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχους επισημαίνει στο άρθρο του ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Ερντογάν επανειλημμένως να ελέγξει τα σύνορα της χώρας του με τη Συρία και να αποτρέψει τις μετακινήσεις του ISIS προς και από τη Συρία μέσω των τουρκικών συνόρων.

Μπροστά σε αυτή την τουρκική αδιαφορία οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους Κούρδους της Συρίας και πιο συγκεκριμένα με την οργάνωση YPG, η οποία είχε υπερασπιστεί νωρίτερα την συνοριακή κουρδική πόλη Kobani απέναντι στις επιθέσεις του ISIS που εξαπολύονταν από την Τουρκία.

Αν και σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η οργάνωση YPG, η οποία μετέπειτα μετεξελίχθηκε στην αραβο-κουρδική στρατιωτική δύναμη SDF, δεν είχε κάποια άμεση σχέση με την κουρδική οργάνωση PKK που δρα στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση εισάκουσε τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το SDF και περιόρισε για ορισμένο χρονικό διάστημα την υλικοτεχνική της υποστήριξη προς την αραβο-κουρδική στρατιωτική δύναμη.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν τους Τούρκους να συνεργαστούν για την απελευθέρωση της πόλης Al Raqqah από το ISIS, αξιοποιώντας τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας.

Τελικά όπως εκτίμησαν οι Αμερικανοί, μια τέτοια συνδυασμένη επιχείρηση στην οποία θα συμμετείχαν αμερικανικές τουρκικές και δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα απαιτούσε την εμπλοκή τουλάχιστον 20.000 Αμερικανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τραμπ να εγκαταλείψει το σχέδιο τον Μάιο του 2017.

Έτσι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να απελευθερώσει την πόλη Raqqah ενισχύοντας τις δυνάμεις του SDF, δίνοντας τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και εφόδια, με την παράλληλη ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή εισβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην βόρεια Συρία η οποία ελέγχεται πρωτίστως από τους Κούρδους.

Και ενώ όλα αυτά που αναφέρει στο άρθρο του ο Brett H. McGurk είναι λίγο πολύ γνωστά, ο Αμερικανός πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχους αποκαλύπτει το πραγματικό σχέδιο του Ερντογάν για την ευρύτερη περιοχή της Γόνιμης Ημισελήνου, δηλαδή για τη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Brett H. McGurk, η εισβολή της Τουρκίας και των Ισλαμιστών συμμάχων της στο κουρδικό Καντόνι του Αφρίν δεν έχει να κάνει με κάποιο υπαρκτή και άμεση απειλή που προέβαλαν οι Κούρδοι της περιοχής αυτής κατά της Τουρκίας, αλλά με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, αδίκησε την Τουρκία στο εδαφικό ζήτημα, αφού περιόρισε σημαντικά την εδαφική έκταση της χώρας του και όρισε νέα και άδικα σύμφωνα με τον Ερντογάν για την Τουρκία σύνορα. Αυτό το λάθος, αυτή την «αδικία» επιθυμεί να διορθώσει ο Ερντογάν αξιοποιώντας ευκαιρίες όπως αυτή στην περίπτωση του Αφρίν, για να επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας σε αυτό που κατά τον Τούρκο Πρόεδρο είναι το φυσικό όριο της χώρας του.

Σύμφωνα με τον Brett H. McGurk ο Αμερικανός πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος έχει προσωπικά ακούσει τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η Τουρκία χρειάζεται μια «Ζώνη Ασφαλείας» μήκους 400 μιλιών από την περιοχή του Χαλεπίου της βόρειας Συρίας μέχρι και τη Μοσούλη του Ιράκ, δηλαδή τις παλιές Οθωμανικές επαρχίες στην Συρία και το Ιράκ.

Όπως επισημαίνει ο Brett H. McGurk, το 2016 ο Ερντογάν ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ στην περιοχή της Μοσούλης χωρίς την άδεια της επίσημης κυβέρνησης της Βαγδάτης, ενώ νέες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν αναπτύχθηκαν και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ.

Το επόμενο βήμα για τον Ερντογάν σύμφωνα με τον Brett H. McGurk είναι η επέκταση της «Τουρκικής Ζώνης Ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει στο Αφρίν κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία σε βάθος 20 μιλίων δηλαδή τη δημιουργία μίας ζώνης με μήκος 650 χλμ και σε βάθος 32 χλμ εκτοπίζοντας τον κουρδικό πληθυσμό από αυτή την περιοχή όπως έπραξε και στην περίπτωση του Αφρίν όπου 150.000 Κούρδοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Εάν οι ΗΠΑ αφήσουν τον Ερντογάν να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, καταλήγει στο άρθρο του ο Brett H. McGurk, τότε η περιοχή θα βιώσει μια νέα καταστροφή με πολλαπλές συνέπειες αφού μια τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία θα είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό προς τα νότια και το Ιράκ εκατομμυρίων Κούρδων, τη διάλυση του SDF της μοναδικής αξιόπιστης οργανωμένης φιλικής προς τις ΗΠΑ στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή και την δημιουργία ενός κενούς ισχύος το οποίο θα επιδιώξουν να το καλύψουν εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις όπως ο ISIS.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top