Tο επιχειρησιακό, οικονομικό και στρατηγικό υπόβαθρο που θα δημιουργήσει η συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ στα θέματα άμυνας, θα μπορούσε να αποτελέσει το υπόβαθρο και για πιθανή συνεργασία ή και ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ αν αυτό αποτελέσει μελλοντικά πολιτική απόφαση, αναφέρει στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υπουργός Άμυνας.
Σχολιάζοντας την αναφορά του Αμερικανού Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος ανέφερε πως όλα είναι πιθανά σε σχέση με την Κύπρο και το ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς αν η PESCO μπορεί να αποτελέσει προθάλαμο του ΝΑΤΟ απάντησε πως τα κριτήρια που θα πρέπει η Κύπρος να πληροί στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη PESCO μπορούν να αποτελέσουν μετέπειτα μετεξέλιξη ή να συνδεθούν με οποιοδήποτε πιθανό αίτημα.
«Με απόλυτη συνείδηση λέω ότι η ένταξη μας στη PESCO έχει αποκλειστικό σκοπό να προσφέρουμε εντός της ΕΕ. Στα ζητήματα που απασχολούν την PESCO. Για παράδειγμα έχει αναφερθεί η οικονομική συνεισφορά που ζητεί το ΝΑΤΟ, 2% του ΑΕΠ. Παρόμοια και τα ίδια κριτήρια τίθενται και για την PESCO. Το υπόβαθρο είναι εκεί και αν αποφασίσουμε σε οποιοδήποτε στάδιο τότε θα είμαστε έτοιμοι γιατί θα είμαστε εναρμονισμένοι με τα κριτήρια της PESCO», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση κατά πόσο στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων για τη νέα αμερικανική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθύμισε πως επί του παρόντος πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και όχι πολιτική απόφαση, όμως διευκρίνισε πως με βάση τις συγκυρίες ευνοεί τα συμφέροντα της ΚΔ.
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Αεροναυτική επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» έχει βαπτίσει ο Ερντογάν την αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας στην άσκηση αυτή ένα σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα, με σκοπό να αμφισβητηθεί η ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα απέστειλε το τουρκικό υποβρύχιο TCG Sakarya στην κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά στο λιμάνι της Κερύνειας.
Το εν λόγω υποβρύχιο TCG Sakarya, είναι ανοικτό για επίσκεψη στο κοινό της περιοχής αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υποβρύχιο έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε πολεμικές συνθήκες για 50 ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στο πλαίσιο της άσκησης «Μεσογειακή Ασπίδα», το υποβρύχιο TCG Sakarya θα παραμείνει στο λιμάνι της Κερύνειας μέχρι την 21 Απριλίου.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι στα πλαίσια αυτής της διαρκούς άσκησης, οι Τούρκοι προκάλεσαν το ελικόπτερο του Έλληνα Α/ΓΕΣ χθες, ενώ το ίδιο είχαν πράξει και με το ελικόπτερο του Έλληνα Πρωθυπουργού πριν μερικές ημέρες.
Η Τουρκία με την αποστολή φρεγατών, υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης αμφισβητεί σε μόνιμη βάση ελληνικά και ελληνο-κυπριακά εθνικά ζωτικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο .
Μάλιστα Τούρκος Α/ΓΕΝ είχε περιγράψει την όλη επιχείρηση ως ζωτικής σημασίας, η οποία έχει σαν στόχο την επιβολή κυριαρχίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το ΝΑ Αιγαίο, συνδέοντας την με την εξόρυξη φυσικού αερίου και τον αγωγό East Med.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν ωστόσο αυτά που αναφέρει ο Τούρκος Α/ΓΕΝ παλαιότερα για τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Ασπίδα της Μεσογείου» τονίζοντας ότι: «η εν λόγω περιοχή, στο πλαίσιο της «Ασπίδας της Μεσογείου» ελέγχεται συνεχώς με συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης εγκατεστημένα στην ξηρά, ενώ πλέουν στην περιοχή, φρεγάτες, καταδρομικά, περιπολικά σκάφη και υποβρύχια νέου τύπου. Στην «Ασπίδα της Μεσογείου» χρησιμοποιούνται ακόμα και συστήματα αέρος – θαλάσσης».
Επίσης σήμερα , ο διευθυντής του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Emeten Gözügüzell, ανέφερε για το θέμα ότι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα, ενθάρρυναν την δημιουργία μιας συμμαχίας κατά της Τουρκίας με την προώθηση των δραστηριοτήτων του Ισραήλ. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ζήτημα επιβίωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα συμφέροντα της»,είπε ο ίδιος.
Ο Δρ Emeten Gözügüzell, αξιολογώντας την διασύνδεση και μεταφορά ρεύματος με δίκτυο καλωδίων και τον αγωγό φυσικού αερίου Εast μed στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δεν έχουν την έγκριση της Άγκυρας.
Ο Δρ Gözügüzelli ανέφερε ότι η νέα ενεργειακή και αμυντική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ, είναι κρίσιμη, εύθραυστη και ανοιχτή σε αλλαγές.
Ο ίδιος συνέχισε το παραλήρημα του που αποτελεί επίσημο τουρκικό αφήγημα λέγοντας: «Η Τουρκία, έχει την δική της ακτογραμμή στη Μεσόγειο που είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό καθιστά δυνατόν να έχουμε περισσότερες από μία περιοχές στην Α.Μεσόγειο οι οποίες μας ανήκουν. Η άδεια για στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή , μαζί με κινήσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, ακόμα και από παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να λάβουν υπόψιν την Τουρκία και να έχουν την έγκριση της».
Ο Gözügüzell συνεχίζοντας τόνισε ότι αυτά αποτελούν θέματα ασφάλειας και επιβίωσης για την Τουρκία και δήλωσε ότι όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται και έχουμε τα ακόλουθα συμπεράσματα:
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Αίγυπτος , η Κύπρος, το Ισραήλ, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Συρία, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, κινούνται κατά της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ ως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ παρατηρούμε αλλαγή γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών δεδομένων. Ως εκ τούτου, όλα τα σενάρια στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι απαραίτητα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ως ζητήματα ασφαλείας και επιβίωσης για την Τουρκία. Η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών όλων αυτών των χωρών στην Α.Μεσόγειο», κατέληξε ο ίδιος.
Έτσι επιβεβαιωνόμαστε ότι Τούρκος ανώτατος αξιωματικός ε.α.αναλυτής και σύμβουλος του τουρκικού ΥΠΑΜ Yusuf Alabarda, επισημαίνει την πολύ έντονη κινητικότητα από πλευράς Δύσης-ΗΠΑ, με κύριο στόχο την ίδια την Τουρκία, ενώ ο ίδιος «βλέπει» στην Ανατολική Μεσόγειο ένα τυφώνα πολέμου που έρχεται».
Ποιος είναι ο νέος στρατιωτικός άξονας των ΗΠΑ στην περιοχή;
Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτο διενεργούν ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση το θέμα είναι το πώς αξιολογούνται αυτές οι δραστηριότητες από την Τουρκία;
«Σε αυτό το σημείο, μόνο οι πύραυλοι S-400 θα μπορέσουν να δώσουν την λύση με την κατάλληλη τοποθέτηση, τόσο στην Α.Μεσόγειο όσο και στη Συρία», απάντησε ο Τούρκος στρατηγός ε.α.
«Η τοποθέτηση αυτού του υπερόπλου σε κατάλληλα σημεία μπορεί να λύσει το πρόβλημα με μια έκφραση ανωτερότητας», τόνισε ο Alabarda, «αλλιώς θα γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι ισχυρή χώρα», τόνισε ο ίδιος.
«Έρχεται ένας τυφώνας πολέμου», δήλωσε ο Alabarda.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο διενεργούνται πολλά σχέδια και δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα, που συντελούν όμως λόγω διαφωνιών σε έναν επικείμενο τυφώνα πολέμου. Ως κοινωνία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι επειδή έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις. Είτε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε για πάντα τις ΗΠΑ, είτε θα δημιουργήσουμε de facto την δική μας πολιτική μια και θα είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα», κατέληξε ο ίδιος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου