GuidePedia

0

Πρωταγωνίστρια στην επίθεση πριν από λίγες ώρες των ινδικών Mirage 2000 κατά στόχων που το Δελχί αποκαλεί τρομοκρατικούς είναι η αποκαλούμενη «Γραμμή Ελέγχου» ή LoC (Line of Control), η γραμμή αντιπαράθεσης που χωρίζει τις ζώνες υπό πακιστανικό και ινδικό έλεγχο στο Κασμίρ (το πρώην πριγκιπάτο του Jammu and Kashmir).



Η γραμμή αυτή αντικατοπτρίζει την διάταξη που είχαν οι δυνάμεις των δυο χωρών στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 1971 για τον έλεγχου του πρώην πριγκιπάτου. Αν και δεν πρόκειται για διεθνή αναγνωρισμένα σύνορα, είναι de facto η οριοθέτηση των πακιστανικών και ινδικών εδαφών και καταλήγει νότια στα επίσημα διεθνή σύνορα των δυο χωρών.



Οι αψιμαχίες των στρατιωτικών δυνάμεων Πακιστάν και Ινδίας που αντιπαρατίθενται εκατέρωθεν της LoC είναι συχνές όλα αυτά τα χρόνια με μονομαχίες πυροβολικού και επιδρομές ειδικών δυνάμεων. Ιδιαίτερη όμως έξαρση της έντασης υπάρχει από την περίοδο 2016-2017 με αναταραχή στον τοπικό ισλαμικό πληθυσμό του ινδικού τομέα που κατηγορούσε τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας για τον θάνατο του Burhan Muzaffar Wani, ενός εκ των ηγετών της ισλαμιστικής οργάνωσης Hizbul Mujahideen που δρούσε στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Ινδία η τελευταία υποστηριζόταν από το Πακιστάν στη διεξαγωγή ένοπλου αγώνα στο ινδικό Κασμίρ. Στον απόηχο των ταραχών και του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στην περιοχή, τον Σεπτέμβριο του 2016 η οργάνωση Jaish-e-Mohammed («Μαχητές του Μωάμεθ), ξεκίνησε σειρά επιθέσεων κατά ινδικών στόχων μέσα στο Κασμίρ, με το πρώτο αιματηρό περιστατικό τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η Jaish-e-Mohammed πήρε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση κατά ινδικής φάλαγγας στην Lathpora που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 39 Ινδών αστυνομικών. Η επίθεση της ινδικής αεροπορίας νωρίτερα σήμερα φέρεται να έγινε κατά στρατοπέδου της Jaish-e-Mohammed στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, αλλά ήταν κυρίως η ινδική απάντηση στο περιστατικό της 14ης Φεβρουαρίου.



πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top