GuidePedia

0

Πώς του την έφερε έτσι του Προέδρου ο φίλος του ο Μουσταφά Ακιντζί! Ύπουλα. Μπαμπέσικα. Τούρκικα. Έκανε δηλώσεις μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, κι έστησε θεατρικό σενάριο: Στο Κραν Μοντάνα, λέει, ενώ η διαδικασία έβαινε προς κατάρρευση ο Νίκος Αναστασιάδης προσέγγισε τον Τσαβούσογλου, «μέχρι σήμερα από τον δικό μου στόμα δεν βγήκε», αλλά τώρα «πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το πω», ο κ. Αναστασιάδης του είπε ότι «η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν είναι έτοιμη για τον διαμοιρασμό της εξουσίας και πλέον πρέπει να έρθει στην ατζέντα μια λύση δύο κρατών».

Του Άριστου Μιχαηλίδη

Φυσικά, ο Πρόεδρος εξανέστη και είπε με το θυμωμένο του ύφος πως τον απατά η μνήμη του τον Ακιντζί, μα η ουσία είναι αλλού: Πρώτον, να μάθουν να προσέχουν οι πολιτικοί μας τι λένε στους Τούρκους, όποιοι κι αν είναι, ακόμα κι αν είναι αυτοί με τους οποίους νομίζουν ότι έχουν μαζί τους κοινό όραμα και κοινή γλώσσα, ακόμα κι αν ήπιαν μαζί τους ζιβανία, πήγαν θέατρο, πήγαν στο Νταβός, πήγαν σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κι έκαναν διάφορα κοινά χάπενινγκ μετρώντας τα άστρα του Άιντα σε ρομαντικές βραδιές, δεν πρέπει να ξεχνούν ούτε δευτερόλεπτο ότι είναι Τούρκοι, κατέχουν τη μισή πατρίδα μας και ό,τι κάνουν το κάνουν με έναν και μοναδικό σκοπό: Να νομιμοποιήσουν την κατοχή.

Δεύτερον, αν είναι εντελώς ψέμα αυτό που λένε κι αν ο Πρόεδρος ούτε και σαν υπαινιγμό δεν είπε όσα του καταλογίζουν ότι είπε, να κάτσουν οι δικοί μας να μελετήσουν με σοβαρότητα γιατί τα λένε αυτά, πού αποσκοπούν, πού μας καθοδηγούν. Γιατί το σίγουρο είναι πως δεν τα λένε τυχαία και άσκοπα.

Επί της ουσίας, εδώ και καιρό στήνουν σενάρια βασισμένα στην ταϊβανοποίηση των κατεχομένων. Δηλαδή, όχι σε λύση δύο κρατών, αλλά σε μια διευθέτηση πριν από τη λύση, μέσω της οποίας το ψευδοκράτος θα αρχίσει να έχει συναλλαγές πρώτα με την Κυπριακή Δημοκρατία και μετά με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς να αναγνωριστεί ως κράτος.

Εμπορικές σχέσεις με απευθείας συναλλαγές, πολιτικές με άνοιγμα γραφείων που δεν θα ονομάζονται πρεσβείες αλλά αντιπροσωπείες σε διάφορες χώρες, αθλητικές, πολιτιστικές κ.λπ. Αυτό συμβαίνει με την Ταϊβάν, αυτό είχε γίνει και με την Παλαιστίνη.

Προτάσσουν τη λύση δύο κρατών, αλλά στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν θέλει λύση δύο κρατών. Γιατί πολύ απλά αυτό δεν εξυπηρετεί τον πραγματικό στόχο της για έλεγχο όλης της Κύπρου. Αυτό επιτυγχάνεται με μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή με μια λύση συνομοσπονδίας, όπου οι Τουρκοκύπριοι θα νομιμοποιήσουν δικαιώματα ελέγχου του κοινού κράτους και μέσω αυτών η Άγκυρα θα ελέγχει όλη την Κύπρο.

Δύο ανεξάρτητα κράτη σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσουν λόγο στις ελεύθερες περιοχές, προπάντων, αν το κράτος των Ελληνοκυπρίων θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το κράτος των Τουρκοκυπρίων όχι.

Να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΕ αποκλείεται να δεχθεί ένταξη δύο κυπριακών κρατών. Επίσης, λύση δυο κρατών σημαίνει και διαχωρισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πώς θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο αφού οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα βρίσκονται στη θάλασσα που λογικά και γεωγραφικά θα ανήκει στη νότια Κύπρο;

Γιατί, όμως, μιλούν για λύση δυο κρατών αφού δεν τους εξυπηρετεί; Διότι, η ΔΔΟ που τους εξυπηρετεί είναι αυτή που θα έχει το περιεχόμενο που οι ίδιοι αξιώνουν κι εμείς απορρίπτουμε.
Πρέπει να δεχθούμε όλα όσα μας προτείνουν για να πετύχει ο στόχος. «Αυτό που επιδιώκουν ένα είναι: να ελέγξουν ολόκληρη την Κύπρο και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», είπε προψές ο Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στο Ακιντζί και στον Τσαβούσογλου. Ο Αναστασιάδης, όχι ο Νικόλας, όχι ο Λιλλήκας ή ο Σιζόπουλος ή ο Περδίκης ή η Θεοχάρους.

Ο Αναστασιάδης, που πριν αντιληφθεί τι επιδιώκουν οι Τούρκοι έλεγε για όλους αυτούς: «Δεν πρόκειται να γίνω συνεργός σε μια προσπάθεια, δυστυχώς κάποιων, που ενδεχόμενα διαφωνούν με την επιλογή της λύσης, να καταστρέψουν τη διαδικασία» (3/2/16). Λοιπόν, να ελέγξουν ολόκληρη την Κύπρο μέσω λύσης δυο κρατών δεν μπορεί να γίνει.

Οπότε, είτε με την Ταϊβανοποίηση θα συνεχίσουν να απομυζούν τα κατεχόμενα και το πρόβλημα θα παραμένει ανοικτό μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, είτε υπό την απειλή των δύο κρατών θα μας κάνουν να τους εκλιπαρούμε να μας επιτρέψουν να δεχτούμε τους όρους τους για τη ΔΔΟ. Ήδη, κάποιοι, το κάνουν…
Φιλελεύθερος

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top