GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Τουρκική φρενίτιδα μετά την υπογραφή του East Med εν αρχή από Κύπρο και Ισραήλ και με την Ελλάδα να εντάσσεται λίγη ώρα αργότερα καθώς πάλι τουρκικά μαχητικά πέταξαν στο Καστελόριζο και οι παραβιάσεις του ΕΕΧ είναι δεκάδες.

Σήμερα μόνο οι πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος είναι μέχρι τώρα 11! Ενώ είχαμε 20 εξόδους ελληνικών μαχητικών οι οποίες αντιμετώπισαν τα 24 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη!

Σε έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προχωρά η Αθήνα μετά την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Αιτία των τουρκικών αντιδράσεων δεν ήταν τόσο οι δηλώσεις Καμμένου-Αποστολάκη αλλά η σημερινή επίσημη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού που παρακάμπτει την Τουρκία, περνάει από την ελληνική ΑΟΖ και καταλήγει στην Ιταλία.

Ένας αγωγός ο οποίος καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και θα «γεμίζει» από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου τα οποία νομίμως ανήκουν σε Ελλάδα-Κύπρο και Ισραήλ.

Η Τουρκία επιχειρεί να εκφοβίσει τα δύο ελληνικά κράτη θεωρώντας τα ως αδύναμους «κρίκους» και πιστεύοντας πως το Ισραήλ δεν θα επέμβει υπέρ τους σε μια διένεξη μακριά από τα σύνορά του.

«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι πλέον στρατηγικού χαρακτήρα και επεκτείνεται συνεχώς»

Ο στόχος της συνεργασίας είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιέιται στο Ισραήλ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. «Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και μάλιστα στην Κνωσό, η οποία -όπως εξήγησε- είναι μία πολύ σημαντική πόλη του αρχαίου, μινωικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι το νησί της Κρήτης είναι ένα νησί συνεργασίας και συνανάπτυξης, καθώς από εκεί θα περνά ο αγωγός East Med, συμπλήρωσε.

Η Τουρκία όμως τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση ώστε με την απειλή ενός πολεμικού επεισοδίου να επιχειρήσει να διακόψει τα σχέδια του άξονα Ελλάδα-Κύπρου-Ισραήλ

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις του ΕΕΧ σε 107 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 15 τουρκικά αεροσκάφη μόνο τη Δευτέρα σε Βορειοανατολικό Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και ένα CN-235) προέβησαν επίσης σε 24 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες, το Μακρονήσι και τη νήσο Ανθρωποφάγοι, νότια των Φούρνων Ικαρίας.

Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σήμερα είχαμε μετά τις υπερπτήσεις σε Μεγίστη, Ρω, Οινούσσες και Παναγιά, εκ νέου για τρίτη φορά υπέρπτηση πάνω από την νήσο Μεγίστη.

Νωρίτερα το πρωί τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σχηματισμός δυο τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε στις 11.25 πάνω από την Μεγίστη. Ενώ είχαν ξεκινήσει για πρώτη φορά τις υπερπτήσεις στο Κατελόριζο 8 λεπτά μετά την αναχώρηση του Πάνου Καμμένου με ελικόπτερο και συνέχισαν με παραβιάσεις πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών και ακόμα δεν έχει τελειώσει η μέρα.

Οι τουρκικές προθέσεις φάνηκαν από νωρίς καθώς στα νοτιοδυτικά, κοντά στα Δωδεκάνησα υπήρχε ιπτάμενο τάνκερ και 8 μαχητικά. Προφανώς, προετοιμάζονταν για τις παραβιάσεις που ακολούθησαν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top