GuidePedia

0

Δια στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή τουρκική εκπομπή ο κ. Τσαβούσογλου.

Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή κατέκρινε την κυβέρνηση για αυτή την εξαγγελία Κοτζιά, λέγοντας αφενός ότι τέτοιες ανακοινώσεις δεν γίνονται στο πόδι, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι μια τέτοια απόφαση, με αρχή εφαρμογής από το Ιόνιο είναι σαν αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ειδικού καθεστώτος στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Εκτιμάται ότι η κλήση του Έλληνα πρέσβη έγινε μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Με τις δηλώσεις αυτές ο Τσαβούσογλου ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας. Η Τουρκία θέλει μια Ελλάδα μειωμένης κυριαρχίας η οποία πριν προβεί στην παραμικρή κίνηση θα πρέπει να ρωτά την Άγκυρα! Η Τουρκία επιδιώκει την φινλανδοποίηση της Ελλάδας αρνούμενη και την τμηματική έστω επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αν και το διαβόητο Casus belli που μας έχει επιβάλει αφορά την επέκταση στα 12 ν.μ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top