GuidePedia

0

Το σχέδιο του Erdogan είναι η αποκατάσταση της «οθωμανικής αυτοκρατορίας». Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να συρρικνωθεί το εμπορικό του έλλειμμα και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό
Τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομία της Τουρκίας από τις αμερικανικές κυρώσεις, πυροδότησαν ένα τεράστιο κύμα πωλήσεων στην τουρκική λίρα, αυξάνοντας ήδη το υψηλό ρεκόρ του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο σήμερα είναι το ήμισυ των εισαγωγών ενέργειας.
Το 2017 ανήλθε σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο του 2016.
Αλλά ο Erdogan είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα πολιτικά κυρίαρχο κράτος.
Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξασφαλίσει ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία μπορεί να γίνει μέσω της κατοχής πετρελαϊκών πεδίων στο Kirkuk και της απόκτησης των πεδίων αερίου της Κύπρου, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του το Gefira.
Πέρυσι η Τουρκία κατανάλωσε πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Οι ενεργειακές δαπάνες αυξήθηκαν από 27,16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 37,19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, που αποτελούν το 50% του εμπορικού ελλείμματος.



Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα, ενώ το 75% της αξίας του θα είναι εισαγωγές ενέργειας.
Η μέση ετήσια τιμή βαρελιού το 2017 ήταν 54 δολάρια, και φέτος το μέσο κόστος είναι περίπου 70 δολάρια, και η τιμή θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Όλα αυτά είναι ένα κτύπημα στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με το Gefira.
Για να εξουδετερώσει τον αρνητικό ισολογισμό, ο Recep Erdogan θα λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία.



Αυτό, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αναταραχή στην περιοχή. Το Kirkuk, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στην κουρδική αυτόνομη περιοχή στο βόρειο Ιράκ.
Το ιρακινό Κουρδιστάν ανέλαβε τον έλεγχο τους το 2011 και αποφάσισε να συνδέσει το Kirkuk με τον υπάρχοντα αγωγό προς το Ceyhan για να παρακάμψει τη Βαγδάτη και να πουλήσει ιρακινό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά χωρίς τη συγκατάθεση των ιρακινών αρχών.



Αφού το ιρακινό τμήμα του αγωγού Kirkuk-Ceyhan είχε αναληφθεί από το ISIS και καταστράφηκε εν μέρει, οι κουρδικές αρχές δημιούργησαν ένα δίκτυο μεταφοράς αγωγών και έτσι μπορούσαν να εξάγουν 300.000 βαρέλια ημερησίως στην Ανατολία.

Τον Οκτώβριο του 2017 η περιοχή ανακαταλήφθηκε από τον ιρακινό στρατό.
Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει μια νέα γραμμή μεταφοράς από το Κιρκούκ στα σύνορα της Τουρκίας (περίπου 350 χλμ.), όπου θα συγχωνευθεί με την υπάρχουσα πετρελαϊκή υποδομή που οδηγεί στο Τσεϊχάν.

Τόσο η ιρακινή όσο και η κουρδική αρχή θέλουν να είναι η Τουρκία ο μεγαλύτερος καταναλωτής του εν λόγω πετρελαίου, αλλά ο Erdogan έχει μια διαφορετική στρατηγική σε αυτόν τον τομέα.
Τα πετρελαϊκά πεδία του Κουρδικής περιοχής μπορούν να παράγουν μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, που ισοδυναμεί με την τουρκική ζήτηση.

Το 2016 ο Erdogan δήλωσε: "Αν οι κύριοι επιθυμούν κάτι τέτοιο, ας διαβάσουν τον Misak-i Milli για να κατανοήσουν τι σημαίνει για μας ο τόπος".
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν σε σύμφωνο του 1920 με σφραγίδα του Οθωμανικού Κοινοβουλίου που ορίζει τα Kirkuk και Mosul ως τμήματα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θέλει να ανακτήσει τις περιοχές αυτές που χάθηκαν το 1926 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Άγκυρας, η οποία ρύθμιζε τα σύνορα με το Ιράκ, το οποίο ήταν τότε μια βρετανική αποικία.
Η συμφωνία που υπογράφηκε το 1926 ορίζει ότι παρόλο που οι περιοχές δεν ανήκουν στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει στρατιωτική δράση σε περίπτωση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Έτσι, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιράκ είναι το πρόσχημα του Erdogan για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Κουρδιστάν.
Τον Αύγουστο του 2018, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε μέτρα για να σώσει την περιοχή του Ιράν, Qandil (και ενδεχομένως το Sinjar), θεωρώντας το «φωλιά τρομοκρατίας».
Έλαβε τη μορφή της επιχείρησης Tiger Shield, σκοπός της οποίας ήταν να καταπολεμήσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) με έδρα και βάσεις κατάρτισης στο Βόρειο Ιράκ.
Τόσο η Άγκυρα όσο και η Βαγδάτη το αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί και τις δύο χώρες.

Έτσι, η Τουρκία δημιούργησε 11 στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν και διπλασίασε τον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονται εκεί.
Ωστόσο, οι ιρακινές αρχές φοβούνται την αυξανόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος.


Ο χάρτης της Τουρκίας σύμφωνα με το Οθωμανικό Κοινοβούλιο, 1920, που χαρακτηρίζει τη σημερινή περιοχή του Κουρδιστάν, τη Μοσούλη, το Συριακό Κουρδιστάν, το Αλέππο, τμήματα των Βαλκανίων και τον Καύκασο ως τουρκικό έδαφος

Ενώ δεν υπάρχει άμεση απαίτηση του Kirkuk, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ότι η ενσωμάτωσή του στην οικονομική της σφαίρα ή η δημιουργία ενός υποτελούς πολιτειακού κράτους του Τουρκμενιστάν θα λύσει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών προβλημάτων της.
Ωστόσο, ο Erdogan ξέρει ότι χρειάζεται χρόνο για να επιτύχει το στόχο του.

Άλλωστε, ο ηγέτης του Ιρακινού Μετώπου του Τουρκμενιστάν (ITF) δήλωσε τον περασμένο μήνα υπέρ της Τουρκίας: "Μια επίθεση εναντίον της Τουρκίας αποτελεί επίθεση σε όλη την περιοχή του Τουρκμενιστάν.
Παράλληλα, η Τουρκία με το πρόσχημα ότι ορισμένες περιοχές της παράκτιας θαλάσσιας ζώνης στην Κύπρο (όπως το Block 3) εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της εξαρτημένης από την Άγκυρα Τουρκοκυπριακής κυβέρνησης προτίθεται να εξαγάγει φυσικό αέριο από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου

Στις αρχές του έτους το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε το ιταλικό πλοίο του ομίλου Eni να λειτουργήσει στην κυπριακή οικονομική ζώνη, με τον Erdogan να εξαπολύει προειδοποιήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.
Η στάση του προέδρου της Τουρκίας επιβεβαιώνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου και την εντατικοποίηση των ασκήσεων.
Στις αρχές του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει τη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο το φθινόπωρο καθώς η χώρα είχε ήδη αγοράσει μια πλατφόρμα.

Η σύγκρουση στον τομέα αυτό είναι αναπόφευκτη.

Ο πρόεδρος Erdogan προειδοποίησε την Κύπρο και τις διεθνείς εταιρείες εξερεύνησης φυσικού αερίου ότι η παραβίαση των τουρκικών συμφερόντων θα έχει κακές συνέπειες.
Αν όμως η Άγκυρα αναλάβει τα κυπριακά οικόπεδα, το Ισραήλ θα βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου, η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα σε αυτόν τον τομέα, με τα στρατεύματά της να βρίσκονται εκεί.

Άλλωστε, τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Άγκυρα δεν έχει προσκληθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση καλών σχέσεων με το Κατάρ είναι απαραίτητη για την Τουρκία.
Τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ είναι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και λέγεται ότι η σύνδεση του Κατάρ με τις χώρες του Κόλπου αφορά τη βοήθειά του στην αδελφότητα.
Η Άγκυρα και η Ντόχα είναι στρατηγικοί εταίροι σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Το Κατάρ ήταν που προμήθευσε την Τουρκία με 1,5 δισεκατομμύρια τόνους LNG, ενώ η Άγκυρα είναι σημαντικός και φυσικός σύμμαχος ασφαλείας του Κατάρ.

Ως μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2014, η Τουρκία δημιούργησε στρατιωτική βάση στο Κατάρ και μετά την κρίση του Περσικού Κόλπου το 2017 αποφάσισε να αυξήσει το σώμα του υπάρχει.
Και η παρουσία της Άγκυρας στο Κατάρ είναι ο καλύτερος εγγυητής ασφάλειας από τις ΗΠΑ, οι οποίοι θυσίασαν τον ισχυρό σύμμαχό τους Hosni Mubarak της Αιγύπτου, ενώ η Ντόχα υποσχέθηκε στην Άγκυρα να συνεισφέρει στο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφή στήριξης για "πολλά οικονομικά έργα και επενδύσεις", κατά την πρόσφατη κρίση στην τουρκική λίρα.
Σε αντάλλαγμα για την περαιτέρω στρατιωτική παρουσία και υποστήριξη του Κατάρ μέσω της Τουρκίας, η Ντόχα μπορεί να επιστρέψει περαιτέρω επενδύσεις και οικονομικά μέτρα για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας.

Όπως καταλήγει η ανάλυση της Gefira, το σχέδιο του Erdogan για την Τουρκία είναι η αποκατάσταση της οθωμανικής εξουσίας και ο ρόλος της στην περιοχή και στον κόσμο.
Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να συρρικνωθεί το εμπορικό του έλλειμμα και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό του εφοδιασμό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top