Τα οικονομικά ανοίγματα της Άγκυρας, είναι απορίας άξιο πως θα καταφέρει να τα μαζέψει, αν λάβει κανείς υπόψιν του πως με τόσες υποτιμήσεις της Τουρκικής λίρας, θα πρέπει να καταθέσει τα υπερδιπλάσια χρήματα για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τόσο με εταιρίες του εξωτερικού, όσο και με άλλες της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας, όσο κι αν τις ελέγχει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Το πρόγραμμα των 100 παραγγελθέντων F-35, πριν από τα νέα οικονομικά δεδομένα που ανέκυψαν στην Τουρκία, σε κόστος ξεπερνούσαν τα 10 δισ. δολάρια. Μόλις ξεκίνησε η τρελή κούρσα καθόδου της Τουρκικής λίρας, αυτή η τιμή άγγιξε τα 15 δισ δολάρια και με τις τελευταίες εξελίξεις η τιμή αυτών των αεροσκαφών φαίνεται πως φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της γειτονικής χώρας, όπως σημειώνουν ειδικοί από την Πολεμική Αεροπορία που παρακολουθούν αρκετά στενά το θέμα.
Άλλωστε σε μια οικονομική κρίση εφόσον το νόμισμα υποτιμάται, η τιμή των προϊόντων ειδικά του εξωτερικού σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν την ίδια φθίνουσα πορεία. Αν κάποιος φτάσει στο άθροισμα αυτών των βασικών προγραμμάτων και το πόσα χρήματα πρέπει να βγουν για να πληρωθούν αυτά τα εξοπλιστικά, θα διαπιστώσει ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν βρίσκεται μόνο προ των πυλών. Οι οικονομικοί δείκτες ταυτόχρονα ανεβάζουν στο ζενίθ τον αμυντικό εκνευρισμό των γειτόνων μας οι οποίοι, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, είναι βέβαιο πως θα θελήσουν να εξάγουν αυτή την ένταση εκεί που πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλά και δεν είναι άλλο από το Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα και συγκεκριμένα ανώτατοι Αξιωματικοί που έχουν εκπαιδευτεί πολλά χρόνια τώρα πάνω στις Τουρκικές προκλήσεις, σημειώνουν πως δεν θα αναλωθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα άσκοπα παιχνίδια της Άγκυρας η οποία επιδιώκει μονίμως να υπάρχει τριβή στο Αιγαίο. Η χώρα μας έχει βάλει δική της πλώρη με συνεργασίες στην περιοχή οι οποίες είναι το μέλλον και εκεί επενδύουμε.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δείξει πως και μέσα στο κατακαλόκαιρο τα στελέχη και οι μονάδες του ήταν και είναι πάντα εκεί που πρέπει να είναι και παρακολουθούν κάθε κίνηση από την απέναντι πλευρά, στέλνοντας το μήνυμα πως οποιαδήποτε στιγμή είναι έτοιμο για οτιδήποτε έχει να κάνει με την αποτροπή. Το έχει δείξει κατά τα πρόσφατα καταγγελθέντα περιστατικά από Έλληνες ψαράδες και που διερευνά το Λιμενικό. Το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να μην είχε καμία εμπλοκή, αλλά ήταν εκεί και παρακολουθούσε τα πάντα με τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων του και έτοιμο να επέμβει εφόσον υπήρχε κλιμάκωση. Ηχηρό παρόν έδειξε και κατά την πρόσφατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια των Οινουσσών που η Άγκυρα θέλησε να προκαλέσει με τη δική της navtex υποστηρίζοντας ότι αυτή έχει την ευθύνη για την έρευνα και τη διάσωση στην περιοχή κάτι που όλοι γνωρίζουν πως δεν ισχύει.
Στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού έχουν στραμμένα τα μάτια τους και προς τα νότια, εκεί που βρίσκεται το πλοίο Fatih μαζί με τα πλοία υποστήριξης. Τα τελευταία δεδομένα λένε πως τόσο ο Πορθητής όσο και τα βοηθητικά του πλοία περιμένουν έμπειρους ναυτικούς από τη Νορβηγία για να τα στελεχώσουν. Σε επίπεδο ρητορικής από Τούρκους αξιωματούχους, έχουμε όλοι δει πως τονίζουν ότι το γεωτρύπανο θα βγει άμεσα εκτός του λιμανιού της Αττάλειας με σκοπό να τρυπήσει πρώτο προς αναζήτηση του υποθαλάσσιου θησαυρού.
Τα πλοία του ναυτικού και τα πληρώματα αυτών έχουν πάρει σαφείς εντολές τόσο από το Αρχηγείο Στόλου όσο και από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, την απολύτως σωστή στιγμή και να δίνουν απαντήσεις μόνον όταν προκαλούνται. Επιπλέον η Ελλάδα δια μέσου της στρατιωτικής επιχειρησιακής διπλωματίας επιχειρεί να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς την Άγκυρα κι αυτό είναι η απολύτως στρατηγικής σημασία άσκηση στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ «Bright Star ’18» με τη συμμετοχή επίσης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.
Το Hellasjournal είχε γράψει για την Ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα και ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, ωστόσο γίνεται γνωστό ότι τα Ελληνικά μαχητικά θα βρεθούν ξανά μετά τη Μέδουσα στην Αίγυπτο, όπως επίσης και επιθετικά ελικόπτερα Apache.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου